Franța, încotro? O analiză Saxo Bank a pieței de acțiuni franceze înainte de anticipate realizata de Peter Garnry, șeful strategiei pe acțiuni, Saxo Bank
Puncte cheie
- Macron cere alegeri anticipate: Ca răspuns la performanța slabă a partidului său la alegerile parlamentare din UE, Emmanuel Macron a cerut alegeri anticipate. El a explicat că această mișcare preventivă e menită să împiedice partidele de opoziție să-și dizolve guvernul mai târziu în cursul anului, în ciuda faptului că unii consideră că această decizie este nesăbuită.
- Peisajul electoral actual: Adunarea Națională, condusă de Marine Le Pen și Jordan Bardella, conduce în prezent cu aproximativ 35% din voturi conform unei cifre estimate de Bloomberg, urmat de Noul Front Popular de stânga cu 28% și Partidul Renașterii lui Macron și aliații săi la 21%. Alegerile, desfășurate în două tururi pe 30 iunie și 7 iulie, ar putea duce la schimbări politice semnificative în Franța, deși Macron va rămâne președinte până la încheierea mandatului său în 2027.
- Reacțiile pieței: Piața a reacționat negativ la incertitudinea electorală, acțiunile franceze fiind subperformante, iar spread-ul de randament pe 10 ani Franța-Germania s-a extins. În ciuda acestui fapt, există opinii care sugerează că piața ar putea reacționa exagerat, făcând paralele cu experiența Italiei în timpul primului ministru Giorgia Meloni, ale cărei politici inițial de temut s-au dovedit a fi mai pragmatice decât se aștepta.
Schimbarea politică va veni, probabil, pentru Franța
Franța se îndreaptă spre alegeri anticipate, deoarece Macron a reacționat rapid la rezultatele devastatoare ale partidului său la alegerile parlamentare UE, partidul său obținând aproape jumătate din voturile pe care le-a obținut Adunarea Națională, partidul lui Le Pen. Într-un interviu din weekend, Macron și-a explicat decizia pe care mulți au descris-o drept nesăbuită. În opinia sa, partidele de opoziție ar fi făcut echipă pentru a dizolva guvernul său mai târziu în acest an, așa că nu a avut de ales decât să prevină această mișcare.
Alegerile din Franța sunt un proces complex în două tururi (pe 30 iunie și 7 iulie). Ceea ce știm în acest moment este că Adunarea Națională conduce înaintea alegerilor din primul tur de duminică, cu aproape 35% dintre alegători, conform unei cifre estimate de Bloomberg. Alianța de stânga, Noul Front Popular, ocupă locul al 2-lea, cu aproximativ 28%, iar partidul Renașterii lui Macron și aliații săi ocupă locul al 3-lea, cu 21%.
Lucrurile încă se pot schimba și este prea devreme pentru a fi fermi cu privire la rezultat, dar se pare că probabilitatea este mare ca Franța să sufere o schimbare politică. Emmanuel Macron va fi în continuare președintele Franței până la expirarea mandatului său în 2027, așa că alegerile sunt legate de componența legislativă în parlament.
Piața și-a exprimat până acum o opinie negativă asupra Franței înainte de alegeri, acțiunile franceze s-au vândut și randamentele obligațiunilor guvernamentale franceze s-au extins față de obligațiunile de stat germane. Piața reacționează exagerat? Într-un articol din Financial Times, CEO-ul francez al Euronext, Stéphane Boujnah, spune că liderii de afaceri francezi ar trebui să rămână „calmi”, deoarece mai multe instituții, de la sindicate la agenții de credit, îi constrâng pe politicienii francezi cu privire la ambițiile lor. Am văzut de multe ori că lucrurile nu merg atât de repede pe cât crede piața când vine vorba de politică și, de multe ori, retorica politică depășește realitățile atunci când este în plin avânt.
Lecțiile învățate de la guvernul lui Meloni din Italia
Meloni servește ca prim-ministru al Italiei din octombrie 2022 și este potențial un ghid bun pentru modul de interpretare a politicii franceze după alegeri. Au existat temeri inițiale cu privire la guvernul ei, deoarece ea se lăuda cu euroscepticism și își exprimase politici nesustenabile din punct de vedere economic.
Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit foarte diferită, administrația ei adoptând o abordare mai pragmatică, aderând la conservatorismul fiscal și la continuarea reformelor economice post-pandemie stabilite de predecesorul Mario Draghi.
Meloni a desfășurat politici economice pragmatice, aliniate îndeaproape cu cerințele UE și atenuând temerile piețelor cu privire la Italia, acțiunile italiene ajungând la maxime istorice și randamentele obligațiunilor comportându-se bine.
Piețele se temeau de Meloni din cauza poziției ei eurosceptice, dar ea a căutat colaborarea cu UE pe probleme precum imigrația și asigurarea de fonduri pentru Planul național de redresare și reziliență al UE (PNRR). Ea s-a angajat, de asemenea, în inițiative internaționale ambițioase, cum ar fi Planul Mattei pentru Africa, care urmărește să sporească rolul Italiei ca centru energetic mediteranean.
