În România anului 2018, Poliția Română a înregistrat o medie de 2,5 violuri în fiecare zi. Rata recidivei pentru cei care au ieșit din închisoare a fost de 70%, în unele cazuri la doar 3 zile de la eliberare.
În același an, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a raportat 15.253 de cazuri de abuz și exploatare a copiilor dintre care 977 au fost de abuz sexual și exploatare sexuală. Iar aceasta în condițiile în care cifrele reprezintă exclusiv cazurile raportate oficial.
Alianța România Fără Orfani (ARFO) – www.romaniafaraorfani.ro – are ca scop mobilizarea societății înspre manifestarea grijii față de copiii aflați în dificultate, motiv pentru care situațiile de mai sus nu ne sunt indiferente. Din acest motiv, considerăm că obligația ca orice persoană care intră în contact cu copiii la locul de muncă să prezinte un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu este agresor sexual, prevăzută de Legea 118/2019 privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“, este o măsură preventivă necesară.
Deși util, în cazierul judiciar nu se regăsesc fapte pentru care a fost ispășită pedeapsa ori a trecut un anumit interval de timp. Astfel, certificatul eliberat de registru pentru fapte cu risc social ridicat, are rolul de a preveni recidiva în cazul infracțiunilor sexuale, aspect extrem de sensibil și important atunci când vorbim despre persoane care îngrijesc copii sau intră zilnic în contact cu aceștia.
Alianța România Fără Orfani (ARFO) promovează și contribuie activ, atât ca Alianță cât și prin membrii săi, la creșterea calității în serviciile sociale din domeniul protecției drepturilor copilului și adopției din România, în concordanță cu principiile și valorile declarate, legislația și standardele de calitate în domeniu, precum și cu cele mai bune cercetări, studii și practici disponibile.
Printre inițiative se numără Summit-urile anuale ARFO, campania “Duminica Orfanului”, “Consorțiul de instruire pentru înțelegerea și tratarea traumei”, Conferințele “ReFresh” și activitățile de lobby și advocacy în vederea atât a îmbunătățirii legislației cât și a aplicării corespunzătoare a acesteia.