Asociaţia Pro Consumatori (APC), organizaţie de utilitate publică, statut obţinut prin H.G. nr. 1106/2005, organizaţie cu activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizaţia Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizaţie de consumatori din România calificată să introducă acţiuni în justiţie în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor(https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf, solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să dea explicații opiniei publice în legătură cu absența analizelor realizate de ANSVSA în punctele de control de la frontiera României referitoare la determinarea cantitativă a pesticidelor în legumele/fructele importate din Turcia. Experții APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia și comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele 10 luni ale anului 2021 pe platforma europeană RASFF – Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje, unde fiecare țară membră a Uniunii Europene este reprezentată de autoritatea națională cu atribuții în domeniul siguranței alimentare, ANSVSA în cazul României, platforma fiind gestionată de Comisia Europeană.

Interogarea realizată de experții APC pe platforma RASFF a Comisiei Europene a generat următoarele rezultate:

  • patru notificări de informare  transmise de România pentru fructul lămâie în baza analizelor realizate de comercianți, valorile găsite la fungicidul procholoraz din loturile de lămâi analizate fiind mai mari decât limita maxim admisă (0,03 mg/kg) pentru acest pesticid de 32 ori în data de 22 septembrie 2021, de 40 ori în data de 1 septembrie 2021, de 63 ori în data de 2 septembrie 2021 și de 75 de ori în data de 2 septembrie 2021.
  • 8 notificări de respingere la frontieră transmise de Bulgaria în baza analizelor realizate de autoritatea de siguranță alimentară prin intermediul cărora s-au identificat următoarele depășiri ale nivelului de pesticid prochloraz în următoarele citrice: la portocale de 41 ori în data de 2 ianuarie 2021, la mandarine de 3 ori în data de 2 ianuarie 2021, la portocale de 65 de ori în data de 7 ianuarie 2021, la mandarine de 47 de ori în data de 17 ianuarie 2021, la lămâi de 47 de ori în data de 1 februarie 2021, la lămâi de 35 de ori în data de 8 februarie 2021, la portocale de 56 de ori în data de 5 august 2021, la portocale de 56 de ori în data de 6 august 2021.

Studiile realizate pe animale de laborator au dus la concluzia ca ficatul este organul țintă principal al pesticidului prochloraz, fapt care duce la declanșarea cancerului hepatic la persoanele care consumă legume/fructe tratate cu acest pesticid. Totodată, există studii pe animale de laborator care demonstrează că acest pesticid produce și efecte endocrine perturbatoare, cum ar fi afectarea funcției endocrine a organelor de reproducere, a pancreasului, hipofizei, epifizei, hipotalamusului afectând producția de hormoni a organismului în sensul determinării unor disfuncții a organelor afectate prin deficit sau exces de hormoni, fapt care conduce la apariția unor boli cronice grave. Din păcate, consumatorii sunt expuși în mod constant la amestecuri chimice din categoria pesticidelor, cum ar fi reziduuri multiple de pesticide diferite, prin intermediul dietei pe bază de fructe. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la potențialele efecte combinate ale reziduurilor de pesticide, mai ales că aceste substanțe active din compoziția pesticidelor sunt testate doar la nivel individual în momentul în care sunt aprobate, respectiv reevaluate.

„Din păcate, ANSVSA nu a informat populația în legătură cu aceste depășiri record ale nivelui de pesticid prochloraz din lămâile importate din Turcia și comercializate în România în luna septembrie anul curent,  fapt ce a contribuit la ingerarea unor cantități exagerate de pesticid de către sute de mii de consumatori printre care s-au aflat copii, femei însărcinate și persoane în vârstă. Oare de ce ANSVA nu dorește să aplice modelul bulgar de control prin realizarea de analize în punctele vamale? APC solicită primului ministru, în coordonarea căruia se află ANSVSA, declanșarea unei anchete la nivelul instituției în vederea identificării funcționarilor responsabili de această inacțiune a instituției față de importurile de legume și fructe din Turcia!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociația Pro Consumatori.