Administrația Meloni s-a dovedit a fi mult mai pragmatică decât se temeau unii și există o mare probabilitate ca Adunarea Națională, dacă va câștiga alegerile din Franța, să fie și mai pragmatică decât e percepută în prezent. În acest caz, ar putea exista șansa unor investiții atractive de făcut în acțiuni și obligațiuni franceze, așa cum am văzut pe piețele italiene.
Două grafice care surprind punctul de vedere al pieței despre alegerile din Franța
Temerile actuale ale pieței cu privire la perspectivele de câștigare a alegerilor în Raliul Național sunt foarte bine exprimate în două grafice despre acțiunile franceze și obligațiunile de stat.
Primul grafic arată performanța sumbră a acțiunilor franceze în acest an, determinată de o combinație între cererea slabă de bunuri de lux și recent rezultatul alegerilor parlamentare UE din Franța, care a decimat partidul lui Macron. Piața franceză de acțiuni a crescut cu doar 4,6% până în prezent, comparativ cu 10,8% pentru STOXX 600 și cu 15,1% pentru acțiunile italiene. Acțiunile franceze au fost, de asemenea, evaluate premium pentru Europa de mulți ani, dar înainte de alegerile din Franța acest lucru s-a transformat într-o scădere. Acțiuni franceze evaluate la 12,9x câștigurile la termen pe 12 luni, comparativ cu 13,7x pentru acțiunile europene și 9,0x pentru acțiunile italiene.
Piața de obligațiuni este întotdeauna un loc bun pentru a căuta cum văd lucrurile investitorii instituționali. De când Macron a solicitat alegerile anticipate, diferența de randament pe 10 ani Franța-Germania s-a extins la aproximativ 80 de puncte de bază, un nivel nemaivăzut de la criza euro din 2012. Reflectă o piață de obligațiuni care vrea să fie mai sigură în functie de semnalele pe care Le Pen si Jordan Bardella le trimit dupa alegeri, în cazul în care Adunarea Națională va cîștiga alegerile. Investitorii sunt îngrijorați de relațiile Franței cu UE și, de asemenea, de traiectoria fiscală, având în vedere că multe dintre politicile stabilite de Adunarea Națională ar putea duce la deficite mai mari. Dar toate acestea sunt speculații în acest moment și piața ar putea deveni optimistă față de Franța mai repede decât credem că este posibil, dacă perioada de mandat a lui Meloni, în Italia, ne oferă ceva indicii.
Pe piețele valutare, observăm, de asemenea, traderii care cumpără protecție în sale pe euro pentru a proteja portofoliile în cazul în care piața consideră rezultatul alegerilor din Franța ca fiind de rău augur pentru UE și euro. Merită să ne amintim că, de multe ori, atunci când piața și-a exprimat o viziune negativă asupra monedei euro, aceasta nu a ieșit niciodată atât de… ciufulită pe cât era de așteptat.
După cum arătam în prima parte a analizei, credem că piața poate reacționa exagerat la alegerile din Franța și că perioada lui Meloni în Italia servește ca un ghid bun cu privire la constrângerile cheie cu care se confruntă politicienii europeni după ce au preluat mandatul.
Reacția acțiunilor franceze de la rezultatul alegerilor europarlamentare
Când ne uităm la performanța pieței de acțiuni printre acțiunile din indicele CAC 40 după alegerile parlamentare din UE, există o imagine clară a ceea ce crede piața.
În partea de jos găsim companii financiare precum Societe Generale, Credit Agricole și BNP Paribas, deoarece piețele sunt nervoase cu privire la ceea ce ar însemna o victorie a Adunării Naționale pentru reglementările financiare și, potențial, creșterea economică viitoare. Le Pen a vorbit anterior despre separarea activităților bancare de investiții și de retail. Printre acțiunile cu cele mai proaste performanțe, găsim, de asemenea, utilități precum Engie și Veolia Environment, deoarece piețele sunt îngrijorate de modificarea reglementărilor privind utilitățile, care ar putea include modificări ale politicilor privind proiectele de energie regenerabilă și politicile de sprijinire a gospodăriilor franceze privind facturile la electricitate.
Printre cele mai performante acțiuni găsim EssilorLuxottica, Schneider Electric, Airbus, Michelin, Accor, Danone, Safran și Vivendi. Se pare că piețele cred că aceste companii ar putea beneficia într-un mediu politic cu un accent mai puternic pe economia internă și protejarea industriei franceze. Performanța relativ bună a Safran este o reflectare a faptului că piața nu este neliniștită în legătură cu sprijinul pentru industria de apărare, deoarece președintele Adunării Naționale, Jordan Bardella, a spus că sprijină Ucraina în efortuld e a obține muniția de care are nevoie pentru a se apăra.
Fizicianul cuantic Niels Bohr, câștigător al premiului Nobel, a spus celebrul „Este dificil să faci predicții, mai ales despre viitor”, ceea ce este valabil mai ales când vine vorba de piețele financiare. Dar punctul de vedere al piețelor exprimat în acțiunile unice franceze oferă o bună orientare pentru investitori. Fie elanul continuă după alegerile din Franța, fie divergența este închisă într-o oarecare măsură. Aceasta este, într-adevăr, întrebarea cheie pe care trebuie să și-o pună orice investitor.