Andrei Gligor iese al doilea la THE TRACK, un ultra de 522k în deșertul australian

Luna mai aduce o reușită importantă pentru atletul de anduranță Andrei Gligor: cea de a șaptea victorie în proiectul său CaliVita 7Deserts și totodată cel mai bun rezultat din palmares: locul II la The Track, ultramaratonul de 522k în deșertul australian.

Atletul a marcat ultimul episod din proiectul său cu o importantă reușită la The Track, o cursă multi stage, de 9 zile. Cea mai recentă reușită a lui Andrei Gligor este cu atât mai valoroasă întrucât marchează și finalul proiectului în care a fost implicat în ultimii 2 ani: Calivita7Deserts, alergarea câte unui ultramaraton în desert pe fiecare dintre continentele lumii. “The Track a fost cu siguranță cea mai dificilă provocare sportivă la care am participat în cei 8 ani de când am început să alerg. Este o cursă care te sfărâmă în bucăți, încet-încet, timp de 9 zile. Și mă refer aici atât la distanță, cât și la lipsa totală a recuperării de la o etapă la cealaltă și a oboselii care evident se acumulează. A fost inuman, însă mă bucur din suflet că am reușit să dau tot ce am avut și să termin pe poziția a doua în clasamentul general.”

The Track a adus cu sine nu doar provocarea distanțelor și a temperaturilor ridicate, ci și o ultimă etapă de 137 de km, după 8 zile de concurs (aceasta a fost parcursă de Andrei în 16 ore și 16 minute). Alte aspecte dificile ale cursei au fost diferențele mari de temperatură între zi și noapte (cea mai scăzută temperatură 0°C, iar cea mai ridicată 45°C), taversările de râuri cu apă foarte rece, platourile nesfârșite de pământ uscat și porțiunile lungi de teren cross country. Au existat permanent răsturnări de poziție în clasament, Andrei reușind să și câștige etapa a 6-a, iar per total clasându-se al doilea (câștigătorul la general fiind tot un român, Iulian Rotariu).

Cursele alese de Andrei Gligor presupun alergarea în regim de auto-suficiență: practic, la această cursă, sportivul a aleargat cu un rucsac de aprox. 10kg în care s-a aflat mâncarea pentru primele 5 zile, tot echipamentul și produsele de igienă personală. Organizatorii au pus la dispoziție doar apă (2 l/zi), adăpost pe timpul nopții și ajutor medical la nevoie. Concurenții au fost avut de furcă în a se apăra de sutele de insecte (muște) care au roit zi-lumină, au trebuit să își facă singuri focul pentru prepararea hranei și au fost privați de comunicarea cu cei apropiați, fiind în imposibilitatea de a primi mesaje de la susținători (este primul concurs la care participă Andrei când nu există o platformă pe care concurenții să poată primi mesaje). Un obstacol mare într-o astfel de cursă este și lipsa de recuperare: după etapa din prima zi, a doua zi sportivii o iau de la capăt și tot așa. După prima zi de concurs, lupta se mută, practic, în plan mental.

Andrei Gligor s-a apucat de alergare acum 8 ani, paradoxal, în urma unei accidentări: a suferit o ruptură de menisc la genunchiul stang. La sala la care făcea recuperarea o colegă i-a povestit despre toate emoțiile pe care le-a simțit la primul său maraton, cel de la New York, așa că și-a dorit să încerce și el senzațiile. A făcut acest lucru și a fost dragoste la prima alergare (Maraton Atena 2011). După primul maraton și-a dat seama că în afara de medalie își dorește să dea ceva înapoi comunității.

Andrei Gligor se antrenează în susținut în fiecare zi, atât cât îi permite timpul, înainte și după programul de lucru – activează în domeniul IT. Exclusiv pentru acest proiect, Andrei a alergat nu mai puţin de 10.000 km din luna August 2016 până în prezent.

Din 2017, cei care și-au dorit să fie la curent cu activitatea ultramaratonistului, l-au putut urmări alergând pe 7 continente ale lumii, pentru a finaliza proiectul CaliVita 7 Deserts, într-unele dintre cele mai dificile curse de anduranţă în regim de autosuficiență din lume, cu distanțe cuprinse între 250km și 522km.

CALENDARUL CALIVITA 7DESERTS:

Aprilie 2017, Sahara Race (Namibia, 250 km)

Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă

Iunie 2017, Gobi March (China, 250 km)

Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă

Octombrie 2017, Grand to Grand Ultra (273 km)

Clasare: locul 7 la general, locul 2 la categoria de vârstă

August 2018, Fire& Ice Ultra (Islanda, 250 km)

Clasare: locul 9 la general, locul 3 la categoria de vârstă

Octombrie 2018, Atacama Crossing (Chile, 250 km)

Clasare: locul 9 la general, locul 4 la categoria de vârstă

Noiembrie 2018, The Last Desert (Antarctica, 250 km)

Clasare: locul 6 la general, locul 3 la categoria de vârstă

Mai 2019, The Track Race (Australia, 522 km)

Clasare: locul 2 la general, locul 2 la categoria de vârstă

 Proiectul CaliVita 7 Deserts a presupus ca sportivul să alerge la 7 din cele mai dificile curse din lume (câte una pe fiecare continent), pentru a mobiliza opinia publică să susțină un o cauză socială de impact. Alergările lui Andrei prin deșerturie lumii au adus și donații importante pentru Autism Voice: 7.000 lei, echivalentul a 1200 de ore de terapie. Andrei Gligor încurajează o atitudine proactivă cu privire la implicarea în viața copiilor diagnosticați cu autism. Terapia ABA este esențială pentru un copil cu autism. 170 copii sunt integrați în programe de terapie, în cele 2 centre Autism Voice. 15 dintre aceștia sunt copii orfani sau proveniți din familii nevoiașe.

Sunt bucuros si fericit in acelasi timp ca am reusit sa duc la bun sfarsit un proiect de suflet, CaliVita 7 Deserts, un proiect care pe cat de nebunesc parea cand l-am conceput, pe atat de multe satisfactii sinimpliniri mi-a adus. Nu am decat sa ma consider un om norocos si sa-mi exprim recunostiinta fata de toti cei care mi-au fost alaturi in acesti doi ani.

După fiecare finish important, Andrei Gligor își povestește cu emoție experiențele pe site-ul personal: http://andreigligor.ro/ .

Andrei Gligor este susținut în proiectul său de: CaliVita Romania – sponsor principal

XNutrition Romania, CEP Romania, Quantum Sport, Explore Sport, Stem Sure, Doctor MIT, Running Mag, Garmin, Trisport