Deseori considerată a fi metoda preferată pentru traderi mai avansați, analiza tehnică reprezintă un set de instrumente cu beneficii pentru toți investitorii și traderii. În esență, aceasta este conceptul de interpretare a evoluțiilor din piață pentru a înțelege mai bine sentimentul pieței, pentru a identifica oportunități de tranzacționare și pentru a gestiona riscul.
În contextul uneia dintre cele mai lungi perioade de creștere a pieței din istorie și dată fiind agitația tot mai mare de pe piață datorată evenimentelor geopolitice și temerilor tot mai mari legate de recesiune în piețele financiare, analiza tehnică devine și mai relevantă pentru evaluarea unui instrument specific sau a unei direcții a pieței ca metodă de a înțelege direcția unui instrument specific sau a pieței în sens larg sau pentru a îmbunătăți managementul riscului în piețe volatile.
De la comercianții japonezi de orez din secolul al 17-lea încoace, conceptul de analiză tehnică a evoluat și se numără, alături de analiza fundamentală, printre școlile de gândire principale atunci când investitorii analizează direcția viitoare a piețelor financiare.
Acolo unde analiza fundamentală se realizează prin examinarea coeficienților economici cheie, analiza tehnică se bazează pe datele istorice din grafice pentru a identifica direcția pieței. Atunci când se face o analiză în profunzime, este, prin urmare, logic ca ambele metode să se completeze în loc de a alege una în defavoarea celeilalte.
„Putem observa în mod clar că analiza tehnică crește în popularitate. Unii se bazează exclusiv pe analiza tehnică în demersurile lor de tranzacționare, în timp ce alții o folosesc pentru a completa o analiză mai fundamentală. Unii au tendința de a înțelege greșit ce presupune aceasta, însă analiza tehnică este foarte simplă la bază și se referă la exploatarea datelor pentru a consolida managementul riscului în ceea ce privește momentul în care se poate intra sau ieși dintr-o tranzacție”, spune Kim Cramer Larsson, analist tehnic la Saxo Bank.
„Traderii și participanții la piață acordă o foarte mare atenție semnalelor ce ar putea indica momentul în care ne-am putea confrunta cu o recesiune globală. Privind graficul S&P500 și nivelurile cheie, o închidere săptămânală sub 2728 ar putea alimenta o lichidare, ceea ce ar putea scădea indicele la aproape 2350, ceea ce este cu aproape 20% mai jos decât nivelul său actual. Dacă acesta scade apoi și mai mult, la 2346, este un semn că evoluția pozitivă îndelungată s-a sfârșit, cel mai probabil, și că probabil ne așteaptă o corecție majoră”.
Pericolul de a te îndrăgosti de o tranzacție
Piața este inundată de informații și natura umană ne determină să filtrăm poveștile care nu ne plac și să acordăm o mai mare încredere surselor care ne plac. La aceasta se adaugă și ideea frecventă că mulți investitori tind să urmărească câteva companii sau indici îndeaproape, iar atunci este foarte ușor să te îndrăgostești de propria poziție.
„Este foarte ușor să îți asumi riscuri tot mai mari atunci când deții o poziție de pierdere. Și, din nefericire, acest lucru ne face deseori să ne schimbăm orizontul de investiții atunci când deținem o poziție de pierdere sperând că se va redresa a doua zi. Și pentru a evita sentimentele negative de a deține o poziție de pierdere, deseori suplimentăm acea poziție pentru a reduce prețul mediu și, prin urmare, pierderea procentuală. Aceste acțiuni sunt determinate de emoții și pot fi eliminate prin folosirea unor instrumente din analiza tehnică pentru a stabili un stop-loss adecvat, parte integrantă a abordării unui investitor în ceea ce privește managementul riscului”, spune Kim Cramer Larsson. Acesta a studiat psihologia investitorilor timp de mulți ani și vede mulți oameni făcând exact aceeași greșeală.
Importanța tendințelor
Atunci când folosim analiza tehnică, observarea tendințelor este o disciplină importantă. Pe scurt, o tendință poate fi descrisă ca fiind direcția generală a pieței pe parcursul unei perioade specificate de timp. Tendințele pot fi atât de creștere, cât și de scădere, iar durata poate varia între ore și luni. Folosirea tendințelor poate ajuta investitorii să compună o întreagă imagine de ansamblu a investiției și să dea indicații pentru momentele în care se investește și în care nu.
5 instrumente ale analizei tehnice și cum se folosesc acestea:
Media mobilă simplă
O medie mobilă simplă este un instrument util pentru a analiza tendința unui titlu deoarece nivelează evoluțiile prețului și reduce „zgomotul”. Este calculată prin adăugarea prețului de închidere al unui titlu pentru o perioadă anume – de obicei 20, 50 sau 200 de zile – și apoi prin împărțirea acestui total la același număr. Un număr mai mic de zile va duce la o volatilitate mai mare. Atunci când se folosește o medie mobilă simplă, se caută momentul în care cele două medii mobile se intersectează, moment denumit de obicei „crucea morții” sau „crucea de aur”. Deși acestea pot fi folosite pentru a observa o tendință viitoare, ele nu reprezintă cele mai puternice semnale deoarece media mobilă simplă este un indicator de întârziere.
