Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a analizat 20 de mărci de dezinfectanți de mâini. Studiul face parte din Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor “Tu știi ce dezinfectanți se folosesc la școala copilului tău?” Scopul acestei campanii este de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la ce trebuie să ştie în legătură cu cel mai folosit produs de protecţie a sănătăţii în această perioadă – dezinfectantul de mâini. Un alt aspect la fel de important căruia îi acordăm o atenţie deosebită în cadrul acestei campanii este monitorizarea modului în care instituţiile statului cu atribuţii pe zona de protecţie a sănătăţii îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute în legislaţia în baza căreia funcţionează, în școlile din învățământul preuniversitar. În perioada 21-23 septembrie am solicitat unui număr de 15 primării, 15 direcții județene de sănătate publică și 15 școli informații în legătură cu conformitatea dezinfectanților utilizați pe perioada stării de alertă în incinta acelor unități de învățământ. Informațiile furnizate de aceste instituții vor face obiectul unei analize de specialitate și vor fi prezentate opiniei publice peste câteva zile. Toate aceste eforturi duse în direcția corectării abuzurilor din învățământul preuniversitar sunt acțiuni ale consorțiului asociativ „Mişcarea civică pentru o şcoală normală” format din Asociația Pro Consumatori, Alianța Părinților și Asociaţia Juriştilor pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor, Asociația Civică pentru Viață.

Cele 90 de studii realizate de APC în ultimii 5 ani au scos în evidenţă încărcătura chimică ridicată a multor produse alimentare şi nealimentare. Copiii şi femeile însărcinate reprezintă categoriile de consumatori cele mai expuse şi vulnerabile la substanţele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de bază.

Pentru a avea o imagine apropiată de adevăr în legătură cu șansele cetățeanului de rând cu privire la potențialul său de a determina autoritățile să ia în seamă petițiile sale, fie chiar și în cazul când petițiile indică situații de risc pentru cei mulți, este instructiv să evocăm cazul unui cetățean european care a depus o petiție, în anul 2006, la Comisia de petiții a Parlamentului European atrăgând atenția asupra efectelor dăunătoare ale produselor cosmetice care conțin nanoparticule. În răspunsul trimis petentului în anul următor, Comisia a arătat că „autorităţile publice se reţin de la soluţionarea aspectelor de risc ale nanotehnologiei în produsele cosmetice, ca urmare a presiunii exercitate de lobby-ul industrial şi financiar.“

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-a avut în vedere identificarea substanțelor chimice din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății. Din cele 74 de substanțe chimice folosite la fabricarea dezinfectanților de mâini prezentăm mai jos toxicitatea substanțelor chimice folosite frecvent în acest tip de produs.

Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. Experții din Danemarca au identificat următoarele substanțe aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene și  Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.

Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu) este un conservant utilizat și în industria cosmeticelor și poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul.

Propylen glycol  este un emulsificator și are rolul de a absorbi apa și de a păstra umiditatea în cosmetice. Acesta poate cauza iritații la nivelul pielii și ochilor, iar produsele cosmetice ce conțin Propylen Glycol sunt total contraindicate persoanelor cu alergii, eczeme, psoriazis sau alte boli ale pielii.

Phenoxyetanolul  este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central şi poate da stări de vomă.

PEG (Polyethylene Glycol) este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică. Polyethylene Glycol-ul are rolul de a ajuta alte ingrediente să pătrundă mai ușor în piele, de a stimula absorbția. Această funcție a PEG este în special periculoasă atunci când produsul cosmetic conține și alte ingrediente dăunătoare, care pătrund astfel în piele mai ușor. Cu cât este mai mic numărul de după literele PEG, cu atât mai mult stimulează absorbția în piele. Este sintetic și poate cauza reacții alergice toxice, acnee, dermatită de contact și este potențial cancerigen. În produsele analizate au fost identificate 15 tipuri de PEG.

Coloranții sintetici (CI 14700, CI 14720, CI 15985, CI 16035, CI 16255, CI 17200, CI 19140, CI 42051, CI 42090, CI 45100, CI 47005) sunt folosiți cu scopul de a înfrumuseța aspectul compoziției. Aceștia conțin săruri ale metalelor grele care depozitează toxine în piele provocând acnee, hiperactivitate la copii, dureri severe de cap, mâncărimi la nivelul ochilor, iritații ale pielii și pot fi cancerigeni.

