Între 9 și 25 iunie, Alexandru Ciubotariu, a.k.a Pisica Pătrată, cel mai cunoscut street artist din România, mută strada în galerie, la Estopia Art Gallery din Lugano, unde prezintă expoziția Headies / Căpățâni. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 9 iunie, de la ora 18.00.

În prima sa expoziție personală în Elveția, după doi ani de pandemie, artistul s-a decis să dea drumul unor personaje supradimensionate, neliniștitoare – ținute sub cheie prea multă vreme, după cum mărturisește autorul lor -, care vor ocupa spațiul galeriei cu conținutul lor interior.
De peste 15 ani, personajele Pisicii Pătrate, cu figurile lor schimonosite și privirea oțelită, se pliază perfect pe unghiurile, mereu imperfecte, ale arhitecturii urbane, cu dinții – angoasant de mulți! – scrâșnind resemnat, dulce – amar, în peisajul străzilor multor orașe din România. Ce se întâmplă însă când astfel de personaje își augmentează enorm dimensiunile și migrează din spațiul străzii într-o galerie?

„Am decis să elimin părțile superflue și să mă focalizez doar pe expresie, pe modelarea sufletească transpusă în concretul expresiei faciale. Un alt lucru care m-a împins spre acest demers este distorsiunea de comunicare pe care o trăim, mă refer la interacțiunea prin emoticons. În loc să descriem ceea ce simțim, preferăm să trimitem un emoticon, care ni se pare potrivit cu respectiva stare. Am ales să exprim abnorm astfel de stări fără filtrul codului de comunicare cu care ne-am obișnuit prea mult astăzi. În contextul spațial definit al galeriei mi se pare că pot comunica cu privitorii prin intermediul acestor căpățâni care mă reprezintă sută la sută. Sunt momente și expresii ale unor stări pe care le-am experimentat profund și pe care am ales să le împărtășesc mai departe, continuând comunicarea fără ca implicarea mea directă să mai existe. O parte din mine poate merge mai departe fără mine”.

Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, s-a născut în 1979 la Călărași. Locuiește și lucrează în București. A absolvit secția Grafică a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași în 2004. Din 2017 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Pisica Pătrată, celebrul personaj care l-a consacrat ca artist urban, răsare din cele mai neaşteptate colţuri din Bucureşti și din multe alte orașe, de pe ziduri, mesh-uri, din librării şi spaţii de evenimente. A devenit şi personaj de carte, în albumul Pisica patrată, primul album de street art din România, publicat la Editura Vellant, în 2009. A participat la peste 100 de expoziții în România și în străinătate, a inițiat proiectul Muzeul Benzii Desenate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie, și a publicat în peste 90 de ziare și reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia și Serbia. A ilustrat peste 20 de cărți pentru copii, iar în 2021 a curatoriat și a participat cu live drawing la expoziția 155 de ani de benzi desenate în România 1860 – 2015, la Muzeul Național de Istorie al României. A ilustrat peste 50 de volume de bandă desenată, iar lucrările i-au fost publicate în peste 10 albume de street-art. A primit peste 35 de premii la concursuri, festivaluri de artă și saloane de bandă desenată.
Curator: Claudio Scorretti

Headies / Căpățâni
Alexandru Ciubotariu a.k.a Pisica Pătrată
9 – 25 iunie 2022
Estopia Art Gallery, Lugano
Corso Elvezia 9/a, 6900, Lugano
Vernisaj: Joi, 9 iunie, între orele 18.00 – 21.00
Program de vizitare: miercuri – sâmbătă, între orele 14.00 – 18.00, sau cu programare prealabilă.
www.estopiaartgallery.com