Pe 21 aprilie a avut loc cea de a IV-a ediție a Bucharest International 10k. Competiția a fost organizată de către Asociatia Club Sportiv “Constantina Diță”, împreună cu Federația Română de Atletism.

Întrecerea a fost rezervată seniorilor, tineretului și juniorilor 1, la masculin și feminin, individual și pe echipe. Fiecare echipă s-a putut forma din patru atleți, dintre care au avut posibilitatea de puncta primii trei (în ordinea sosirii în clasamentul general). Clasamentul și premierea la Campionatul Național s-au făcut separat de competiția Bucharest International 10K. Primele trei locuri, la individual masculin și feminin și echipe masculin și feminin, au fost premiate de către Federația Română de Atletism cu medalii, diplome şi tricouri de campion național.

Primele trei locuri, la individual masculin și feminin și echipe masculin și feminin, au fost premiate de către Federația Română de Atletism cu medalii, diplome şi tricouri de campion național.

Campionatul Național de Alergare 10 km a constituit cursă de selecție pentru formarea lotului național, criteriul de selecție pentru Concursul Balcanic de 10 km șosea și a fost și o cursă care a oferit posibilitatea câștigării punctelor în Word Ranking (fiind cursă oficială AIMS), ce reprezintă unul din criteriile de calificare la proba de 10.000 m, în cadrul Campionatului Mondial de Atletism, Doha 2019.

Soare Nicolae Alexandru a participat pentru a doua oară la această competiție. Anul trecut nu a fost în forma dorită de el, dar anul acesta s-a pregătit special pentru cursă și a venit hotărât să dea totul. Cursa de 10 km este una dintre probele favorite pentru Soare (chiar dacă are participări și la probele de 21 km), iar faptul că a fost prima ediție a Campionatului Național de 10 km organizată de Federația Română de Atletism, a fost o motivație extra pentru el.

Soare consideră că niciodată nu poți să știi cum va fi o cursă până nu începi să pășești efectiv pentru a face prima porțiune. A găsit vremea numai bună de alergat, chiar dacă vântul i-a mai pus probleme pe unele porțiuni de traseu. Ca în fiecare cursă, și de această dată au fost ruperi de ritm și schimbări la conducere, dar sportivul Soare se antrenează special pentru aceste momente și de obicei le depășește ușor în concurs. “Train hard, win easy” este una dintre filosofiile sale ca alergător.

Sute de susținători și de participanți în concurs l-au încurajat pe atletul buzoian, care se declară mulțumit de loc, dar nu și de timp (29.07): “Cred că puteam mult mai bine. Dar cum am mai declarat și cu alte ocazii, cursa e cursă. O faci și în funcție de adversari. Eu sunt mulțumit că merg pe drumul cel bun și sunt în grafic cu pregătirea”, a precizat Nicolae Soare. Sportivul antrenat de Cristina Alexe a mai menționat și că unul dintre secretele sale este faptul că poate suporta durerea mai mult decât adversarii săi, cel cu care e luptă cel mai mult fiind el însuși, pentru că nu obișnuiește niciodată să se uite pe listele de start. “Nu este prima oară când câștig o cursă la care iau startul alături de sportivi africani: sunt tot oameni care au 2 picioare, ca toți ceilalți”, a mai precizat campionul.

Atletul buzoian este în prezent legitimat în cadrul a două cluburi sportive: CSM Bacău și CS Știința Bacău, iar obiectivele sale principale în perioada următoare sunt Cupa Europei şi Campionatul European pe echipe, în proba de 5.000m (în 2019). Pentru ediția de anul viitor de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, Soare țintește baremul în proba de 10.000m.