Isopropyl alcohol (alcool izopropilic) este un solvent care alterează structura pielii, permițând astfel pătrunderea cât mai adânc în epidermă a substanțelor chimice și bacteriilor. Poate provoca iritații la nivelul pielii precum dermatite și eczeme,  la nivelul ochilor, toxicitate la nivel reproductiv și chiar cancer.

În concluzie, dezinfectanții pentru mâini sunt produse biocide cu un nivel ridicat de toxicitate, fapt ce reiese foarte clar și din atenționările producătorilor de astfel de produse. Prezentăm mai jos avertismentele identificate pe eticheta celor 23 de produse analizate de experții APC, după cum urmează:

Provoacă o iritare gravă a ochilor!

Poate provoca somnolență sau amețeală!

Din cauza conținutului ridicat de alcool poate să usuce pielea mâinilor!

A se evita să se inspire vapori!

A se utiliza numai în aer liber sau în spații bine ventilate!

Nociv în caz de înghițire!

A nu se folosi pe față, gât!

A nu se folosi pe răni deschise!

A se păstra departe de surse de caldură, scântei, flăcări deschise, suprafețe încinse!

În caz de înghițire sunați imediat la un centru de informare toxicologică sau un medic!

Nerecomandat persoanelor alergice la una dintre componentele produsului!

„Dezinfectanții de mâini sunt produse biocide obținute prin combinarea unor substanțe chimice, iar unele substanțe din compoziția respectivă pot da naștere altor substanțe cu efect toxic asupra organismului. De exemplu benzoatul de sodiu în combinație cu acidul ascorbic dă naștere benzenului, o substanță toxică, mutagenă, care produce iritația pielii sau agravarea astmului la persoanele alergice la aspirină. O altă substanță folosită de unii producători în dezinfectanții de mâini este trietanolamina cu rol de a echilibra PH-ul soluției/gelului, substanță care usucă pielea și este iritantă pentru ochi. Majoritatea substanțelor folosite la fabricarea dezinfectanților de mâini irită pielea și provoacă mâncărimi persoanelor care suferă de boli alergice.” profesor Adela Balea, inginer chimist

“Produsele destinate igienizării, care sunt comercializate trebuie să prezinte eficiența antiseptică și în același timp să nu conțină compuși chimici care să atace și să distrugă echilibrul lipidic al pielii și aceasta, mai ales în cazul copiilor care au epiderma deosebit de sensibilă. Aceste produse trebuie să asigure concomitant dezinfecția și hidratarea pielii, mai ales în cazul în care se utilizează frecvent. Acțiunea dublă trebuie obținută prin folosirea unor ingrediente, ca de exemplu pantenol, glicerină, care au rolul de a înmuia și calma pielea, fară a provoca iritații sau eczeme la folosirea fecventă a acestor produși.
Consumatorii trebuie să cunoască câteva dintre caracteristicile acestor produse de igenizare și anume :

  • să nu conțină compuși precum parabeni, ingredienți de origine animală, coloranți și parfumuri sintetice, săpun alcalin, Lauret sulfonat de sodiu, SLES, Lauril sulfat de sodiu, SLS,  (agenți de spumare care irită ochii și pot intra prin piele ajungând să se depună pe inimă, creier și ficat) Polietilen glicol, PEG, Acid etilendiaminotetraacetic, EDTA, organisme modificate genetic, OGM, dietanol și monoetanol amina, DEA, MEA,  trietanol amina, TEA (provoacă reacții alergice, este iritant pentru ochi și usucă pielea, Metanol (alcool metilic, iritant puternic, provoacă orbirea și chiar decesul);
  • să conțină, pe cât posibil, ingrediente naturale certificate din cultivarea organică controlată;
  • conținutul de etanol să nu fie sub 65-70 %;
  • să fie testate dermatologic și pentru contaminarea alimentelor;
  • să nu fie lăsați la îndemâna copiilor nesupravegheați;
  • imprimarea pe etichetă a detaliilor incluzând și compoziția conform buletinului de analiză;
  • să nu fie lipcios, să fie destinat utilizării externe, în cazul copiilor aceștia să fie supravegheați la utilizare;
  • să se specifice modul de acțiune biocid și să fie avizat de Ministerul sănătății.”Prof. univ. dr. Luminița Simoiu, presedinte Asociația Civică pentru Viață, cadru didactic la Facultatea de Chimie din Craiova, inspector arme chimice Natiunile Unite

