Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf, a luat act cu îngrijorare față de nivelul foarte ridicat, de 30 de ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg ardei iuți, de pesticid clorpirifos metil dintr-un lot de ardei iuți de 1.104 kg importat din Turcia!

Informațiile referitoare la nivelul de pesticid clorpirifos metil din lotul de ardei iuți, precum și cu privire la cantitatea de ardei iuți care au făcut obiectul unei note de retragere de la comercializare, respectiv rechemare de la consumatori au fost obținute de Asociația Pro Consumatori în urma unei solicitări de informații de interes public trimisă în atenția Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în data de 25 februarie 2022, la o zi după publicarea pe site-ul ANSVSA a notificării respective.

Menționăm faptul că este interzisă folosirea pesticidului clorpirifos metil în spațiul Uniunii Europene.

Din păcate, ANSVSA ori de câte ori publică pe site-ul său astfel de note informative cu privire la retragerea de alimente contaminate de la comercializare, nu oferă informații cu privire la nivelul de pesticide identificat în acele produse, respectiv cantitatea de alimente cu pesticide peste limita maxim admisă de legislația europeană  care a fost expusă la comercializare, dar și cu privire la ce cantități de alimente contaminate cu pesticide au fost achiziționate de consumatori.

„Lipsa de transparență din partea ANSVSA aduce prejudicii incalculabile consumatorilor, atât din punct de vedere financiar, dar mai ales cu privire la impactul devastator al pesticidelor asupra sănătătii acestora, având în vedere depășirile de zeci de ori ale nivelelor maxim admise de legislația aplicabilă în spațiul Uniunii Europene! Facem un apel către ANSVSA, respectiv Guvernul României în a întreprinde de urgență măsuri ferme împotriva importatorilor de legume/fructe care încalcă în mod repetat legislația aplicabilă pesticidelor! Alimentația românilor este o problemă de siguranță națională, drept pentru care Guvernul României trebuie să-i acorde o atenție deosebită!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori