În urma incidentului semnalat vineri, 19 martie 2021, în care o biserică ortodoxă a fost vandalizată cu mai multe graffitiuri, purtătorul de cuvânt BOR a ieșit public cu o declarație instigatoare la ură și plină de acuze la adresa întregii comunității LGBTI din România.

Atragem atenția că discursul purtătorului de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, este unul care blamează o întreagă comunitate, fără dovezi sau concluzii venite din partea autorităților în acest sens. Domnul Bănescu nu este polițist, procuror și judecător. Nu are nicio dovadă despre identitatea celor care au făcut grafittiul și acest tip de discurs nu este unul nou, ci reia mesajele pline de ură la adresa comunității LGBTI pe care BOR le-a susținut de-a lungul timpului, mesaje adresate unui grup deja la risc de violență, marginalizare și excludere socială în țara noastră.

Mesajul domnului Bănescu este unul care face asocierea între orientarea sexuală și identitatea de gen și manifestări antisociale și violente, pe care nu le indică concret, ci le menționează ca pe un „lung șir” în comunicatul public emis de BOR în contextul vandalizării bisericii IOR.

Domnul Vasile Bănescu, ca purtător de cuvânt al BOR, a întreținut din 2015 și până astăzi un climat de tensiune socială, vizând de cele mai multe ori persoane din comunitatea LGBTI, și asociază pe nedrept diverse incidente cu comunitatea noastră. Întreținerea unui climat tensionat în societate nu poate conduce la acceptare socială, ci ține oamenii într-un conflict permanent. O reacție normală a BOR ar fi fost să critice fapta, însă să aștepte rezultatul unei investigații înainte să identifice vinovații.

Acest tip de discurs, care atacă întregi comunități din societatea românească, este unul deosebit de periculos în contextul raportului de putere și de încredere de care se bucură BOR și angajații săi. Aceste mesaje publice nu îndeamnă în realitate la o mai bună conviețuire și pace socială, ci mai degrabă incită la inflamarea spiritelor în spațiul public și pune persoanele LGBTI la risc de violență și discriminare.

Menționăm că și sediul ACCEPT  a fost vandalizat în decembrie 2020. În acel context, nu am indicat că suspectăm persoane anume, angajați sau membri ai cultelor religioase sau ai Coaliției pentru Familie, deși știm care sunt părerile dumnealor despre comunitatea LGBTI și activitatea Asociației ACCEPT. Plângerea noastră la poliție, însă, nu s-a soldat încă cu niciun rezultat.