„Referindu-mă strict la subiectul dezinfectării școlilor cu substanțele chimice foarte puternice, doresc să atrag un semnal de alarmă, întrucât există riscul ca în numai câteva săptămâni să ne trezim cu câteva mii de copii suferinzi de astm bronșic sau de alte afecțiuni respiratorii, dar în același timp trebuie să ne gândim cum vor fi afectați copiii care se confruntă în prezent cu aceste afecțiuni respiratorii asociate cu o capacitate de oxigenare scăzută. În România, avem câteva sute de mii de copii care suferă de cel puțin o alergie, iar impactul lor cu aceste substanțe chimice se poate solda cu o dramă națională. Sunt foarte mulți specialiști de renume mondial care raportează pericolul supraigienizării sălilor de clasă cu substanțele toxice, unul dintre aceștia fiind Stephanie Holm care coordonează Western States Pediatric Environmental Health Specialty, unitate finanțată de Centers for Disease Control and Prevention. Aceasta asociază în mod direct declanșarea afecțiunilor respiratorii precum astmul bronșic în randul oamenilor care inhalează des aceste substanțe dezinfectante, la fel ca și Alexandra Gorman Scraton , directoare a centrului de știință și de cercetare a Women’s Voices for the Earth. Stephanie Holm a concluzionat destul de clar că spațiile din interiorul școlilor sunt prost ventilate, iar dezinfectarea regulată va produce un rezultat toxic în rândul copiilor vulnerabili. Până și specialiștii OMS-ului se opun igienizării spațiilor exterioare și interioare cu substanțele toxice, acest subiect fiind extrem de sensibil.
Aspectul igienizării implică multe riscuri pe care acum nu le intuim, dar este esențial ca directorii scolilor să nu facă exces de zel, supraigienizând incinta claselor, obiectele de mobilier sau jucăriile copiilor. Cert este că aerisirea regulată a claselor efectuată înaintea începerii cursurilor, precum și în timpul pauzelor elevilor, instalarea purificatoarelor de aer, dar și igienizarea spațiilor folosindu-se detergenții ecologici nu atrag riscurile generate de utilizarea detergenților chimici, fiind de departe cele mai sigure variante pentru copiii regăsiți în incinta unităților de învățământ. Nu trebuie să omitem că la începutul acestui an, o echipă de cercetători canadieni a identificat relația de cauzalitate directă între astmul bronșic în rândul copiilor mici și utilizarea produselor de curățenie chimice. Astfel, copiii cu vârsta de până în 3 ani care locuiesc în casele unde părinții lor insistă cu curățenia au un risc mai mare de a suferi de astm bronșic, comparativ cu ceilalți. Studiul a luat în calcul 2022 copii mici și a dezvăluit că expunerea la parfumurile și la substanțele chimice regăsite în detergenții folosiți la curățenia caselor a contribuit în mod direct la declanșarea astmului, cu toate că acei copii „nu” erau atopici.
Cu alte cuvinte, orice copil poate să capete astm bronșic, chiar dacă nu suferă de vreo alergie mediată IgE, fiind suficient ca acesta să inhaleze parfumurile puternice ale detergenților de casă. În acest studiu publicat chiar în luna februarie a acestui an, cercetătorii au descoperit că odorizantele ambientale prezintă riscuri similare, așa că fiți prudenți și renunțați la aceste produse nocive. Directorii școlilor nu trebuie să se gândească că au clasele mai curate dacă în incinta școlilor miroase puternic a clor și m-aș bucura dacă în viitor ar începe să se gândească și variantele de detergenți ecologici care nu implică aceste riscuri de sănătate pentru copii. În privința dezinfectării mâinilor cu gelurile antibacteriene, sunt de părere că este riscantă pentru sănătatea copiilor, dacă ținem cont că ei trebuie să se spele mai des, sugerând ca aceasta să se facă în cel mai sănătos și eficient mod cu putință, adică cu apa simplă de la robinet și cu săpunul clasic. Până și în studiile efectuate, aceasta combinație banală s-a dovedit a fi cea mai eficientă dintre toate, atât timp cât mâinile se spală foarte bine pe parcursul a 20-30 secunde.Totuți, în ultima perioada am fost bombardați peste tot cu această dezinfectare agresivă bazată pe substanțele chimice antibacteriene, însă populația nu este avertizată de pericolele utilizării excesive a dezinfectanților lichizi care se absorb foarte ușor prin straturile pielii, în plus mă așteptam ca televiziunile să dezbată pe larg acest subiect extrem de important, dar nu au făcut-o. Cea mai mare problemă este că întâlnesc deseori situația în care părinții copiilor abuzează de aceste geluri lichide antibacteriene de mai multe ori pe zi, neluând în calcul că tot ceea ce aplicăm pe piele se absoarbe în sistemul circulator în mai puțin de 30 secunde, crescând instantaneu riscul de intoxicare. De aceea, insist ca informarea corectă a copiilor și a părinților să fie făcută cât mai des în toate mediile, pentru a preveni din start declanșarea unor probleme serioase de sănătate„ Medic specialist pediatrie Ingrid Bălan