SEMNAL DE CREȘTERE:
Crucea de aur apare atunci când media simplă mobilă pe 50 de zile se intersectează deasupra unei medii mobile pe 200 de zile în creștere. Acesta este considerat un semn al pieței în creștere și un indicator de cumpărare. Iată-l exemplificat de acțiunile Tesla, unde crucea de aur a apărut la începutul anului 2017, dând startul unei tendințe pozitive al prețului acțiunilor.
SEMNAL DE SCĂDERE:
O cruce a morții apare atunci când curba mediei mobile simple pe 50 de zile intersectează sub o medie mobilă pe 200 de zile în scădere. Acesta e un semn al unei piețe în scădere, ceea ce ar putea indica faptul că este momentul de a vinde. În acest grafic, media pe 50 de zile a intersectat sub linia pe 200 de zile (în roșu), indicând o tendință de scădere mai îndelungată pe parcursul anului.
Linii de tendință
Poate fi dificil de știut când să cumperi sau când să vinzi. Stabilirea unor linii de tendință este un mod de a dezvolta indicații pentru momentul cumpărării și pentru momentul reducerii pierderilor. Liniile de tendință se realizează prin trasarea unei linii între două sau mai multe puncte de preț, fie puncte maxime sau puncte scăzute pentru a trasa liniile de rezistență și de suport.
SEMNAL DE CREȘTERE:
Linia de tendință superioară este linia de tendință de rezistență. Atunci când prețul trece peste linia de rezistență, acest lucru ar putea indica o tendință pozitivă pentru acel instrument dat și reprezintă un semnal de cumpărare. În acest exemplu, ar însemna că indicele NASDAQ 100 ar trebui să ajungă la.
SEMNAL DE SCĂDERE:
Punctele de preț mai scăzute formează linia de tendință de susținere. Este folosită pentru a seta stop-loss sau pentru a identifica oportunități short. Dacă un instrument trece brusc peste linia de susținere, acest lucru este deseori un semnal de scădere și indică un preț unde investitorul ar beneficia, de obicei, de pe urma reducerii pierderilor în loc să mențină un instrument al cărui preț nu se știe dacă se va redresa. În acest exemplu, ar însemna că indicele NASDAQ 100 ar ajunge la sub 7600.
Indicele forței relative (Relative Strength Index – RSI)
RSI este un indicator de mișcare în intervalul 0-100 care arată relațiile celei mai recente evoluții din piață. Acest lucru poate indica dacă un activ este supra-cumpărat sau supra-vândut.
SEMNAL DE CREȘTERE:
Atunci când indicatorul este între 0-30, acest lucru înseamnă că activul este supra-vândut, ceea ce înseamnă că poate fi momentul de a cumpăra înainte ca tendința să se schimbe. În cazul Tesla, care a avut loc în luna mai, RSI a scăzut sub 30 înainte de a se redresa în lunile următoare.
SEMNAL DE SCĂDERE:
Dacă indicatorul este plasat între 70-100, acest lucru arată că activul este supra-cumpărat. Acest lucru înseamnă că poate fi momentul potrivit de a retrage înainte ca tendința să se schimbe. În exemplu Tesla, exemplificat aici, în iunie RSI a trecut de 70, ceea ce a marcat o schimbare a tendinței.
Benzile Bollinger
Benzile Bollinger sunt folosite pentru a urmări volatilitatea pieței și pentru a oferi indicatori pentru momentul vinderii sau cumpărării. Benzile Bollinger constau dintr-o medie mobilă simplă cu o bandă deasupra și o bandă dedesubt care arată deviația standard, indicând modul în care prețurile sunt dispersate în jurul unei valori medii. Dat fiind că volatilitatea fie scade sau crește, benzile se mișcă. Dacă volatilitatea este mare, benzile se extind – iar dacă volatilitatea este scăzută – benzile se contractă.
SEMNAL DE CREȘTERE:
O mișcare abruptă ce traversează banda superioară reprezintă, de obicei, un semnal de creștere. În acest exemplu, acțiunile Tesla au traversat banda superioară în octombrie, marcând începutul unei tendințe de creștere pe tot parcursul lunii următoare.
SEMNAL DE SCĂDERE:
Dacă există o mișcare abruptă către banda inferioară, este un semnal de scădere. În decembrie 2019, acțiunile Tesla au traversat banda inferioară. Acest lucru a indicat o tendință de scădere în lunile următoare.
Volumul
Urmărirea volumelor de tranzacționare poate indica momentul în care piața este pe cale să scadă sau să crească – oferind informații despre momentul propice de vânzare sau cumpărare. Volumul crește atunci când investitorii cumpără sau vând un anumit activ și sacde atunci când acesta nu e tranzacționat. Prețul și volumul merg mereu mână în mână din moment ce nu există piață fără mișcări ale prețurilor și nu există mișcare a prețului fără volum. Volumul reprezintă echilibrul dintre ofertă și cerere, ceea ce mișcă prețurile în sus sau în jos.
SEMNAL DE CREȘTERE:
Atunci când prețul și volumul scad, acest lucru reprezintă o confirmare a tendinței și un semn de epuizare – ceea ce ar putea duce la o tendință negativă.
SEMNAL DE SCĂDERE
La fel, dacă prețul crește, dar volumul scade, este, de asemenea, o confirmare a dezvoltării unei tendințe. Acesta este un semn de epuizare care ar putea duce la o tendință pozitivă.
Despre Saxo Bank
Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.
Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.
În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.
Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.