În premieră pentru România, Asociația ACCEPT a documentat timp de un an poveștile unor persoane transgender din țara noastră. Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Transgender, Asociația ACCEPT publică cercetarea intitulată „Experiențele comunitare, individuale și juridice ale persoanelor transgender din România”.

Astăzi, 20 noiembrie 2020, Asociația ACCEPT a vorbit în cadrul unui eveniment online public despre rezultatele unei cercetări amănunțite asupra comunității trans din România. La această cercetare au luat parte 142 de persoane trans, între 16 și 60 de ani: femei trans, bărbați trans, persoane non-binare și persoane agender. Studiul vorbește amănunțit despre diferite aspecte cu care se confruntă persoanele trans din România, precum: felul în care persoanele trans (își) percep identitatea de gen, dificultățile pe care le-au întâmpinat în legătură cu tranziția (socială, medicală, juridică), natura relațiilor cu familia și cu cercul de persoane apropiate, incidentele pe care le-au avut în spațiul public, experiențele de la locul de muncă, relația cu autoritățile, relația cu sistemul și cu personalul din sănătate.  Cercetarea analizează și implicațiile legislative, judiciare, comunitare și personale care se răsfrâng din necesitatea recunoașterii dreptului la autodeterminare, dar și a birocrației excesive și patologizarea psihiatrică a persoanelor transgender.

Cercetarea atrage atenția asupra perspectivei medicale depășite cu care se confruntă persoanele trans din România, dar și asupra factorilor care îi împiedică pe cei din această comunitate să trăiască în conformitate cu propria identitate de gen – de la factori care țin de persoană și de familia ei, la cei sociali sau care țin de stat și de autorități. Studiul cercetează și aspecte legate de suferința mentală a celor intervievați, subliniind încă o dată incidența ridicată a tendințelor suicidale pe care persoanele trans, oprimate la nivel social și medical, le resimt – studiul arată că 53% din respondenți s-au gândit să-și pună capăt zilelor, în timp ce 24% au și încercat acest lucru. Astfel, studiul scoate clar în evidență că persoanele trans trăiesc cel mai adesea cu teama de respingere socială și cu teama că ar putea întâmpina ostilități și violență fizică ori verbală din partea altor persoane. Aceste probleme sunt accelerate de lipsa de profesionalism a cadrelor medicale și de abuzurile suferite în cadrul sistemului de sănătate și sunt motive puternice pentru care persoanele trans evită serviciile de sănătate specializate, dar și pe cele generale.

„Aș vrea să privim aceste rezultate ca oglindind realitatea celor mai „norocoși” oameni trans din România, pentru că la această cercetare au participat cei care au ajuns în comunitățile trans și la organizații, care au găsit sprijin și soluții să înceapă tranziția, care au avut resurse emoționale, intelectuale, temporale și financiare să parcurgă cerințele anevoioase ale chestionarelor și focus-grupurilor. În realitate, cred cu tărie că situația persoanelor trans din România este mult mai grea,” a declarat Patrick Brăila, Co-președinte al Asociației ACCEPT și activist pentru drepturile persoanelor trans.

***

Declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Trans:

Luptăm pentru viitorul nostru

Cu ocazia zilei de 20 noiembrie, adică TDoR (Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Trans), ne amintim de persoanele trans care și-au pierdut viața și le comemorăm existența.

Zi după zi, persoanele trans de pe întreg globul luptă pentru drepturile lor și pentru justiție socială. An după an, cerem ca persoanele trans să fie protejate împotriva violenței. Cerem ca drepturile noastre să fie respectate. Ne cerem dreptul la viață.

Conform TMM (Trans Murder Monitoring), din 1 octombrie 2019 și până pe 30 septembrie 2020, 350 de persoane trans au fost ucise la nivel mondial.

Criza COVID-19 a subliniat și întețit și mai mult inegalitățile, opresiunea sistemică și violențele din partea statului și nu numai. Realitățile comunităților trans extrem de marginalizate și subreprezentate, precum persoanele de culoare, lucrătorii sexuali, migranții, solicitanții de azil, refugiații, romii, persoanele cu dizabilități și cei care trăiesc cu HIV, rămân în mare parte nevăzute. Lipsa accesului la asistență medicală, la piața muncii, lipsa accesului locativ, educativ, juridic, precum și stigmatizarea și persecuția, sunt doar câteva dintre rezultatele inacțiunii din partea societății, care face puțin sau chiar nimic pentru a proteja persoanele trans.

Activiștii și mișcările trans luptă continuu pentru a se asigura că drepturile persoanelor trans, politicile și măsurile legale care le protejează sunt puse în aplicare. Cu toate acestea, viața oamenilor trans rămâne în mod constant în pericol, în special viețile acelora care care sunt afectați de rasism, sexism, misoginie, xenofobie, ableism și discriminare împotriva lucrătorilor sexuali. Creșterea ostilității din partea grupurilor feministe anti-trans, excluderea din grupurile LGBT mainstream și creșterea numărului de rețele politice care mobilizează mișcările anti-gen agravează și mai mult aceste riscuri.

Noiembrie este o lună deosebit de dureroasă pentru persoanele trans. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Trans ne reamintește de modul în care sistemele normative și opresive se străduiesc să ne șteargă existența. Această dată ne amintește că violența față de unul dintre noi ne afectează de fapt pe toți. Această lună ne amintește de urgența și importanța construirii unor mișcări trans  mai rezistente și mai conectate. Nu este suficient doar să ne gândim unii la ceilalți, trebuie să luptăm împreună, unii pentru ceilalți. Nu vom lăsa pe nimeni să ne împiedice să luptăm pentru demnitatea noastră, să ne ajutăm comunitățile și să ne celebrăm viețile. Pentru toate persoanele trans mult iubite din întreaga lume: nu sunteți singuri, suntem alături de voi.

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Trans vă invităm să vă alăturați acestei lupte. Nu este suficient doar să postați statistici dure despre uciderea persoanelor trans din întreaga lume. Trebuie să vă asigurați că persoanelor trans care încă sunt în viață fac parte din lupta voastră. Amplificați-ne vocile cât suntem în viață. Învățați-i pe alții despre drepturile persoanelor trans cât suntem în viață. Sprijiniți prin donații organizațiile care au ca focus comunitățile trans marginalizate și subreprezentate. Luați măsuri concrete și vorbiți despre opresiunea  omniprezentă structurală și cistemică care ne răpește drepturile. Trebuie să punem capăt tuturor formelor de violență și de discriminare împotriva persoanelor trans împreună.

 Împreună luptăm pentru viitorul nostru. Luptă și tu alături de noi.