APC solicită ANCOM să explice opiniei publice cum este posibil ca trei operatori de telefonie mobilă să vândă în prezent abonamente 5G atât timp cât licitația pentru vinderea dreptului de utilizare a frecvențelor radio alocate serviciilor comerciale specifice tehnologiei 5G a fost amânată pentru prima jumătate a anului 2020!

Totodată, APC solicită Ministerului Sănătății să prezinte opiniei publice studii științifice care să arate că tehnologia 5G este sigură pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață.

Asociaţia Pro Consumatori organizează pe data de 16 noiembrie 2019, începând cu ora 14.30, la Sala „Festivă” a Bibliotecii Județene Astra din Sibiu, conferinţa cu tema „Fără 5G viața poate continua, NU și fără albine!. Invitaţii evenimentului sunt dl. Adrian Vornicu, specialist în bioelectronică şi conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori. Intrarea este liberă.

Evenimentul face parte din Campania Națională de Informare și Educare „Stop 5G”, lansată la data de 14 mai 2019 de Asociația Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, reprezentanta în România a Organizaţiei Europene a Consumatorilor și cu o activitate neîntreruptă de 29 de ani în domeniul protecției consumatorilor. Scopul campaniei este atragerea atenției autorităților statului român asupra pericolelor generate de aplicarea tehnologiei 5G în România pentru mediu, oameni și orice altă formă de viață.

O echipă de cercetători elvețieni a descoperit, în urma a 83 de experimente, că albinele sunt grav afectate de telefoanele mobile, scrie Daily Mail. Cercetătorii au sesizat că albinele reacționează violent atunci când un telefon mobil apel un alt celular și că au început să scoată sunete înalte la 20-40 de minute după ce telefonul a fost activat. În unele cazuri, ele au părăsit stupul, au început să zboare dezorientate şi au murit în scurt timp. Această reacție nu a fost observată atunci când telefonul mobil era închis.

Andrew Goldsworthy, un biolog de la Colegiul Imperial britanic, care a studiat efectele câmpurilor electromagnetice, crede că este posibil ca albinele să fie afectate de radiațiile mobile. „Animalele, inclusiv insectele, folosesc pentru navigare un pigment numit criptocrom. Albinele îl folosesc pentru a simți direcția câmpului magnetic al pământului, dar sunt împiedicate de radiațiile venite de la bazele terestre ale operatorilor de telefonie mobilă. Din această cauză, albinele sunt derutate și nu mai găsesc calea spre stup”, a declarat Goldsworthy pentru CNN.

Este curios faptul cum ANCOM permite comercializarea de servicii comerciale 5G în București, Cluj Napoca, Iași, Oradea, Constanța, fără ca dreptul de utilizare a benzilor de frecvențe radio alocate pentru 5G (700MHz, 800 MHz, 1500 MHZ, 2600MHz, 3400-3800 MHz si 26GHz) să fie achiziționat de către operatorii de telefonie mobilă. Licitația pentru aceste frecvențe a fost amânată pentru anul viitor. „Ne aflăm în situaţia în care nu putem să transmitem către operatori toate informaţiile necesare. Al doilea punct la fel important este că, până la finele anului, Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerinţe de securitate a reţelelor. Al treilea punct important e legat şi de situaţia cu care ne confruntăm, şi anume că viitorul Guvern, care întocmeşte bugetul pe anul 2020, să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a acestor taxe. Vorbim apoi de acea HG absolut necesară pentru a avea o licitaţie cât se poate de transparentă şi corectă. Amânăm această licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G. Noi credem că, pe un calendar cât se poate de realist şi îndeplinindu-se condiţiile de care vorbeam mai devreme, adică setul de măsuri de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară, HG-ul pentru preţuri şi calendarul de achitare a taxelor, licitaţia ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2020”, a spus Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM. Sursa: comunicat AGERPRES din data de 31.10.2019

Încă din anul 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile telefoniei mobile drept posibil cancerigene, pe baza legăturilor asociate între telefonia mobilă și un risc sporit de gliom, o formă de cancer cerebral. Considerăm că este de datoria Guvernului României să aplice principiul precauției, așa cum au procedat și alte state sau orașe europene, în privința tehnologiei 5G și să oprească orice demers în vederea realizării operabilității acestei tehnologii la nivel naţional.

„În 1974, cercetătorii ruși Eskov și Sapozhnikov au pus în evidență faptul că albinele generează semnale electromagnetice pe frecvențe între 180 la 250 hertzi, atunci când efectuează dansurile lor de comunicare vizuală. Antenele GSM transmit un semnal modulat la 217 hertzi. Dar 217 Hz înseamnă 7 Hz de plus față de 210 Hz, care este media între 180 și 250Hz. Albinele înfometate reacționează imediat la aceste frecvențe de 217 Hz prin agitarea antenelor, semn de stres și panică. Închipuiți-vă ce se întâmplă cu un balansoar cu două greutăți egale pe capete atunci când adaugi 2 grame doar pe o parte. Se duce jos pe un capăt…, dar se duce discret. În 2015, 40% din albinele din America au murit. Dacă existau să spunem 1000 de albine, au mai rămas 600 în 2016. În anul 2016 mai mor încă vreo 30%, rămân 420; încă 30% în 2017 și rămân 300…și tot așa. Ni se spune tot timpul cât la sută au murit, dar nu ni se spune câte au mai rămas. În 10 ani o să mai rămână 100 de albine (la un muzeu cred) și o să ni se spună că au mai murit 30%… Diagnosticul pentru acest calvar al albinelor este simplu: au Alzheimer. A sărit cineva dintre apicultori de pe scaun? Să dea un search pe Google cu aceste cuvinte alzheimer bee. Albinele servesc pesticide răspândite din belșug în agricultura noastră „intensivă”, metale grele precum aluminiul (de unde oare?), iar antenele GSM deschid firava lor barieră hematoencefalică.” dl. Adrian Vornicu, specialist în bioelectronică

„Tehnologia 5G va creşte substanţial expunerea la radiaţiile electromagnetice comparativ cu tehnologiile anterioare. Se preconizează instalarea de staţii de bază la fiecare 100 m în oraşe. Vor fi milioane de staţii 5G şi zeci de mii de sateliţi în spaţiu. Practic orice om de pe planetă, din orice colţ al lumii, va fi expus 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Vom fi cobaii unei tehnologii care se doreşte a pătrunde pe piaţă fără a se ţine cont de efectul nociv al acestor radiaţii, deja evidenţiat în peste zece mii de studii de specialitate pentru tehnologiile actuale. Este adevărat, vom avea acces la internet oriunde pe glob, dar cu ce preţ?” conf. univ. dr. Andrei Drăgulinescu, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

„Așa cum în Bruxelles, ministrul mediului Céline Fremault a oprit implementarea tehnologiei 5G pe motiv că „Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit. Nu putem lăsa loc niciunei îndoieli”, la fel ar tebui să procedeze și Primul-ministru al României, dl. Ludovic Orban, să oprească orice demers de implementare a tehnologiei 5G în România și să pună pe primul loc sănătatea românilor și a ecosistemului din această țară!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.