„Copiii noștri și profesorii lor nu sunt cobai pentru a inhala toate substanțele chimice asociate cu o incidența crescută a bolilor respiratorii, iar dacă copiii statelor europene frecventează cursurile în condiții normale fără ca școlile să fie igienizate zilnic cu substanțele chimice deosebit de periculoase, atunci nu înțeleg de ce nu am face și noi acest lucru. În plus, dezinfectarea spațiilor din incinta școlilor se poate face eficient cu ajutorul unor detergenți ecologici care nu implică riscul declanșării problemelor respiratorii precum în cazul detergenților chimici, iar suprafețele de mobilier și jucăriile se pot dezinfecta foarte ușor cu soluții pe bază de alcool. De altfel, recomand instalarea unor sisteme de ventiloconvectoare care asigură în mod constant un flux de aer proaspăt în incinta claselor sau montarea unor purificatoare de aer care elimină mirosurile toxice, alergenii de mediu sau chiar și virusurile pentru a nu crește riscul inhalării substanțelor chimice de către copii pe toată perioada desfășurării cursurilor. În acest fel, riscul inhalării unor substanțe periculoase care pot declanșa afecțiuni grave scade vertiginos. În plus, dacă nici până în acest moment nu s-a putut identifica prezența Covidului 19 pe diversele suprafețe de contact, atunci supraigienizarea sălilor de clasă și a obiectelor de mobilier cu detergenții periculoși este o procedură inutilă și consumatoare de multe resurse. Atât timp cât virusologii și epidemiologii de talie internațională nu au putut izola virusul de pe suprafețele mobile de contact este clar că toate eforturile de igienizare sunt nule. Doar că pe termen lung, aceste igienizări periculoase pot crește rezistența altor germeni de pe suprafețele dezinfectate, făcându-i mai puternici, la fel așa cum s-a întâmplat și cu antibioticele prescrise în mod abuziv în spitale. Nu este deloc întâmplător că avem atâția microbi rezistenți la antibiotice și există un risc real ca igienizările repetate să deschidă o cutie a Pandorei și tare mă tem că ulterior nu o vom mai închide. La data de 12 februarie 2020, aproape 30 de copii de la două școli din Dolj au fost intoxicați în timpul orelor cu soluțiile dezinfectante ce au fost pulverizate, aceștia fiind transportați la spital. Ei au avut stări de greață, vomă și iritații ale căilor respiratorii în timp ce se aflau la școală. Viceprimarul localitații în care s-a întâmplat evenimentul a declarat următoarele: „Am vorbit cu directoarea şcolii şi mi-a spus că sunt substanţe de curăţenie zilnică, care sunt autorizate. Curăţenia s-a făcut ieri. Probabil n-au aerisit sălile, nu pot să-mi dau seama. Numai într-o clasă s-a întâmplat“. https://www.libertatea.ro/stiri/alti-9-copii-din-dolj-intoxicati-la-scoala-au-fost-dusi-la-spital-2882227 Dacă s-a întâmplat așa ceva după ce igienizarea clasei fusese făcută cu o zi înainte, nu îmi imaginez cum va fi când dezinfectarea clasei se va efectua de 3 ori pe zi. Când se mai poate aerisi o clasă în care învață două sau trei serii de copii? Un alt caz grav s-a întâmplat în incinta Școlii 133 din sectorul 4 (școala în care am învățat eu) la data de 21 ianuarie 2020, iar atunci au ajuns la spital 18 copii, după ce li s-a făcut rău în timpul orelor. 500 elevi au fost evacuați de pompieri, ei fiind intoxicați cu substanțele folosite pentru igienizare.” După ce la Școala 133 din sectorul 4 au fost confirmate mai multe cazuri de gripă au fost luate măsuri de igienizare. Şcoala a anunţat primăria, iar luni seară o firmă specializată a făcut operaţiuni de dezinfectare, dar şi de dezinsecţie.” A doua zi, copiii care au venit la școală au început să aibă senzații de greață, dureri de cap și amețeli. Oare vor suporta copiii din mai multe serii această igienizare toxică care se va face de 3 ori pe zi?
https://www.google.ro/amp/s/stirileprotv.ro/lbin/amp/index.php%3farticle_id=3843836De mult timp v-am avertizat asupra pericolului reprezentat de dezinfectarea cu soluțiile chimice, însă acum a venit timpul să luați foarte în serios avertismentul dr. Radu Țincu, medic toxicolog care a lansat un semnal de alarmă în presa electronică referitor la acest subiect extrem de important. Dumnealui a specificat că dezinfectarea în exces poate să ducă la apariţia unor leziuni și a unor alergii cutanate, în special la copiii cu piele alergică sau atopii, iar dacă folosim substanţele pe o suprafaţă extinsă a corpului acest alcool se poate absorbi transdermic şi poate să determine la copii, în funcţie de vârstă, greutate, chiar intoxicaţie alcoolică cu aceste substanţe dezinfectante”. Părerea mea este că distrugerea tuturor microbilor din jurul nostru este pe punctul de a arunca omenirea într-o prăpastie, dar nimeni nu înțelege acest lucru. Iar când omul va pierde contactul cu trilioanele de microbi cu care interacționează în fiecare secundă, atunci putem spune că sfârșitului lui este aproape.
Până la urmă, tot apa și săpunul clasic reprezintă cea mai bună combinație în vederea igienizării corecte a mâinilor, așa că ar trebui să le promovăm mai mult la TV și în presa scrisă, în așa fel încât să nu devenim niște experimente eșuate ale companiilor producătoare de substanțechimice.” Tehnician nutriționist Dumitru Bălan

