Alegerile europene si valutele: Analiza Saxo Bank

Opoziția laburistă și partidul din care face parte Theresa May zădărnicesc cea mai recentă încercare a acesteia de a reintroduce acordul pentru o a patra sesiune de vot, trimițând lira sterlină înapoi către nivelurile relativ obișnuite după o scurtă încercare de redresare.

Primul ministru al Marii Britanii, Theresa May, va încerca să-și reintroducă acordul pentru o a patra sesiune de vot, acordul incluzând de această dată mai multe promisiuni legate de o înțelegere vamală temporară cu uniunea și alte detalii și chiar oferă un al doilea referendum legat de acord, dacă acesta trece. Piața a încercat să amplifice o reacție la cuvântul „referendum”, iar lira sterlină a încercat să se redreseze pe baza acestei știri.

Comentatorii sunt împărțiți în ceea ce privește raționamentul din spatele votului, dar poate că mișcarea are ca scop aducerea a unui număr suficient de laburiști care doresc rămânerea în UE care se tem că, dacă Marea Britanie nu înțelege acordul destul de blând pentru Brexit al lui May, procesul riscă să crească dramatic șansele pentru un Brexit fără acord. Dar reacția disprețuitoare din aproape toate părțile în urma prezentării de către May a noului acord sugerează că, așa cum o spune John Authers, acordul este “deja un fost acord” și că este “la fel de mort precum papagalul lui John Cleese”.

Se pare că cel mai probabil curs din acest punct încolo este eventuala organizare a unor alegeri după ce May se va retrage umilită în urma unui foarte probabil eșec al votului legat de acord de la începutul lunii iunie. Temerea primordială este că acest lucru va duce fie către un Brexit dur sau către un guvern Corbyn – niciuna dintre aceste opțiuni nepărând prietenoasă pentru lira sterlină. Poate o atmosferă negativă asupra Europei și a euro în timpul alegerilor pentru Parlamentul European ar putea menține EURGBP sub 0,8800, poate că nu, dar presiunea asupra GBPUSD s-ar putea rematerializa pentru a ajunge la susținerea de la nivelul 1.2500 și încă pe atât.

În alte știri, piața continuă să-și mențină cumva o mină pozitivă având în vedere riscurile generale generate de turul de forță comercial SUA-China pe măsură ce capitalurile proprii americane au reușit să închidă cu un câștig frumușel zilele trecute, după ce SUA a oferit scutiri pe 90 de zile de la implementarea interdicției Huawei, ceea ce ar putea fi văzut ca o încercare de a salva procesul.

Între timp, retorica de partea chineză a luat o turnură și mai dramatică, iar ultima teorie este aceea că China ar putea încerca să-și limiteze exporturile de resurse din pământuri rare, atât de importante în multe aplicații tehnice și militare. Piața pare uluitor de nepreocupată – eu încă mă chinui să înțeleg piața de capitaluri proprii americane și marjele de risc satisfăcătoare din alte locuri (cum ar fi randamentul corporativ mare și piețele emergente) care au luat o amploare modestă, dar nu ajung deloc în teritoriu negativ. Cu toate acestea, dacă aruncăm o privire asupra capitalurilor proprii din piețele emergente, se poate observa de unde vine temerea, deci există divergențe.

Piața este așa de concentrată pe riscurile generate de titlurile legate de raporturile comerciale SUA-China că este dificil să vadă ce vești ar putea aduce ultimului raport al ședinței FOMC. Fiecare încercare de a amplifica o reacție la trecerea în neutralitate a Fed de la momentul de cotitură al lui Powell din ianuarie nu a reușit să susțină o scădere a USD pentru niciun interval semnificativ de timp.

Interesul de tranzacționare

AUDUSD și EURUSD scurte, dar pot fi abandonate dacă nu se înregistrează niciun progres înaintea sfârșitului de săptămână.

AUDNZD lung pentru o tranzacție strategică cu stopuri sub 1.0400 pentru o evoluție înapoi către 1.1200

EURUSD s-a tranzacționat în intervalul 30-40 pips din recentul minim al ciclului său înainte de alegerile pentru Parlamentul European care încep azi și publicarea PMI pentru mai se va face tot azi. Unele dintre datele UE recente pentru împrumuturi sugerează o scădere accentuată semnificativă care se adaugă mixului, iar BCE se ține de un fir de păr și nu are niciun motiv să-și extindă susținerea pentru economie. Întrebarea este dacă traderii au un interes specific în a trimite un euro deja slab peste nivelul de siguranță, dată fiind atenția acordată planurilor Chinei pentru propria monedă.

Suntem sceptici că elanul evoluției negative va impresiona cu excepția cazului în care se va observa o escaladare dramatică a lărgirii marjei periferice pe baza rezultatelor alegerilor UE (puțin probabil – acestea arată, cel mai probabil, un disconfort general euro-sceptic de ambele părți și evacuarea centrului politic) sau o mișcare din partea Chinei care să permită CNY să scadă. Fără oricare dintre acestea, EURUSD ar putea să poată să treacă la 1.1000 sau pe aproape la un nivel mai scăzut.

John Hardy, Director Strategie FX, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

 Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).

Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.