Artistul Petre Ionuțescu, cunoscut și sub numele de Trompetre, a lansat „Sound of Unirii”, o călătorie audio-vizuală de poveste ce trasează noi forme în structurile sufletului. Clipul reprezintă un fragment din cadrul evenimentului ce a avut loc anul trecut într-unul din balcoanele Casei Bruck din Timișoara, clădire monument cu expunere spre Piața Unirii.
„Sound of Unirii” a fost un proiect colaborativ și interdisciplinar, coordonat de multi-instrumentistul Petre Ionuțescu, cu participarea artiștilor Marian Ștefan și Cristian Văduva, în scopul de a îmbina într-o simbioză perfectă, atât prin elemente tradiționale, cât și prin tehnici moderne, universurile complexe ale muzicii, artelor plastice și artelor vizuale. Evenimentul a făcut parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și a fost finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.
În arhitectura sunetului, acolo unde simțirea schițează ființa, formele devin tușele nemărginite ale visării. Pânza pe care povestea își așează acuarela este îmbibată cu uleiuri armonioase de trompetă, electronice și alte instrumente pentru a păstra cât mai vie culoarea lumii în ochii șterși ai timpului.
Căci, privind acum înspre adâncul sufletului, te trezești că nu mai ești nici piatra, nici voința, din dorințele aruncate înspre luciul limpede al memoriei ca spre o oglindă fermecată ce sperai să se spargă-n cioburi de lumini, gata să-ți sfâșie devenirea în răni de bucurie.
Trecerea de la instrumente străvechi până la tehnologie modernă – electronică audio și proiecții video pe clădire, creează un peisaj în care povestea învăluie Piața Unirii din Timișoara cu mantii de magie ce cuceresc locul, momentul și timpul, când cu atingeri sonore sensibile, când cu mângâieri vizuale electrizante.
Mai mult, sub inspirația sunetelor și a vibrației instrumentelor, cu penelul îmbibat parcă într-un soi de tempera stoarsă din mustoasa Căii Lactee, Marian Ștefan așterne-n timp real, pe o pânză de un alb capricios, o pictură experimentală în culori de clar de Lună.
Sunetul, intrat sub bagheta artistului vizual Cristian Văduva, se întoarce în atenția publicului, ca dintr-o drumeție inițiatică într-o galaxie îndepărtată, sub forma unui videomapping experimental și cît se poate de autentic.
Decupând momentul din spinarea îmbătrânită a timpului, „Sound of Unirii” este o celebrare ce descrie planul real al lumii în termeni noi, desprinși dintr-un univers abstract, stăpânit de un mister fermecător, în care simțurile își reglează strălucirea la vibrațiile sublime ale muzicii, la lumina arzătoare a artei.
Manager de proiect: Mihaela Vețan
Manager de logistică: Octavian Mariuțiu
Credite:
Petre Ionuțescu: trompetă, clape, muzicuță, fluier, instrumente electronice.
Cristian Văduva: vizualuri, editare video
Marian Ștefan: pictor
Mihai ‘Mtz’ Neagoe: mix, master
Bogdan Racz: inginer de sunet, înregistrare video
Night Projection: partener tehnic
Ovidiu Novac: cameră video
Sorin Bogdan: cameră video
Rafael Vasilcin: dronă
Elizabeth Cron: gazdă
Lucian Oprea: foto
Mai multe informații despre Petre Ionuțescu găsiți pe:
Facebook: https://www.facebook.com/petre.ionutescu
Bandcamp: https://petreionutescu.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6n2fFckRGLEI6Shu8NvZYa
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCcWxzZ1U1yLwZyddmwBnpTA
Mai multe informații despre Cristian Văduva găsiți pe:
Facebook: https://www.facebook.com/vaduva.cristian3
Instagram: https://www.instagram.com/_vaduva/
Vimeo: https://vimeo.com/cristianvaduva
Mai multe informații despre Marian Ștefan găsiți pe:
Facebook: https://www.facebook.com/virtualmarian