Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), singura organizaţie din România care este membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, vă aduce la cunoştinţă faptul că la data de 13 aprilie 2022, experţii APC au constatat în cadrul activităţii de monitorizare a preţurilor la carnea de miel din Piaţa Bucur Obor, acţiune care face parte din Campania naţională de informare şi educare “Carne de miel accesibilă ca preţ pentru consumatorii români!”, o fraudă alimentară care pune în pericol sănătatea consumatorilor, aceasta fiind sancţionată de legislaţie doar ca o practica comercială înşelătoare.

Astfel, la etajul 1 din Piaţa Bucur Obor – clădirea nouă, o societate comercială vindea organe de oaie din Australia drept organe miel România, iar mult mai grav este faptul că după ce le-au decongelat le vindeau ca organe de miel proaspete la preţul de 38 de lei per kg. În acest caz avem de-a face cu o fraudă alimentară care pune în pericol sănătătea şi viaţa consumatorilor, iar legislaţia sanitar-veterinară interzice comercializarea alimentelor decongelate.

De asemenea, în Piaţa Bucur Obor – clădirea veche, la parter 80% din mielul comercializat se vindea cu etichetă miel din Dobrogea/miel dobrogean, fapt care în opinia experţilor APC constituie o fraudă alimentară sancţionată de legislaţie ca practică comercială înşelătoare, drept pentru care le atragem atenţia consumatorilor să solicite comercianţilor dovezi care să arate originea mieilor comercializaţi, respectiv avizul de însoţire a cărnii comercializate. Aşa cum este reglementat, avizul este utilizat nu numai pentru însoţirea mărfurilor în cadrul unei operaţiuni de vânzare, ci şi pentru însoţirea pe timpul transportului a diverselor categorii de bunuri expediate în diverse situaţii. Mielul dobrogean aparţine rasei Merinosul de Palas, care a fost omologată pentru prima dată în anul 1960, iar prin ameliorări succesive a ajuns să fie comparat cu rasa Ile-de-France. Calitatea deosebită a cărnii de miel dobrogean este dată de stratul de grăsime intercalat în straturile de carne, fapt ce conferă frăgezime deosebită cărnii, un gust special şi o calitatea nutriţională aparte.

Asociaţia Pro Consumatori a sesizat în aceeaşi zi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, respectiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu privire la fraudele alimentare menţionate mai sus. Până la data emiterii acestui comunicat cele două instituţii nu ne-au informat dacă au realizat acţiuni de control în Piaţa Bucur Obor din Bucureşti în vederea stopării acestor fraude alimentare.

Având în vedere nepăsarea celor două instituţii, ANPC şi ANSVSA, Asociaţia Pro Consumatori face următoarele recomandări consumatorilor cu privire la achiziționarea cărnii de miel în perioada imediat următoare, astfel:

– carnea de miel/ied este aptă de comercializare numai dacă pe suprafaţa carcasei de miel/ied există o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul căreia există indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul de provenienţă a cărnii de miel/ied;

– depozitarea şi comercializarea cărnii de miel/ied trebuie să se realizeze numai în spaţii special amenajate/vitrine frigorifice, în care temperatura şi igiena corespund condiţiilor de comercializare a cărnii proaspete;

– loturile de carne de miel/ied trebuie să fie însoţite de certificate sanitar-veterinare care atestă sănătatea animalelor.

Aprecierea prospeţimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simţ: văzul, mirosul şi pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:

  • aspectul: la carnea proaspătă suprafaţa este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă;
  • culoarea: la suprafaţă este roză, iar în secţiune culoarea este roşie, caracteristica speciei şi regiunii anatomice;
  • consistenţa: fermă şi elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
  • mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
  • grăsimea: albă şi compactă;
  • măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secţiune umple complet canalul medular;
  • tendoane şi articulaţii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
  • bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede şi aromat, cu un strat de grăsime la suprafaţă.

Carnea de miel este o carne roşie, bogată în acizi graşi Omega 3, zinc (100 g carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.