Pe 10 februarie 1990 prin acordul de voință al celor 43 de membri fondatori lua ființă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România). În anul 2005 Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România obținea prin Hotărâre de Guvern statutul de utilitate publică, fiind și astăzi singura organizație de consumatori care deține o astfel de certificare. Tot în anul 2005, APC România obținea calitatea de membru în Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), fiind singura organizație de consumatori din România membră în această organizație europeană a consumatorilor care este partenerul de dialog al Comisiei Europene pe domeniul protecției consumatorilor.
În luna decembrie a anului 2013 Camera Deputaților modifică O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații si fundații, în sensul că obliga asociațiile de consumatori care aveau în denumire sintagma protecția consumatorilor să-și schimbe denumirea. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România s-a conformat și și-a schimbat denumirea în Asociația Pro Consumatori.
Asociația Pro Consumatori este singura organizație desemnată de Comisia Europeană să solicite – înainte de sesizarea unei autorități în domeniu – încetarea unei practici ilicite.
- 31 de ani de activitate continuă pentru apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, pentru îmbunătățirea nivelului de informare și educare a consumatorilor, dar și pentru crearea și menținerea unui echilibru între consumatorii și profesioniștii din România.
- 31 de ani în care APC România a contribuit la consolidarea mișcării consumatoriste din România, la dezvoltarea politicii în domeniul protecției consumatorilor, prin implicarea organizației în adoptarea, la nivel guvernamental, a unor decizii favorabile consumatorilor și la îmbunătățirea reprezentării consumatorilor la nivel central și local.
-
31 de ani în care APC România s-a evidențiat ca partener social profesionist și de dialog pentru consumatori, instituțiile administrației publice centrale și locale, pentru organizațiile neguvernamentale naționale și internaționale, o dovadă în acest sens fiind recunoașterea acesteia ca fiind de utilitate publică.