ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC), a lansat la data de 20 iulie 2020 Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor Tu știi ce dezinfectant folosești? Scopul acestei campanii este de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la ce trebuie să ştie în legătură cu cel mai folosit produs de protecţie a sănătăţii în această perioadă – dezinfectantul de mâini. Un alt aspect la fel de important căruia îi acordăm o atenţie deosebită în cadrul acestei campanii este monitorizarea modului în care instituţiile statului cu atribuţii pe zona de protecţie a sănătăţii îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute în legislaţia în baza căreia funcţionează.

În urmă cu câteva zile ministrul sănătății a făcut următoarea declarație:

 „Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel. Măsura purtatului măștii va rămâne obligatorie fiindcă transmiterea este aerogenă și masca este cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru”

Din păcate, această regulă impusă cu o lună de zile înainte de începerea anului școlar de către  Nelu Tătaru, ministrul sănătății nu este însoțită și de măsuri de evaluare a conformității cu standardele și legislația europeană aplicabilă pentru cele două categorii de produse ce vor fi folosite în mod obligatoriu de către copiii noștri. În România, de la declararea primei stări de urgență, 16 martie 2020,  și până în prezent, instituțiile statului cu atribuții în domeniul supravegherii pieței de echipament individual de protecție/produse biocide de protecție, nu au întreprins nici măcar o acțiune de verificare a conformității acestora.

Astfel, în perioada 17 aprilie 2020 -14 august 2020 au fost notificate de țările membre ale Uniunii Europene pe platforma Safety Gate 117 mărci de măști respiratorii neconforme și 6 mărci de dezinfectanți de mâini neconforme. Nicio instituție a Guvernului României, recte ANPC, Ministerul Sănătății și ANDMD, nu a făcut nici măcar o verificare de rutină la Direcția Generală a Vămilor pentru a vedea dacă mărcile de măști, respectiv de dezinfectanți notificate pe această platformă ca fiind neconforme au ajuns în România prin intermediul unor importatori și sunt comercializate în țara noastră!

Timp de 5 luni milioane de români au folosit măști și dezinfectanți de mâini care nu oferă protecția minimă necesară împotriva virusului SARS-CoV-2, aceste două categorii de produse fiind neconforme. Ne susținem această afirmație prin centralizarea notificărilor referitoare la măști de protecție respiratorie și dezinfectanți de mâini de pe aplicația electronică a Comisiei Europene intitulată Safety Gate – Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase. Fiecare țară membră a Uniunii Europene are ca punct național de contact instituția cu atribuții în domeniul protecției consumatorilor. România este reprezentată în Safety Gate prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

În Hotărârea de Guvern nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea ANPC sunt precizate o serie de atribuții, respectiv obligații ale acestei instituții față de consumatorii români, dintre care le enumerăm pe cele care au legătură cu subiectul acestui comunicat, respectiv:

  • coordonează schimbul rapid de informaţii cu instituţiile şi organele competente, naţionale şi internaţionale, privind produsele şi serviciile care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor. Autoritatea este punct naţional de contact pentru sistemul de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase – RAPEX (Safety Gate), între statele membre şi Comisie, în baza Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranţa generală a produselor – GPSD.
  • efectuează, prin prelevări de probe din produsele alimentare şi nealimentare, analize şi încercări în laboratoare acreditate conform legii sau în laboratoare proprii ori agreate;
  • efectuează sau finanţează studii, teste comparative şi cercetări în domeniu cu privire la calitatea produselor şi serviciilor destinate consumatorilor, pe care le aduce la cunoştinţa publicului;
  •  stabileşte relaţii de colaborare cu institute de cercetare, laboratoare de expertizare şi certificare, inclusiv din străinătate, pentru realizarea de studii, cercetări şi teste comparative.

Pe perioada epidemiei de SARS-CoV-2  ANPC nu a întreprins nicio o acțiune de control având ca temă măștile de protecție respiratorie și dezinfectanții de mâini, lucru care poate fi verificat cu usurință pe site-ul acestei instituții la secțiunea comunicate de presă, respectiv secțiunea RAPEX de pe site-ul aceleiași instituții. O parte a presei a vehiculat informația falsă că ANPC ar fi verificat comercianții de măști de protecție respiratorie în perioada 11-19 mai și că Din totalul măștilor verificate, s-a constatat că un procent de 90% dintre acestea prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare”, fapt care nu a fost confirmat sau infirmat de către această instituție în urma adresei trimise la data de 3 iulie 2020 de Asociația Pro Consumatori.

