Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică cu activitate de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, a lansat la data de 16 noiembrie 2020, Campania națională de informare, educare și conștientizare a consumatorilor intitulată S.O.S. economia rurală.

Guvernul României nu a înțeles cum functionează economia rurală! Măsura închiderii tuturor piețelor românești (piețe agroalimentare tip hală, târguri, oboare, talciocuri, bâlciuri, piețe mixte și volante) afectează peste 10 milioane de români. În mediul rural există doar două surse de venit, creșterea animalelor și cultivarea pământului. În iulie 2018 Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a hotărât suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar, măsura luată pentru a stopa extinderea pestei porcine africane la nivel național.

Din păcate această măsură nu a avut efectul scontat, pesta porcină africană a ajuns în toate județele țării și a provocat pagube de sute de milioane de euro atât gospodăriilor țărănești, cât și exploatațiilor comerciale care se ocupau cu creșterea porcilor. În aceste târguri de animale după aplicarea măsurii respective a continuat să se vândă cereale și produse de uz gospodăresc realizate în mediul rural. Interzicerea oricărei forme de activitate comercială din aceste târguri îi va afecta pe micii producători de cereale care nu își vor mai putea vinde surplusul de cereale (grâu, porumb, floarea soarelui și produse de morărit).

Nu înțelegem de ce s-a dispus închiderea târgurilor, oboarelor care sunt piețe amenajate în aer liber pe suprafețe mari de teren, la fel și închiderea piețelor mixte și volante amenajate în spații deschise. Guvernul României a închis orice formă de piață românească, dar a lăsat deschise piețele altor state pe teritoriul național, adică marile rețele comerciale unde doar 20% din mărfuri sunt fabricate în România. Această măsură nu afectează numai micii comercianți și  producătorii agricoli, dar și câteva milioane de pensionari care își cumpărau fructele și legumele din piețele agroalimentare tip hală, la prețuri mult mai mici situate pe la jumatatea celor din hipermarket, dar și la o calitate superioară față de cele comercializate în marile rețele comerciale. Consumatorii cunosc faptul că fructele și legumele din hipermarket conțin până la trei tipuri de reziduuri de pesticide, fiind și ceruite cu ceruri de natură sintetică care se îndepartează greu de pe suprafața acestora. Guvernul României prin această măsură a încălcat un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a avea acces la piețe care le asigură o gamă variată de produse și servicii de calitate, drept menționat în articolul 3 (principalele drepturi ale consumatorilor) din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.

Sute de mii de tone de legume, fructe, produse din lapte și produse din carne ajung la groapa de gunoi. În interiorul piețelor agroalimentare pe cele două laturi existau mii de magazine care au fost închise odată cu piețele respective, mii de români au rămas fără loc de muncă, mii de familii și-au înjumătățit veniturile sau au ramas fără nicio sursă de venit. Milioane de români din mediul rural nu vor mai putea relua procesele de producție aferente fiecărui tip de cultură agricolă din cauza absenței veniturilor care se obțineau prin valorificarea surplusului de recoltă. În anul 2021 sute de mii de ha de teren agricol vor rămâne nelucrate, iar alte zeci de mii de ha de teren agricol vor ajunge în posesia marilor arendași ai Romaniei din afara țării.