Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, cu peste 31 de ani de activitate în domeniul apărării drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor, îi solicită domnului Dr. Robert Viorel Chioveanu – Preşedinte – Secretar de Stat al  Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), să-l demită pe domnul Mihai Ponea din funcția de director general al Direcției Generale Siguranţa Alimentelor pentru modul incalificabil în care a încercat să inducă în eroare consumatorii în emisiunea lui Radu Tudor din seara zilei de 29 august 2021, orele 21.00, la o oră de maximă audienţă, cu privire la absența oxidului de etilenă din alimentele retrase de la vânzare în ultimele luni de marile reţele comerciale!

Directorul general Mihai Ponea a bagatelizat problema oxidului de etilenă din alimentele retrase de la comercializare! Cu toate că din notificările existente pe site-ul ANSVSA reiese foarte clar că în acele loturi de alimente retrase de la vânzare s-a identificat o concentrație de oxid de etilenă ridicată, prezenţa acestei substanţe toxice pentru organism nefiind permisă în nicio cantitate în alimente, directorul general Mihai Ponea a indus în eroare telespectatorii postului Antena 3 prin următoarele afirmații halucinante:

„Radu Tudor, moderator emisiune: Comunicatele ANSVSA pe care le vedeți pe ecran menționează faptul că aceste concentrații depășite de oxid de etilenă sunt inclusiv cancerigene. De ce trebuie noi, consumatorii din România, să ne confruntăm cu această problemă? De unde să știm noi că acele produse nu sunt conforme? N-ar fi normal ca orice produs pe care îl găsim la raft să fie testat înainte de a fi pus la vânzare? Și o să discutăm în această seară cu doi oameni care cunosc bine situația. Mihai Ponea, directorul general al Direcției de Siguranță Alimentară din ANSVSA. – Bună seara, domnule Ponea. – Bună seara, domnule Radu Tudor. – Mulțumesc pentru faptul că sunteți aici, și cu doamna doctor Simona Gariciu, specialistă în boli de nutriție şi diabet. – Bună seara, doamna doctor. – Bună seara, domnule Tudor. – Vă mulțumesc frumos că sunteți aici. O să vă întreb direct, domnule Ponea ce este cu acest oxid de etilenă și de ce în avalanșă descoperiți foarte multe produse care conțin acest oxid. – Domnule Radu Tudor, în primul rând ar trebui să facem câteva precizări. În ultimele două luni, într-adevăr, ANSVSA, a rechemat şi a retras de pe piață în jur de trei milioane de alimente, produse alimentare. Dar aceste produse, în urma analizelor efectuate, nu s-a identificat în aceste produse alimentare oxidul de etilenă. Motivul retragerii şi rechemării de la consumatori a fost pe principiul precauției. Este foarte important un pic să lămurim istoricul oxidului de etilenă care a apărut în Europa încă de la sfârșitul anului 2020. Acel aditiv E410 în componența căruia avem acea gumă de guar este un arbore din Asia, care pe timpul transportului a fost tratat cu un dezinfectant, lucru interzis în Europa și permis în țările asiatice. Când s-a constatat că în acest aditiv există cantități infime de oxid de etilenă, oxidul de etilenă a intrat în compoziția E410 care a intrat în înghețată, în sucuri sau alte produse alimentare. În toate analizele repet, efectuate, în înghețată, chifteluțe, suc și alte produse, nu s-a identificat acest oxid de etilenă, sub limita detectabilă.

Redăm mai jos câteva pasaje din notificările postate pe site-ul ANSVSA la secţiunea Siguranţa alimentelor şi sănătate publică/Rechemare/Retragere produse alimentare:

„Vă informăm că Maspex România recheamă produsele Figo menţionate mai jos. Compania Maspex România, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care ni s-a livrat.” Sursa: Notificări Kaufland, Cora de pe site-ul ANSVSA din data de 16 august 2021, Metro, Selgros de pe site-ul ANSVSA din data de 14 august 2021.

„Compania Macromex, în calitate de proprietar al mărcii de înghețată La Strada, produsă în Franța, a fost informată de către unul din furnizorii săi cu privire la o problemă a stabilizatorilor de plante, al căror conţinut de oxid de etilenă depășește limitele premise de reglementările în vigoare.” Sursa: Notificări: Lidl din data de 10 august 2021 de pe site-ul ANSVSA, Kaufland din data de 6 august 2021, Mega Image, Carrefour şi Selgros din data de 5 august 2021 de pe site-ul ANSVA.

De asemenea, îi reamintim domnului Ponea Mihai, director general ANSVSA, că în perioada 11 iunie 2021 – 9 august 2021 au fost retrase zeci de loturi de înghețată din mărcile Bounty, Twix, Snikers, Milka, KitKat, mărcile proprii de îngheţată Carrefour, respectiv Cora, pentru următorul motiv: „constatându -se  rezultate  necorespunzătoare  la  analizarea  unui  ingredient  utilizat  la  fabricarea  produselor,  având  un  nivel  peste  limitele  legale  de  oxid  de  etilenă.”

Totodată, în cursul acestei dimineți, Asociația Pro Consumatori a informat Comisia Europeană şi Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară în legătură cu prestația lamentabilă şi duplicitară a directorului general Mihai Ponea cu privire la dezinformarea consumatorilor români referitor la inexistenţa oxidului de etilenă din alimentele retrase de la vânzare prin intermediul notificărilor postate de operatorii economici din domeniul comerțului de pe site-ul ANSVA.