Asociația MozaiQ, organizație comunitară dedicată drepturilor persoanelor LGBTQAI+ (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender, queer, asexuale & intersex), a organizat joi, 9 noiembrie, Gala Aliatilor LGBTQIA+, un eveniment emblematic ce celebrează solidaritatea și aliații pentru sprijinul acordat comunității LGBTQIA+.

Desfășurată sub tema „Pink Skies” – „Cerurile Roz”, Gala Aliaților a avut loc la The Tent by Clubul Diplomaților, reunind aproximativ 250 de participanți, inclusiv personalități din televiziune, media, societatea civilă, politicieni, influenceri și key opinion leaders. Seara a debutat cu un spectaculos show drag oferit de reputata Vergine Santa Frida și a culminat cu un concert vibrant susținut de Andrei Ursu, cunoscut sub numele de WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022 și unul dintre cei mai asumați artiști din comunitatea LGBTQAI+.

Scopul Galei Aliaților a fost de a recunoaște și mulțumi aliaților comunității LGBTQIA+ și partenerilor MozaiQ pentru susținerea constantă și curajul manifestat în susținerea drepturilor omului și prezența alături de comunitate în principalele momente de vizibilitate, precum Bucharest Pride, protestele Tradiția noastră e Iubirea sau luna istoriei LGBT. Evenimentul a oferit o platformă de exprimare a solidarității și a sprijinului reciproc, subliniind importanța colaborării continue în promovarea drepturilor și libertăților omului.

Punctul culminant al serii a fost decernarea premiilor către cei mai importanți aliați și personalități ale comunității LGBTQAI+, după cum urmează:

  • Premiul Aliatul Anului a fost acordat Redacției Libertatea pentru felul în care reflectă în paginile cotidianului problemele comunității LGBTQAI+
  • Premiul Angajatorul Anului a revenit Societe Generale Global Solution Centre pentru că au demonstrat ca sunt dedicați în a promova la nivelul companiei principiile diversității și incluziunii la nivel de politici interne și la nivel de cunoștințe ale angajaților, prin prezența puternică la firul ierbii în relație cu comunitățile vulnerabile
  • Premiul LGBT Music Icon a fost primit de Andrei Ursu/WRS pentru asumarea de care dă dovadă și pentru reprezentarea pe care o asigură comunității
  • Premiul People’s Choice a fost decernat lui Silviu Faiăr, în urma voturilor online ale comunității MozaiQ
  • Premiul Style Icon a fost atribuit Alexandrei Stan pentru susținerea constantă pe care o acordă, pentru felul clar și specific în care abordează problemele comunității.
  • Premiul Special pentru Activism a fost oferit organizației GenderDoc-M, pentru  contribuția importantă ca prima organizație LGBT din Republica Moldova, pentru munca de advocacy și grassroots pe care o fac și mai ales pentru cea mai recentă campanie a lor, „De buna voie și nesilit de nimeni”.

”Aliații au fost și sunt o parte esențială a mișcării LGBTQIA+. Ați fost cei care ne-ați amplificat mesajele, ne-ați reprezentat când nu puteam vorbi și ne-ați ajutat să ne facem vocile auzite în cele mai dificile momente. În acest an, deși se fac pași spre progres, cuplurile noastre încă nu sunt recunoscute legal, iar mulți dintre noi încă nu se simt în siguranță pentru a-și trăi autentic viața. De aceea MozaiQ a lansat campania www.iubimlafel.ro pentru legalizarea parteneriatelor civile” a declarat Vlad Viski, director al organizației MozaiQ în discursul său de pe scena Galei Aliaților.

Evenimentul a fost onorat și de prezența unor personalități notabile precum Theo Rose, Alexandra Stan, Andrei Ursu (WRS), Ada Galeș, Roxana Voloseniuc, Zarug, Silviu Faiar, Adina Buzatu, dar și politicieni: eurodeputatul Nicu Ștefănuță, deputata Oana Cambera și deputatul Andrei Lupu care au contribuit la atmosfera vibrantă și inspirațională a serii.

Inaugurată în 2019, Gala Aliaților a devenit un eveniment de referință pentru Asociația MozaiQ, reușind să adune laolaltă diverse grupuri din comunitate și să celebreze diversitatea identităților noastre. MozaiQ continuă să lupte pentru drepturile omului și să promoveze dezvoltarea comunității LGBTQAI+ în România, punând accent pe solidaritate, încredere reciprocă și o prezență activă pe scena culturală alternativă.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

Suntem AICI – Campanii de comunicare pentru creșterea nivelului de încredere în mediul ONG este un proiect derulat de Asociația MozaiQ LGBT în parteneriat cu Asociația Eu sunt! Tu? cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului Suntem AICI este creșterea vizibilității rolului și activității sectorului non-guvernamental LGBT la nivel național în rândul aliaților, stakeholderilor și al publicului larg prin intermediul a trei campanii de conștientizare și implicare pe o perioadă de 12 luni.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.