Miercuri, pe data de 9 octombrie 2024, începând de la ora 18:00, în fața sediului Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, publicul timișorean este invitat la un eveniment unic, cu un aer de-a dreptul fermecător, în care cei prezenți vor fi purtați, pe aripile spiritualității, în lumile exotice și pline de mister ale dansului.

„Dansurile Lumii”, așa cum se numește evenimentul, este prilejuit de expoziția „Aripi”, găzduită de Galeria Pod, un spațiu de artă contemporană situat în centrul Timișoarei care aparține Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

În cadrul evenimentului publicul va fi purtat într-o călătorie spectaculoasă pe tărâmuri îndepărtate, pe continente diferite și în culturi asemeni, acolo unde dansul reprezintă o formă de artă, un element cultural important și, desigur, un stil de viață.
Plecăm la drum, așadar, cu dansurile ceremoniale sufi, care vor fi interpretate de trupa din Turcia, Istanbul Dervish Ceremony, și despre care se spune că reprezintă trezirea inimii, un dans pe care misticii sufi îl mai numesc și dansul cosmosului, deoarece în cultura derviș mintea și ego-ul se dizolvă, iar dansatorul experimentează extazul și prezența divină, fiind parte integrată din totalitatea existenței.
Continuăm pe calea dansului alături de Mahmoud Mohamed Saad care va executa un minunat dans tradițional egiptean, denumit tanoura. Un dans care este, pe de-o parte, simplu în mișcări, dar care are și o anumită complexitate spirituală, de natură transcendentală, putând fi considerat chiar un soi de ritual mistic.
Mai trecem și prin dansurile de origine indiană, odissi, alături de Antonia Rașovan, atât cât să ajungem pe meleagurile noastre unde ne vom delecta cu un minunat joc de călușari interpretat de Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova.

Spectacolul va fi întregit de Ansamblul Percutissimo al Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest, coord. prof. Doru Roman, care va susține un recital de percuție hipnotizant. Peisajul artistic urmând să fie completat de Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti” din Craiova și de Școala de Arte Timișoara, clasa prof. Adela Scorobete.

Invitată specială la acest eveniment este etnomuzicologul Elise Stan, realizator și producător de emisiuni folclorice. Prezintă Tania Stavilă Țunaș.
Accesul la expoziție, precum și la evenimentul „Dansurile Lumii”, este liber.
Galeria Pod este deschisă pentru public de luni până joi, între orele 10:00-16:00; Vineri, orele 10:00- 14:00.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție publică de cultură, finanțată de Consiliul Județean Timiș, coordonată de Liliana Laichici, manager.