Pentru a arăta cât de periculoși sunt dezinfectanții de mâini neconformi, mai ales pentru copii, prezentăm mai jos constatările făcute de instituțiile cu responsabilități în domeniul protecției consumatorilor din Franța (Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes), Marea Britanie (Office of for Product Safety & Standards. Department for Business, Energy & Industrial Strategy) și Danemarca (Danish Safety Technology Authority), constatări prezentate în cadrul notificărilor făcute de aceste instituții pe platforma Comisiei  Europene Safety Gate.

  1. Dezinfectant de mâini, marca MissLife, fabricat în Turcia, notificat de Danemarca, produs comercializat sub forma de gel pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită substanța metanol, în procent de 11,6%, substanță deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi. Produsul prezintă și abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu avea pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate și inflamabilitate. Totodată, produsul nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanței de către copii, fapt care ar fi dus la orbire/decesul acestora. Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide Danish Safety Technology Authority a dispus distrugerea tuturor loturilor și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. A verificat ANPC dacă acest produs se comercializează în România? Firește că NU!
  2. Dezinfectant de mâini, marca ON DERMO, fabricat în Spania, notificat de Franța, produs comercializat sub forma de gel pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 50%) și de 2-propanol (mai puțin de 6%), fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor în compoziția produsului nu este însoțită pe etichetă de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide. Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori, respectiv interzicerea comercializării acestuia și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. A verificat ANPC dacă acest produs se comercializează în România? Firește că NU!
  3. Dezinfectant de mâini, marca SYMEX, fabricat în Turcia, notificat de Franța, produs comercializat sub formă de gel hidro-alcoolic pentru mâini, în compoziția căruia s-a găsit o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 42%) fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența etanolului în compoziția produsului nu este însoțită pe eticheta de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide. Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului de la consumatori și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. Urmare a notificării realizate de Franța pe Safety Gate Belgia a găsit acest produs pe piața internă și a dispus interzicerea comercializării acestuia și retragerea acestuia de la consumatori. A verificat ANPC dacă acest produs se comercializeaza în România? Firește că NU!
  4. Dezinfectant de mâini, marca FICOMED, fabricat în Turcia, notificat de Franța, produs comercializat sub forma de gel hidro-alcoolic pentru mâini, în compoziția căruia s-a găsit o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 33,5%) fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolului în compoziția produsului nu este însoțită pe etichetă de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide. Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori, și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. A verificat ANPC dacă acest produs se comercializează în România? Firește că NU!
  5. Dezinfectant de mâini, marca VECTEUR ENERGY, fabricat în Franța, notificat de Franța, produs comercializat sub formă de soluție hidro-alcoolic pentru mâini, încompoziția căruia s-a găsit o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 35%) fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența etanolului în compoziția produsului nu este însoțiță pe eticheta de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide. Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului de la consumatori, și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. A verificat ANPC dacă acest produs se comercializează în România? Firește că NU!
  6. Dezinfectant de mâini, marca SHIELD, fabricat în Marea Britanie, notificat de Marea Britanie, produs comercializat online sub formă de gel hidro-alcoolic pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită o cantitate insuficientă de etanol (mai puțin de 0,05%) și de 2-propanol (mai puțin de 0,1%), fapt ce face ca acest produs să fie ineficient împotriva bacteriilor și virusurilor, sporind astfel riscul de infecție. Produsul conține și metanol în proporție de 3,4%, substanță foarte toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi, iar ingestia acestui produs determină orbirea și, chiar decesul.  În plus, prezența metanolului în compoziția produsului nu este însoțită pe eticheta de pictograme și avertizări privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului în prezența unei surse de aprindere, încălcându-se astfel regulamentul european privind produsele biocide. Office of for Product Safety & Standards. Department for Business, Energy & Industrial Strategy a dispus retragerea produsului de pe piața online și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. A verificat ANPC dacă acest produs se comercializează în România? Firește că NU!

“România este raiul falsificatorilor de alimente, medicamente, jucării, confecții textile, măști de protecție respiratorie, dezinfectanți pentru mâini și orice alt produs destinat consumatorului. Atât timp cât ANPC nu efectuează, prin prelevări de probe din produsele alimentare şi nealimentare comercializate în orice tip de structură comercială autorizată, analize şi încercări în laboratoare acreditate conform legii sau în laboratoare proprii ori agreate, pentru a constata dacă produsele destinate consumatorilor sunt conforme, mai pe înțelesul tuturor, falsificate, viața și sănătatea consumatorilor români atârnă de un fir de aţă!” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.