Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor în România, organizație de utilitate publică din anul 2005, membră în Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) din anul 2005, cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, a realizat un studiu de piață în vederea identificării colorantului alimentar E120 în produsele alimentare comercializate în magazinele marilor lanțuri comerciale.

Carminul (E120) se extrage dintr-o specie de gândaci numită coșenilă, originară din America de Sud (Peru), unde există ferme mari în care se crește această insectă. Colorantul alimentar E120 se fabrică din pulberea obținută prin zdrobirea acestei insecte după ce a fost în prealabil înecată în apă fierbinte, apoi uscată la soare/cuptoare, pulbere care este tratată în procesul final cu substanțe pe bază de aluminiu/săruri de aluminiu. Românii consumă această insectă de mai bine de 15 ani! De la începutul acestui an pe fluxurile de știri, dar și în cadrul unor emisiuni ale unor posturi de televiziune se face tam-tam, bineînțeles pentru rating, că românii vor fi obligați să consume insecte (greieri, lăcuste etc).

Ba mai mult, unele televiziuni îl invită pe ministrul Petre Daea să se pronunțe pe acest subiect, cunoscut fiind faptul că domnia sa are un talent actoricesc care prinde la marea majoritate a populației! Din păcate, realitatea este cu totul alta, iar românii consumă insecte, mai precis un extract de culoare roșie/acid carminic obținut dintr-o insectă numită coșenilă, probabil încă din anul 1998, când prin ORDONANȚA nr. 39 din 30 ianuarie 1998 privind activitatea de standardizare națională în România, s-a eliminat caracterul obligatoriu al standardelor din industria alimentară! Colorantul alimentar E120 este cunoscut și sub alte denumiri, cum ar fi: carmin, carmine, carmină, acid carminic și coșenilă. Efectele acestui colorant asupra sănătății constau în alergii și afecțiuni generate de urmele de aluminiu rămase din procesul de obținere al colorantului, iar acestea depind bineînțeles de frecvența cu care consumăm alimentele în compoziția cărora există E120.

Conform regulamentului european nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, aditivul E120 face parte din grupa III: Coloranți alimentari cu limita maximă combinată. Pentru exemplificare redăm aici câteva produse alimentare în care este permisă utilizarea aditivului alimentar E120 în anumite cantități precizate în acest regulament, astfel: conserve din fructe roșii (200 mg/kg), icre de pește (100 mg/kg), pește afumat (100 mg/kg), crustacee semipreparate (250 mg/kg), cârnați chorizo (200 mg/kg), gemuri, jeleuri și marmeladă (100 mg/kg), cereale pentru micul dejun aromatizate cu arome de fructe (200 mg/kg) etc. Experții APC au identificat colorantul E120 în următoarele produse alimentare comercializate în marile lanțuri de magazine: parizer din pește vrac, icre de pește, salam sandwich toast, mușchi afumat, cârnați chorizo, cârnați sticks picanți, crenvurști cu piept de pui, pate Pick cu ficat de vițel, lebăr, salam german, cârnați cimbrișor, cabanos extra, iaurt cu gust de căpșuni, iaurt parțial degresat și carne presată de pasăre la conservă, acestea fiind doar câteva din produsele alimentare în care se folosește colorantul E120/carmin/carmine/carmină/acid carminic/coșenilă.