Ieri, 5 februarie 2019, în intervalul orar 12.00-15.00, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a organizat o dezbatere publică pe proiectul de OUG referitor la modificarea cuantumului amenzilor din principalele acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor. În acest proiect de act normativ se propune aplicarea unor amenzi de până la 5% din cifra de afaceri a băncilor care folosesc clauze abuzive în contracte. Amenda actuală este de la 200 la 1000 lei, iar aceasta se aplică de către instanţa de judecată în urma contestaţiei procesului verbal de către banca incriminată, şi bineînţeles numai în situaţia în care instanţa dă câştig de cauză ANPC-ului.Timp de mai bine de 8 ani, unele bănci din România au profitat din plin de această anomalie legislativă, încasând sute de milioane de euro prin intermediul clauzelor abuzive inserate în contractele de credit!
O altă dispoziţie din proiectul de lege supus dezbaterii se referă la aplicarea unor amenzi de până la 2% din cifra de afaceri producătorilor şi comercianţilor de produse alimentare falsificate, în prezent amenda este de tip interval, adică de la 3.000 lei la 30.000 lei, iar legea eficientizării achitării amenzilor contravenţionale, le oferă falsificatorilor posibilitatea să achite în termen de 15 zile, jumătate din cuantumul amenzii, în concluzie o nimica toată pentru contrabandişti.
La dezbatere au fost prezenţi în jur de 100 de persoane, de la care nu au lipsit actorii principali de pe piaţa din România, respectiv cei ai industriei cu cifra de afaceri de miliarde de euro.
Consumatorii români au fost reprezentaţi la această dezbatere de Asociaţia Pro Consumatori, Asociaţia InfoCons, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor şi Asociaţia Credere.
Asociaţia Pro Consumatori, AURSF şi Asociaţia InfoCons prin dl. Alin Iacob au dat citire unui document comun cu privire la această propunere de act normativ.
“Asociaţia Pro Consumatori, Asociaţia InfoCons și Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) au analizat proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor și au ajuns la următorul punct de vedere comun:
- Susținem necesitatea înăspririi măsurilor luate și a amenzilor pentru încălcarea legislației privind protecția consumatorilor, în special atunci când încălcarea vizează afectarea vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale unui număr mare de consumatori;
- Susținem publicarea tuturor rezultatelor acțiunilor de control și ale sancțiunilor aplicate de ANPC, cu nominalizarea produselor, serviciilor și denumirii complete a agenților economici sancționați, imediat după aplicarea sancțiunilor. De asemenea, susținem și publicarea rezultatelor pozitive ale controalelor, pentru corecta și completa informare a consumatorilor.
- Atunci când încălcarea legislației aplicabile s-a constatat într-o anumită localitate sau într-un anumit județ, dar încălcarea este posibil să fi afectat și consumatorii din alte județe, solicităm ANPC declanșarea unei acțiuni de control la nivel național și luarea de măsuri sancționatorii în consecință.
- Solicităm ca o parte dintre amenzile majorate care vor fi aplicate agenților economici care încalcă legislația privind protecția consumatorilor să se constituie într-un fond de susținere a activității asociațiilor de consumatori care funcționează legal pe teritoriul României și care derulează acvitități, proiecte și programe care vizează susținerea intereselor și drepturilor consumatorilor. Reamintim că, în prezent, statul român nu finanțează sub nicio formă asociațiile de consumatori, care se confruntă cu numeroase dificultăți și cu o lipsă cronică de resurse financiare și umane.
- Solicităm ANPC să deruleze programele de mystery shopping preconizate a fi introduse prin prevederile OUG în parteneriat cu asociațiile de consumatori, cu implicarea studenților și a reprezentanților mediului academic, cu respectarea metodologiei necesare pentru a obține mijloace de probă.”
Documentul asumat de cele trei organizaţii a fost depus ieri la registratura Secretariatului General al Guvernului şi ANPC-ului.
Pe parcursul dezbaterii am asistat la două tipuri de discursuri, cea mai mare parte de tipul “discursuri de Oscar”, de genul mulţumesc prietenilor şi numai o mică parte au punctat aspecte ce ţin de conţinutul actului normativ. În partea a doua a dezbaterii, preşedintele ANPC le-a dat asigurări marilor actori din piaţă că nu va aplica prea uşor acele amenzi de tip procent din cifra de afaceri, aşa că s-ar putea ca acest act normativ să nu treacă în actuala formă şi să suporte modificări substanţiale în privinţa cuantumului amenzilor.
„Personal, nu cred în schimbări radicale venite din partea ANPC-ului. Cunosc foarte bine această instituţie, care în ultimii ani nu a fost de partea consumatorilor şi nici nu cred că va fi foarte curând! Consumatorul român a fost şi va rămâne încă mulţi ani pe cont propriu, asta înseamnă că trebuie să fie foarte atent la ce mănâncă şi la ce servicii foloseşte. Oul cu fipronil, carne de vită provenită de la animale bolnave, legume congelate cu listeria, apă cu clor peste limita maxim admisă, brânza fără lapte, fructe exotice cu ciprodinil, şi exemplele de genul acesta pot continua, vor mai face parte din meniul românilor! Acţiuni heirupiste de genul acesta au mai fost, tot în februarie, dar în anul 2017, ministrul Petre Daea a promis că rupe-n două standardul dublu la alimente! Acestea au caracter politic, bat la uşă alegerile europarlamentare, iar în toamnă cele prezidenţiale. Aştia suntem, uităm repede şi suntem de fiecare dată victime ale marketingului politic!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.