Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR a organizat, în perioada  10 – 11 septembrie 2020, Cursul online gratuit PYTHON – inițierea tinerilor vulnerabili în utilizarea limbajului de programare al viitorului.

Această intervenţie se înscrie în seria activităţilor non-formale de stimulare a educației digitale a tinerilor, în special a celor din mediul rural sau aparţinând grupurilor vulnerabile.

Cursul online gratuit PYTHON a avut durata de două zile şi a avut ca obiectiv principal explicarea conceptelor de bază ale programării în PYTHON, de la asimilarea principiilor de bază de scriere și executare a programelor în PYTHON, trecând prin noţiuni introductive privind elementele de programare standard şi până la elemente de bază privind funcționarea jocurilor pe calculator folosind limbajul de programare PYTHON.

Cei 30 de tineri vulnerabili care au dat curs provocarii de învătare marca Meet and Code 2020 au asistat la o serie de demonstrații de programare PYTHON și au rulat ei înşişi aplicații de bază.

Ca parte a experienţei de instruire, participanții au fost invitați să răspundă unor provocări online de tip concurs privind aplicații ale PYTHON în viața de zi cu zi. Cele mai bune aplicații realizate au fost realizate de Cocut Alexandru şi Hrișcă Miruna care au primit premiul I, fiind secondaţi de Brânza Teona Ștefania şi Campan Paula (răsplatite cu premiul al II-lea), Potre Andrei (premiul III-lea) şi Apachițăi Maria-Narcisa, Codorean Ştefan-Cristian şi Stama Tiberiu Nichita (răsplătiţi cu menţiuni pentru implicarea lor).

Proiectul a fost finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code, susținută la nivel european de compania de software SAP. În România, inițiativa este coordonată, pentru cel de-al 4-lea an consecutiv, de Asociația Techsoup și susține evenimente online de tehnologie și programare aliniate cu misiunea Europe Code Week.

În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

Despre ANBPR: ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative – solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – Membru fondator al Coaliției pentru Educație Digitală – CED, ANBPR pledează pentru creșterea impactului bibliotecilor în societate, pentru susținerea educației, a e-incluziunii și promovează extinderea pe scară largă a beneficiilor tehnologiei.