Mircea Cărtărescu, Germina Nagâț, Cristian Mureșan, Manfred Spitzer, dr. Alexandra Martin, dr.Yuvraj Kalra, Mihai Netea și Horia-Roman Patapievici sunt invitați pe scena Ateneului la o nouă serie de conferințe și dialoguri culturale și știinţifi ce pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Asociația ARCCA.

Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile. Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime. Întâlnire vor fi prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural și realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Biletele pentru fi ecare conferință costă 50 de lei și sunt în vânzare pe Eventbook.ro și în Librăriile Humanitas.

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografi ile complete ale conferențiarilor și partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului, http://www.lumeaincaretraim.ro

Mircea Cărtărescu va fi invitatul care va deschide cea de-a treia ediție a festivalului de conferințe Despre lumea în care traim la Ateneul Român. Conferința cu titlul „Etica literaturii“ vorbește despre infl uența valorilor morale ale autorului, a opțiunilor sale civice, ideologice și politice asupra propriei literaturi și a comunității și despre dizolvarea esteticului în etic și ideologic în lumea culturală actuală. Germina Nagâț, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), ne va vorbi despre vârstele Securității, într-o conferință care pledează pentru acuratețea memoriei și analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii efi ciente împotriva amneziei și a recidivei totalitare.

Cristian Mureșan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris, va susține o conferință cu tema „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, în care va explica, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este și poate rămâne compatibil cu aspirațiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligență artifi cială și cu lumea de mâine. Manfred Spitzer, psihiatru și cercetător în neuroștiințe, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie și al Centrului de Transfer pentru Cercetare și Neuroștiințe din Ulm, ne va vorbi despre dependența pe care o creează mediile digitale atunci când sunt folosite excesiv și infl uența lor asupra felului în care gândim.

Dr. Alexandra Martin, profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul și tratamentul bolilor endocrine la copii, și dr. Yuvraj Kalra, medic pediatru și specialist în terapie intensivă pediatrică la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secția de terapie intensivă pentru copii-problemă, vor prezenta publicului român stadiul actual, prioritățile și perspectivele medicinei copilului – noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune și degenerative, până nu de mult fără soluție, și avansurile tehnologice din ultimele decenii.

Mihai Netea, internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincție științifi că a Olandei, va susține o conferință cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, în care vom afl a cât de diferiți suntem noi cu adevărat față de celelalte popoare din jurul nostru și dacă aceste diferențe vin din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiți la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem.

Conferința de închidere, cu tema „Superstițiile modernității“, va fi susținută de Horia-Roman Patapievici: „Dacă admitem că superstițiile sunt prejudecățile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, având drept scop același ideal al emancipării și afi rmării demnității omului, care sunt superstițiile lumii moderne, de ieri și de azi.“

Partenerii de discuție în partea a doua vor fi: Mirela Nagâț, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Cătălin Ștefănescu, realizator al emisiunii Garantat 100%, dr. Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni, apoi în Statele Unite, și Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.

Fiecare întâlnire va fi prezentată de Mirela Nagâț, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1.

Biletele pentru fiecare conferință costă 50 de lei și sunt în vânzare pe Eventbook.ro și în Librăriile Humanitas.
Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și partenerilor de dialog pe site-ul oficial al evenimentului, http://www.lumeaincaretraim.ro.

Programul complet al evenimentelor:

Sâmbătă, 22 februarie, ora 11.30
Eveniment de deschidere
Conferință susținută de Mircea Cărtărescu, „Etica literaturii“, urmată de un dialog cu Mirela Nagâț

Sâmbătă, 22 februarie, ora 17.30
Conferință susținută de Germina Nagâț, „Ce a fost Securitatea? Fețele și vârstele ei“,
urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu, „Limitele deconspirării“

Duminică, 24 februarie, ora 11.30
Conferință susținută de Cristian Mureșan, „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole.
Unde ne aflăm?“, urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici

Duminică, 24 februarie, ora 17.30
Conferință susținută de Manfred Spitzer, „Demența digitală“, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Luni, 25 februarie, ora 19.00
Conferință susținută de dr. Alexandra Martin și dr. Yuvraj Kalra, „Copiii noștri în secolul 21.
Perspective ale pediatriei“, urmată de un dialog cu dr. Martin S. Martin

Marți, 26 februarie, ora 19.00
Conferință susținută de Mihai Netea, „O istorie genetică (incompletă) a românilor.
Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, urmată de un dialog cu Corina Negrea

Miercuri, 27 februarie, ora 19.00
Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, „Superstițiile moderne“,
urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu