Primăria Municipiului București, prin Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Administrația Națională „Apele Române” și S.C. Apa Nova S.A. organizează în zilele de 22 și 23 martie 2023 proiectul „Aqua Viva”, prilejuit de Ziua Mondială a Apei.

Tematica evenimentului o reprezintă conștientizarea importanței protejării apei ca element fundamental al vieții, esențial în dezvoltarea durabilă a habitatelor naturale și urbane în contextul biodiversității.

Misiunea Direcției de Mediu implică inițierea și promovarea de acțiuni/campanii de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța problematicii de mediu.

În acest sens, pe data de 22 martie 2023, începad cu ora 10:00, la Muzeul Antipa va fi dezvăluită publicului „Diodrama acvatică. Viața în plastic”, un peisaj acvatic ce nu ar trebui să existe în natură. În deschiderea evenimentului vor vorbi dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Oana Ristea, șefa Laboratorului de Calitate din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, șefa Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”- Apele Romane Buzau-Ialomita și coordonatoarea din partea României a proiectului ProtectStreams4Sea.

Sub sloganul „Adu un PETște ca să vezi un PEȘTE”, în această zi, accesul vizitatorilor în expoziția permanentă a  Muzeului va fi gratuit la schimb cu un ambalaj/recipient de tip PET.   

Totodată, în data de 23 martie 2023 este asigurat accesul unor grupuri de elevi și cadre didactice în incinta Uzinei de Tratare și Producție a Apei Potabile „Roșu” prin grija Societății Apa Nova S.A. și la laboratoarele de calitate a apelor ce aparțin de Administrația Națională „Apele Române”.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este depozitarul unui bogat material legat de fauna României și cea mondială. Instituția rămâne fidelă misiunii de popularizare a cunoștințelor de specialitate și de informare a publicului privind problemele actuale legate de protecția mediului și conservarea habitatelor.

Uzina de Tratare și Producție a Apei Potabile „Roșu” este una dintre cele mai importante stații de tratare a apei, aceasta furnizând orașului București peste 150.000 m3 de apă, iar capacitatea sa maximă poate ajunge până la 520.000 m3/zi, în caz de necesitate.

Administraţia Naţională „Apele Române” administrează apele din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor formată din lacuri de acumulare, diguri de apărare împotriva inundaţiilor, canale, derivaţii interbazinale, prize de apă şi alte lucrări specifice, precum şi infrastructura sistemelor naţionale de veghe hidrologică, hidrogeologică şi de monitorizare a calităţii resurselor de apă aflate în patrimoniul său, în scopul cunoaşterii şi a gestionării unitare pe ansamblul ţării, a resurselor de apă de suprafaţă şi subterane.