Actuala creștere a sectorului mărfurilor, care a început cu o mișcare solidă a aurului în creștere în luna martie, continuă să prindă avânt, iar săptămâna trecută indicele Bloomberg Commodity Total Return a atins un maxim din 15 luni, întărind astfel perspectivele tehnice. Îi urmează indicele care urmărește performanța a 24 de contracte futures majore împărțite aproape în mod egal între tranzacțiile cu energie, metale și agricultură, în creștere cu 8,6% în acest an, cu câștiguri puternice și ample la nivelul metalelor, atât metalele prețioase, cât și cele industriale fiind motorul principal. De asemenea, sectorul cerealelor se tranzacționează cu aproximativ plus  10% în ultima lună.

Analiza de Ole Hansen, șeful strategiei pe mărfuri, Saxo Bank

Puncte cheie

  • Indicele Bloomberg Commodity TR atinge maximul din 15 luni, majoritatea sectoarelor tranzacționându-se în creștere în această lună
  • Țițeiul se apropie de partea inferioară a intervalului, în timp la gazele naturale observăm elemente fundamentale îmbunătățite
  • Contracție pe cupru, o „erupție” la platină și argint, la cel mai mare nivel de închidere de 11 ani, cele mai importante momente dintr-o săptămână încărcată în metale
  • Sprijin fundamental pe revenirea prețurilor la cereale, forțând cea mai bruscă lichidare a pozițiilor scurte din 2017

Tema „Anul metalelor” de la Saxo, evidențiată în perspectivele noastre pentru primul trimestru, continuă să se dezvolte, metalele noastre „preferate” fiind aurul, argintul, cuprul și acum, de asemenea, platina, care au înregistrat câștiguri puternice. În perspectiva noastră pentru trimestrul al doilea, am evidențiat câteva dintre motivele pentru care sectorul mărfurilor, după o fază de consolidare de un an, se pregătea pentru o revenire. Având în vedere faptul că unii dintre factorii declanșatori optimiști menționați în cele două perspective nu s-au materializat încă, câștigurile puternice recente sunt destul de impresionante și evidențiază un sector susținut de cererea de investiții pentru metale, o perspectivă contractată a ofertei pentru mărfuri cheie, evoluții meteorologice favorabile prețurilor și, nu în ultimul rând, perspectiva reducerii dobânzilor la sfârșitul acestui an, combinată cu inflația încăpățânată care susține cererea din partea investitorilor care caută o acoperire împotriva inflației.

Revenind la ce am observat până acum în această lună, accentul principal rămâne pe sectorul metalelor:

  • creșterea acoperirii short a cuprului până la un nivel record de la New York,
  • explozie tehnică pe platină ca răspuns la prognozele care indică un al doilea deficit anual de aprovizionare,
  • argintul, care se tranzacționează din nou aproape de un nivel tehnic foarte important, în jurul a 30 USD pe uncie, o scădere peste care poate semnala câștiguri suplimentare și o performanță mai mare față de aur.

Câștigurile puternice în sectorul cerealelor, în special grâul, au făcut ca sectorul să înceapă să se redreseze după ce a atins un minim de trei ani în martie. Sectorul este cel mai performant sector până acum în această lună, susținut de daunele provocate de secetă și îngheț aduse culturii de grâu din Rusia, întârzierea plantării de porumb în SUA și daune majore aduse culturii de soia din sudul Braziliei, în urma inundațiilor. Evoluții care au contribuit toate la schimbarea sentimentului, forțând fondurile speculative să reducă o poziție scurtă record combinată în grâu, porumb și soia în cel mai rapid ritm din 2017.

În general, menținem o perspectivă optimistă pentru cupru, deoarece va trebui să crească în continuare pentru a atrage o creștere a producției, astfel încât orice slăbiciune pe termen scurt va fi probabil satisfăcută de cererea proaspătă din partea comercianților și investitorilor. Având în vedere cât de departe (=sus) a ajuns cuprul într-o perioadă relativ scurtă de timp, contracția poate reveni până la 4,56 USD sau chiar 4,40 USD per livră, fără a perturba configurația optimistă.