Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), salută și sprijină inițiativa Academiei Române de a organiza o dezbatere națională cu tema implicațiile tehnologiei 5G asupra sănătății oamenilor. În comunicatul de presă postat pe site-ul Academiei Române în data de 2 septembrie 2020 se arată intenția acestei instituții de a organiza o dezbatere națională pe acest subiect care a generat și continuă să genereze dezbateri în comunitatea științifică internațională.
Totodată, în comunicatul de presă asumat de Biroul Prezidiului Academiei Române, organul colectiv de conducere al celui mai înalt for de cultură și știință din România, se arată că acel comunicat din data de 27 august 2020 intitulat “Implementarea rețelei 5G și posibilele probleme de sanătate publică” a stârnit reacții nefirești din partea unei părți a presei care nu a înțeles demersul Academiei Române, respectiv acela referitor la realizarea unei analize de către specialiști, factori de decizie, reprezentanți ai mediului economic, corpul medical și reprezentanții societății civile, cu privire la implicațiile pe care le are asupra sănătății populației expunerea la radiațiile emise de tehnologia 5G. Odată cu invitația la această dezbatere națională Academia Română a postat pe site-ul său o listă alcătuită din 37 articole științifice și 46 opinii din presa internațională cu privire la impactul tehnologiei 5G asupra sănătății umane
(https://acad.ro/mediaAR/doc2020/b0902-Tehnologia5G-BibliografieStiitificaSelectiv.pdf?fbclid=IwAR1TGFcXdPVKnNyYOlWQFAe5d7WRPIBfy81pzFdb6ousb3mP-ym8TwGXYzA,
https://acad.ro/mediaAR/doc2020/b0902-Tehnologia5G-BibliografieOpiniiPresaInternationala.pdf?fbclid=IwAR2Czm25yAH-zLK4wRuX0zWjBpUuGAHBs4Jomc9VOmD2D7WDLoEXb-oHf4w).
Asociația Pro Consumatori solicită Biroului Prezidiului Academiei Române să stabilească în cel mai scurt timp posibil data dezbaterii naționale pe tema impactului tehnologiei 5G asupra sănătății populației.
Urgența dezbaterii cu toți actorii, factorii de decizie din cadrul instituțiilor statului și reprezentanții societății civile este imperios necesară având în vedere și anunțurile făcute de operatorii de telefonie mobilă cu privire la furnizarea de servicii 5G în orașele mari ale țării.
“Având în vedere inițiativa Academiei Române și îngrijorările care există în multe țări europene cu privire la riscurile implementării tehnologiei 5G, de exemplu Belgia și Elveția au oprit orice demers legislativ și tehnic referitor la tehnologia 5G, Guvernul României trebuie de îndată să oprească orice demers legislativ în direcția realizării unor facilități de natură fiscală și administrativă pentru operatorii de telefonie mobilă care oferă servicii 5G. De asemenea, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) trebuie să înghețe pe perioadă nedeterminată licitația pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență (700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz) destinate implementării tehnologiei 5G. România ocupă în prezent locul 2 la nivel mondial în privința raportului calitate preț pe servicii de telecomunicații oferite consumatorilor, afirmația aparține președintelui ANCOM, așa că nu se justifică din niciun punct de vedere implementarea tehnologiei 5G la nivel național. Totodată, solicităm ANCOM-ului să retragă operatorilor de telefonie mobilă licența de operare pentru 5G” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.