window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-127554769-2');

ANPC – Comunicat de presa

Advertising4U.ro-Comunicate-de-presa-Info-evenimente-Media-NEWSCurtea de Justitie a Uniunii Europene a dat castig de cauza Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, iar Romania poate limita numarul comisioanelor bancare percepute de creditori

In data de 12 iulie 2012 Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis hotararea in cauza C-602/10. Hotararea a fost emisa ca urmare a unei cereri formulate de Judecatoria Calarasi in cadrul unui litigiu intre SC Volksbank Romania SA, pe de o parte, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor − Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Calarasi, pe de alta parte.

ANPC, prin Comisariatul Judetean pentru Protectia consumatorilor Calarasi, a incheiat, urmare a cercetarii unei reclamatii, un proces verbal de constatare a contraventiei, prin care sanctiona S.C. Volksbank Romania S.A. pentru continuarea perceperii comisionului de risc, contrar prevederilor art. 36 din Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata prin Legea 288/2010, ordonanta ce transpune in legislatia romaneasca prevederile Directivei 2008/48/CE.

S.C. Volksbank Romania S.A. s-a adresat Judecatoriei Calarasi pentru anularea procesului verbal, considerand ca anumite prevederi ale OUG nr. 50/2010 sunt contrare Directivei 2008/48/CE. Judecatoria Calarasi a adresat intrebarile ridicate de S.C. Volksbank Romania S.A. Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Prin hotararea pronuntata, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, in principal, ca:

  1. statele membre pot extinde prevederile Directivei 2008/48/CE si pentru contractele garantate cu un bun imobil;
  2. prevederile actului national de transpunere pot fi aplicate contractelor de credit ipotecar aflate in derulare;
  3. statele membre pot limita numarul comisioanelor percepute de creditori;
  4. orice consumator se poate adresa direct autoritatii de protectie a consumatorilor, fara a avea obligatia de a recurge, in prealabil la procedurile de solutionare extrajudiciara prevazute de legislatia nationala.
  5. 

Hotararea pronuntata de CJUE este obligatorie pentru Judecatoria Calarasi in solutionarea litigiului dintre Volksbank si ANPC precum si pentru toate instantele romanesti sau din alte state membre sesizate cu o problema similara.

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Europene impreuna cu cei ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au pregatit observatiile scrise si pledoaria pentru acest caz. Observatiile, transmise prin Agentul guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, s-au inscris in linia de interpretare a  Directivei 2008/48/CE statuata prin hotararea CJUE in cauza C-6012/10.

Pentru mai multe informatii, puteti accesa comunicatul de presa si hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene la adresa: http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp120099ro.pdf

Biroul de presa

Dezactiveaza titlul coloanei Mega Menu

Go to Top