Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, i-a solicitat ANPC-ului în data de 10 decembrie 2020 să organizeze o dezbatere publică pe propunerea de act normativ intitulată Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează  pe piața națională acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate (Microsoft Word – REFERAT si ordin site.doc (anpc.ro). Acest proiect referitor la modificarea denumirii şi etichetării măştilor care nu-i protejează pe consumatori împotriva virusului SARS-CoV-2, a fost lansat de ANPC în dezbatere publică pe site-ul instituţiei la data de 26 noiembrie 2020, iar observaţiile referitoare la proiectul de ordin propus spre consultare publică se transmit la sediul autorităţii în perioada 2 decembrie – 11 decembrie 2020.

Din păcate, până la această dată ANPC nu ne-a răspuns la solicitarea noastră, fapt care întăreşte constatările Curţii de Conturi a României cu privire la ineficienţa acestei instituţii publice.

Redăm mai jos o parte din constatările Curţii de Conturi a României din raportul de audit publicat pe site-ul Curtii la data de 8 octombrie 2020, astfel:

  • reprezentanții asociațiilor nu au fost consultați în vederea elaborării dispoziţiilor şi procedurilor cu caracter general şi a altor lucrări care au avut drept scop protecţia consumatorilor,
  • repartizarea petițiilor spre soluționare s-a realizat cu întârziere, chiar și după o perioadă mai mare de 1 an de zile de la înregistrarea în instituție.
  • ANPC a elaborat la finele lunii februarie 2020 o tematică națională de control și supraveghere a pieței cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afișare a prețurilor și a modului de derulare a eventualelor promoții pentru aceste echipamente de protecție. La momentul finalizării prezentului audit de performanță, controlul tematic la nivel național se află în desfășurare.
  • pe site-ul ANPC nu a fost creată o secțiune distinctă COVID-19 care să cuprindă informații pentru consumatori cu privire la anumite produse precum echipamente de protecție, dezinfectanți astfel încât aceștia să poată identifica produsele contrafăcute.
  • valoarea totală a amenzilor aplicate în perioada 2015 – sept. 2019 a fost de aproximativ 376.800.000 lei, iar nivelul de încasare a amenzilor este relativ mic, de aproximativ 20%. Având în vedere numărul foarte mic al încasărilor din totalul amenzilor aplicate, rezultă explicit faptul că la nivelul celor două instituții ale statului (ANPC/ANAF) nu a existat o monitorizare a gradului de încasare. Din răspunsul oferit a rezultat că “nu există protocol între ANPC/CRPC –ANAF pe această temă”. Conform prevederilor legale cât și a Procedurii cadru de control aprobată de către ANPC, în caz de neprezentare a dovezii de plată a amenzii contravenționale de către operatorul economic cât și pentru amenzile necontestate se trimite spre executare silită procesul verbal la ANAF, de unde se primeşte confirmarea de luare în evidență, apoi sunt urmărite și înregistrate de consilierul juridic al fiecărei entităţi din cadrul ANPC.

(Sursa: Raportul de autor a Curtii de Conturi a României Sinteza ANPC_20201008.pdf (curteadeconturi.ro)

“Absenţa unui răspuns din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor la solicitarea Asociaţiei Pro Consumatori cu privire la organizarea unei dezbateri publice pe proiectul de ordin propus de această instituţie referitor la “acoperitoarele faciale de utilizat în colectivitate”, arată încă o dată că nu există interes din partea ANPC-ului de a avea un cadru legal care să-i protejeze pe consumatori de folosirea unor cârpe care le obturează respiraţia, dar nu-i protejează împotriva SARS-CoV-2. Pe parcursul celor 9 luni de criză sanitară generată de SARS-CoV-2 consumatori români nu s-au putut proteja de infecţia cu acest virus din cauza inexistenţei pe piaţă a măştilor de protecţie respiratorie împotriva virusului, singura protecţie de care au beneficiat prin purtarea acestor cârpe fiind cea împotriva prafului.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC

Asociaţia Pro Consumatori a atras atenția în ultimile 7 luni asupra neregulilor constatate în privința comercializării măștilor de protecție respiratorie, fapt ce reiese foarte clar din comunicatele de mai jos:

Asociaţia Pro Consumatori solicită demisia preşedintelui ANPC, Eduardt Cozminschi (apc-romania.ro)

APC solicită demisia ministrului sănătății, Nelu Tătaru! (apc-romania.ro)

ANPC susţine ştirile Fake news! (apc-romania.ro)

Boicotați comerciantii care vând măști neconforme! (apc-romania.ro)

Numai o mască din cinci asigură protecţia copiilor împotriva SARS-Cov-2! (apc-romania.ro)

Măștile fashion nu ne protejează împotriva SARS-CoV-2! (apc-romania.ro)

Comercianţii au furat startul la acoperitoare faciale! (apc-romania.ro)