Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, își exprimă indignarea în legătură cu propunerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de a reglementa prin ordin al președintelui acestei instituții comercializarea măștilor fashion sub denumirea de acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate. Propunerea de act normativ a ANPC-ului cu denumirea Ordin privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează  pe piața națională acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate (Microsoft Word – REFERAT si ordin site.doc (anpc.ro), în afara faptului că în situația în care ar intra în vigoare în forma propusă ar crea mai multă confuzie în rândul consumatorilor, conține o serie de cerințe caţavenciene, cum ar fi: „Dacă sunteți bolnav, această acoperitoare facială de utilizat în colectivitate nu este adecvată. Solicitați sfatul medicului dumneavoastră (art. 5 a doua bulină)”, “…bărbile pot reduce eficiența de filtrare sub limitele stabilite (art. 5 a treia bulină)”, “Acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate reduce proiectarea picăturilor de salivă eliberate în timpul respirației de către utilizatori în mediul înconjurător (art. 5 a șasea bulină)”, “…Este nevoie de timp pentru a se simți confortabil cu acoperitoarea facială de utilizat în colectivitate” (art. 5 a zecea bulină)

Totodată, Asociația Pro Consumatori își exprimă nemulțumirea față de inactivitatea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor care timp de mai bine de 8 luni începând cu data de 16 martie 2020 și până în data 26 noiembrie 2020 nu a întreprins acțiuni ferme de control pe tema măștilor de protecție respiratorie împotriva SARS-CoV-2. Să înțelegem că în această perioadă s-au comercializat pe piața românească măști de protecție respiratorie conforme? Nicidecum, în cele 8 luni cetățenii României, cadrele medicale și alți angajați ai instituțiilor statului au purtat măști de protecție neconforme, o parte din ele fiind importate de Compania Națională “Unifarm” S.A. care colaborează cu Ministerul Sănătății în vederea asigurării programelor naționale de sănătate organizate și finanțate de acest minister, prevăzute în Legea nr. 100/1998 privind asistența de sănătate publică.

Consecințele purtării de către români a unor măști neconforme, dar și a altor materiale sanitare neconforme se regăsesc în statisticile medicale de pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății valabile pentru România până la data de 2 decembrie 2020:

  • 479.634 de români s-au îmbolnăvit de Covid 19,
  • 11.530 de români au murit de infecția generată de acest virus.

Din cei 479.634 de români care s-au infectat cu Covid-19, 4500 au fost cadre medicale, în timp ce din cei 11.530 de români care au fost răpuși de virusul SARS-CoV-2, 50 au fost cadre medicale.

Guvernul României prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât termometrizarea, obligativitatea purtării măștilor, folosirea dezinfectanților și păstrarea distanțării fizice. În schimb, nicio instituție a statului român cu atribuții în domeniul supravegherii pieței de materiale sanitare, recte Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Generală a Vămilor, pe parcursul celor 8 luni de zile nu a verificat conformitatea acestor materiale prin analize de laborator.

“Solicit ANPC-ului să retragă de pe site-ul instituției acest proiect de act normativ deoarece nu le poate fi de folos consumatorilor în alegerea unei măști de protecție respiratorie care să-i protejeze împotriva SARS-CoV-2. Singura măsură care ar putea să-i protejeze pe consumatori de achiziția unor măști de protecție respiratorie neconforme este interzicerea comercializării pe perioada pandemiei a măștilor fashion/acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate. Consumatorii ar trebui să găsească la vânzare doar măști de protecție respiratorie fabricate în conformitate cu SR EN 14683+AC:2019 (măști faciale de uz medical care sunt dispozitive medicale), respectiv semi-măști filtrante împotriva particulelor fabricate în conformitate cu SR EN 149+A1:2009 (măștile FFP1, FFP2 și FFP3 care sunt echipamente individuale de protecție).” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori