Asociația MozaiQ, organizație care luptă pentru interesele comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender), publică Raportul de activitate MozaiQ 2023 și Strategia MozaiQ 2023-2028, care au fost aprobate în cadrul Adunării Generale Anuale MozaiQ, din data de 6 aprilie 2024.

Asociația MozaiQ a decis să dezvolte o strategie comprehensivă pentru următorii 5 ani (perioada 2023-2028), pentru a-și îndeplini rolul în societatea românească și pentru a face față provocărilor din anii ce vor veni.

Direcțiile de viitor ale MozaiQ au fost decise luând în considerare oportunitățile și amenintările din contextul actual:

  1. Conservatorismul politic și discriminarea sistemică, ce se traduc inclusiv în lipsa unor drepturi;
  2. Vulnerabilitate socio-economică pentru unele categorii de persoane LGBTI+;
  3. Accesul redus la educație, în special în contextul discriminării în școală;
  4. Nivelul scăzut de acceptare la nivelul societății;
  5. Fragilitatea societății civile LGBTI+.

În acest sens MozaiQ a decis dezvoltarea pe următoarele direcții în anii 2023-2028:

  1. Oferirea de servicii integrate și intersecționale
  2. Dezvoltarea comunităților locale și naționale
  3. Construirea unei societăți deschise, incluzive și echitabile
  4. Consolidarea și creșterea MozaiQ
  5. Promovarea drepturilor persoanelor LGBTI+

Mai multe detalii despre dezvoltarea fiecărei direcții se regăsesc în Strategia MozaiQ 2023-2028, disponibilă folosind următorul link: www.mozaiqlgbt.ro/rapoarte/.

Dintre activitățile derulate în anul precedent de Asociația MozaiQ menționăm:

Luna Istoriei LGBTQI+, MozaiQ a găzduiește un Forum Parlamentar la care au fost prezenți mai mulți parlamentari din legislatura actuală, și a organizat marșul anual de protest Tradiția Noastră E Iubirea, care a adunat peste 1000 de participanți.

Campania #IubimLaFel, cea mai mare și mai robustă campanie de promovare a parteneriatului civil între persoane de același sex din România. Campania a fost rezultatul unui efort colectiv, care a implicat zeci de agenții de creație, media și advertising, precum și zeci de aliați și prieteni ai comunității LGBTQI+ care au acceptat să se implice pro-bono în campanie. În cadrul campaniei au fost expuse numeroase panouri publicitare, în mai multe orașe din România, ajungând la peste 2 milioane de impresii, iar pe social media au fost postate peste 70 de vizualuri ale campaniei, precum și 3 spoturi video.

Cea de-a doua ediție a Galei Aliaților LGBTQI+, un eveniment la care au participat peste 250 de persoane din comunitate, vedete și influenceri, aliați, prieteni și membri ai MozaiQ. Gala a premiat personalități care au contribuit la promovarea tematicii LGBTQI+ în România și Republica Moldova.

În toate activitățile derulate, MozaiQ rămâne o organizație democratică, bazată pe membership, transparentă și în constantă legătură cu comunitatea.

Mai multe detalii despre acțiunile derulate de Asociația MozaiQ în anul 2023 sunt disponibile pe site la următorul link folosind următorul link: www.mozaiqlgbt.ro/rapoarte/.

Adunarea Generală din 2024 a fost finanțată prin proiectul Suntem AICI Campanii de comunicare pentru creșterea nivelului de încredere în mediul ONG, derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Eu Sunt! Tu?  cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului Suntem AICI este creșterea vizibilității rolului și activității sectorului non-guvernamental LGBT la nivel național în rândul aliaților, stakeholderilor și al publicului larg prin intermediul a trei campanii de conștientizare și implicare pe o perioadă de 12 luni.

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBTQ+ din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.