“Din păcate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă“, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil. Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe părinți în vederea realizării alegerilor potrivite a dezinfectanților din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună atât ei, cât și copiii unor riscuri cu privire la sănătate. Limbajul în domeniul produselor chimice a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii ca urmare a apariției numeroaselor substanţe şi tehnologii noi. Pentru părinți, acest limbaj, preluat masiv de comercianți, poate provoca neînțelegeri sau chiar confuzii, cu efecte nedorite pentru consumatori. Alegerea unui dezinfectant pentru mâini nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii cu probleme de sănătate trebuie să se informeze în prealabil la medicul dermatolog. Dezinfectanții pentru mâini ar trebui tratați cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul sănătăţii, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări ale acestor produse atât prin Inspecția Sanitar de Stat, dar și prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene. În prezent, agenţii economici pot comercializa orice produs biocid numai în baza unei notificări adresate Ministerului sănătăţii, care de fapt înseamnă doar o luare în evidenţă a acestora în baza unor hârtii dintr-un dosar. Având în vedere compoziția chimică a unor dezinfectanți de mâini importați din țări în care nu există restricții în privința substanțelor folosite la fabricarea acestora, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a dezinfectanților folosiți în prezent în școlile din învățământul preuniversitar ca măsură sanitară de combatere a SARS-Cov-2, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru viața și sănătatea elevilor”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori.