Asociaţia Pro Consumatori (APC): Fond național de subcripție publică „STOP 5G ”

Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, cu o activitate de peste 29 de ani în domeniul protecţiei consumatorilor, înfiinţează Fondul naţional de subscripţie publică pentru susţinerea Campaniei naţionale de informare şi educare a consumatorilor „Stop 5G”.

Această subscripţie publică este deschisă tuturor celor care au înţeles că atât tehnologia 5G, cât şi alte tehnologii bazate pe unde radio prezintă riscuri la adresa vieţii pe planeta Pământ.

Din păcate, Guvernul României s-a grăbit în a susţine implementarea tehnologiei 5G în România de către operatorii de telefonie mobilă.

Societatea civilă responsabilă din Italia, Belgia, Polonia, Austria, Croația, Danemarca, Franța, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Grecia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cehia, San Marino, Spania, Elveția și Ucraina se opune în privinţa implementării tehnologiei 5G în ţările lor. A sosit vremea ca societatea civilă din România să-şi exprime opoziţia în legătură cu acest demers iresponsabil la adresa sănătăţii noastre iniţiat de operatorii de telefonie mobilă şi susţinut de către Guvernul României.

Pentru a avea o opoziţie constructivă şi eficientă în privinţa stopării extinderii tehnologiei 5G la nivel naţional, avem nevoie de resurse financiare necesare pentru susţinerea Campaniei naţionale de informare şi educare a consumatorilor „Stop 5G”.

De aceea facem apel la bunăvoinţa Dvs de a dona o anumită sumă de bani, în conturile de mai jos deschise la

Banca Comercială Română București, Sucursala Lipscani:

RO 10 RNCB0090000565410010, pentru donaţii în lei;

RO 21 RNCB0090000565410006, pentru donaţii în euro; Cod SWIFT RNCBROBU.

Cu menţiunea „Susţin Campania Stop 5G”.

Sumele care se vor strânge în cele două conturi se vor cheltui pentru:

 • Onorarii avocaţi în procesele civile/penale deschise împotriva unor instituţii ale statului român;
 • Onorarii mediatori în litigii extrajudiciare;
 • Expertize judiciare si extrajudiciare;
 • Site dedicat campaniei;
 • Promovarea campaniei prin publicitate outdoor, indoor și online;
 • Cumpărarea unor pagini de publicitate și distribuirea unor spoturi radio;
 • Realizare de conferinţe de presă (închiriere sală, coffe break, mape cu materiale pentru participanţi etc) pentru mediatizarea rezultatelor campaniei;
 • Realizare de conferinţe în marile oraşe şi în oraşele reşedinţă de judeţe, în centrele universitare, licee şi şcoli pentru a conştientiza populaţia/studenţii/elevii în legătură cu folosirea în mod responsabil a telefonului mobil şi impactul câmpurilor electromagnetice generate de antenele GSM amplasate haotic/iresponsabil asupra sănătăţii populaţiei;
 • Realizare de pliante care vor conţine informaţii de bază cu privire la prevenţia îmbolnăvirilor generate de utilizarea fără discernământ a telefonului mobil, respectiv amplasarea haotică a antenelor care deservesc aceste tehnologii.
 • Realizare de rollup-uri, bannere, tricouri, pancarte şi orice alt tip de material promoţional;
 • Buletin informativ semestrial;
 • Achiziții echipamente pentru măsurători de câmp electromagnetic;
 • Măsurători câmp electromagnetic de către laboratoare acreditate de RENAR;
 • Caravană la nivel național cu autovehicule colantate cu mesaje de avertizare privind riscurile generate de câmpurile electromagnetice;
 • Consumabile (hârtie xerox, toner, pixuri etc);
 • Acoperirea costurilor necesare diseminării la nivel naţional a materialelor cu rol informativ;
 • Cheltuieli de transport realizate pentru acţiunile din cadrul campaniei;
 • Cheltuieli cu cazarea şi masă pentru cei care susţin prelegeri în cadrul conferinţelor desfăşurate în alte oraşe decât oraşul de reşedinţă şi pentru secretariatul tehnic al conferinţei;
 • Orice alte activități în afară de cele menţionate mai sus care sunt necesare în vederea susţinerii campaniei.

„Stimaţi consumatori, a sosit vremea să ieşim de pe grupurile de WhatsApp şi Messenger, unde ne arătăm indignarea în legătură cu riscurile pe care le aduce tehnologia 5G la adresa vieţii şi sănătăţii tuturor fiinţelor vii, şi să facem lucruri concrete, vizibile şi cu impact, astfel încât să evităm riscul ca cei dragi nouă, copii, rude şi prieteni să devină captivi ai lumii artificiale, fără sentimente şi emoţii, pe care ne-o pregăteşte industria din domeniul telecomunicaţiilor, în strânsă complicitate cu Guvernul României! Cei care nu au timp sau nu deţin abilităţi în a se implica efectiv în acest demers, dar au înţeles rostul acestei campanii, pot să se implice prin susţinerea financiară a activităţilor din cadrul acesteia. Fiecare dintre noi poate direcţiona o anumită sumă de bani în conturile acestei campanii, nu cuantumul sumei donate de Dvs este important, ci susţinerea efectivă a acestui demers civic! Demersul nostru este unul preventiv, care costă mult, însă mai puţin decât ar costa susţinerea noastră ulterioară pentru dotarea unor spitale, respectiv construirea de spitale în care să se trateze afecţiunile medicale generate de folosirea iresponsabilă a acestor tehnologii! Trebuie să acţionăm concertat, organizat şi NU haotic, dacă vrem să obţinem rezultate notabile în privinţa opririi extinderii tehnologiei 5G la nivel naţional. Prin această campanie Asociația Pro Consumatori așează România pe harta societăților civile din Europa responsabile față de viața și sănătatea cetățenilor ei!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.