În perioada 23-28 septembrie 2024, Primăria Municipiului București – prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Asociația Animest organizează o serie de proiecții de scurtmetraje animate în cadrul proiectului Animest.19 Warm Up, desfășurat în toate cele șase sectoare ale capitalei. Evenimentele vor avea loc în 6 dintre filialele BMB, oferind publicului o experiență unică și interactivă, accesibilă tuturor, indiferent de vârstă sau statut social.

Acest proiect este dedicat promovării artei și culturii prin intermediul animațiilor și materialelor audio-vizuale de înaltă calitate, urmărind să creeze un cadru prietenos și educativ, care să stimuleze creativitatea și interesul pentru noile tehnologii. Proiecțiile propun o fuziune între arta vizuală animată, efectele sonore și tehnologia modernă, pentru a oferi participanților o experiență captivantă.

Tematica materialelor audiovizuale abordează teme fundamentale ale existenței umane, cum ar fi: căutarea fericirii, sensul vieții, valoarea muncii și protejarea naturii. Proiecțiile își propun să încurajeze reflecția asupra acestor subiecte și să promoveze o conștientizare morală asupra problemelor legate de mediul înconjurător și responsabilitatea socială.

Programul proiecțiilor este următorul:

📍 Sectorul 1 ➡︎ Biblioteca Marin Preda, Strada Știrbei Vodă 168

↪︎ Marți, 24 septembrie, 18:00, selecție de scurtmetraje pentru adulți

📍 Sectorul 2 ➡︎ Biblioteca Dimitrie Cantemir, Strada Viitorului 52

↪︎ Miercuri, 25 septembrie, 18:00, selecție de scurtmetraje pentru adulți

📍 Sectorul 3 ➡︎ Biblioteca Emil Gârleanu, Bulevardul Octavian Goga 6

↪︎ Sâmbătă, 28 septembrie, 11:00, selecție de scurtmetraje pentru copii

📍 Sectorul 4 ➡︎ Biblioteca Alexandru Macedonski, Strada Turnu Măgurele 13

↪︎ Luni, 23 septembrie, 18:00, selecție de scurtmetraje pentru adulți

📍 Sectorul 5 ➡︎ Biblioteca Gheorghe Șincai, Prelungirea Ferentari 5

↪︎ Vineri, 27 septembrie, 11:00, selecție de scurtmetraje pentru copii

📍 Sectorul 6 ➡︎ Biblioteca Nichita Stănescu, Calea Crângași 19

↪︎ Joi, 26 septembrie, 18:00, selecție de scurtmetraje pentru adulți

Intrarea este gratuită la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile. Publicul este invitat să participe și să descopere frumusețea artei animate, într-o serie de evenimente ce preced festivalul Animest.19 | Urban Frames.

 Această inițiativă are rolul de a aduce cinematografia animată mai aproape de publicul bucureștean, oferind acces la o selecție diversă de scurtmetraje internaționale, într-o atmosferă prietenoasă și accesibilă.

Festivalul Animest este un proiect recunoscut la nivel internațional, cofinanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene și de Administrația Fondului Cultural Național. Partenerii instituționali ai Animest includ Institutul Cultural Român, Institutul Francez și Ambasada Franței, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultură din București, și Forumul Cultural Austriac. De asemenea, partenerii media precum Radio România Cultural, Adevărul de Weekend și alții asigură o amplă vizibilitate a evenimentului.

Animest este cel mai important festival de film de animație din România, reunind an de an producții din întreaga lume, oferind o platformă de vizibilitate pentru tineri artiști și animatori. 

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.