Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender și persoane intersex), împreună cu Asociația EasyECO și Asociația Eu Sunt! Tu? au deschis primul centru comunitar pentru persoane LGBTI din București, ce cuprinde servicii sociale și spații de evenimente.

România ocupă un loc extrem de slab în Europa în ceea ce privește drepturile LGBTI și protecția cetățenilor LGBT. Clasamentul ILGA Europe 2023 în ceea ce privește incluziunea LGBTI plasează România pe locul 40 din 49 de țări și pe locul 26 din 27 în cadrul Uniunii Europene (https://rainbow-europe.org/). România nu numai că a rămas în urmă în ceea ce privește protejarea cetățenilor săi LGBTI, dar există și atacuri constante asupra comunității LGBTI dinamizate de mișcările anti-LGBTI care sunt prezente în întreaga Europă.

În contextul social din România, persoanele LGBT se confruntă cu discriminare și violență severe, după cum se evidențiază în Sondajul LGBTI 2024 al FRA, care a raportat că 53% dintre respondenții români au fost hărțuiți din cauza orientării sexuale sau a identității de gen în ultimul an. Doar 7% au raportat la poliție atacurile fizice sau sexuale. Potrivit FRA, 25 % dintre persoanele trans din România s-au confruntat cu discriminare la accesarea serviciilor sociale și de sănătate, 50 % dintre persoanele trans s-au confruntat cu hărțuire la școală și 29 % dintre persoanele trans au fost victime ale violenței fizice sau sexuale în ultimii 5 ani.

Discursurile instigatoare la ură venite din partea liderilor de partide extremiste, nesancționate în vreun fel, generează ură și tensiune la nivel social, care se revarsă asupra membrilor comunității LGBT sub formă de discriminare, hărțuire și violență. Intoleranța față de comunitatea LGBT determină zeci de cazuri de tineri alungați de acasă de către părinți în fiecare an și sute de cazuri de violență fizică și psihologică.

În astfel de cazuri serviciile statului sunt complet nepregătite să acționeze, motiv pentru care am deschis Q Center, primul centru comunitar care oferă servicii sociale gratuite pentru persoane LGBTI, în București, pe strada Arcului nr. 24.

Ce oferă Q Center?

  • Servicii de consiliere socială
  • Servicii de consiliere vocațională
  • Psihoterapie
  • Consiliere legală pentru persoane trans
  • Referire și acompaniere
  • Spațiu comunitar la liber (marți, miercuri, joi, între orele 11:00 și 18:00)
  • Un magazin gratuit de haine
  • Un punct de informații
  • Spații de evenimente LGBT

Orice persoană din comunitatea LGBTI poate apela și beneficia de aceste servicii în mod gratuit. Email de contact Qcenter@mozaiqlgbt.ro.

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.