Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf, a luat act cu îngrijorare de nivelul foarte ridicat de cianură (155,8 mg cianură într-un kg de sâmburi de migdale) din loturile de migdale comercializate în cele 11 țări din Uniunea Europeană și AELS (România, Austria, Croația, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Slovenia, Spania și Elveția). Alerta a fost semnalată de Germania pe platforma Comisiei Europene la data de 31 ianuarie 2022, ora 16.09, la baza notificării aflându-se zeci de plângeri făcute de consumatori la Ministerul Federal al Justiției și pentru protecția consumatorilor, precum și la Federația Organizațiilor Germane pentru Consumatori. Migdalele provin din Spania și au fost ambalate și distribuite de societăți comerciale în țările menționate mai sus. Simptomele care apar la intoxicația cu cianură constau în stare de slăbiciune generală, dureri de cap, amețeli, vertij, confuzie, dureri abdominale, greață, vărsături, apnee, convulsii generalizate, comă. Studiile științifice arată că 25 de mg de cianură poate fi mortală pentru un adult, iar în cazul unui copil doza este mult mai mică.  Pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor apar trei notificări de rechemare a produsului migdale prăjite, respectiv migdale prăjite măcinate din 5 magazine situate în orașele București, Sibiu și Voluntari după 10 zile de la notificarea făcută de Germania  în data de 31 ianuarie 2022 pe platforma Comisiei Europene RASFF (Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje). Rechemarea vizează 15 loturi, din care 7 loturi de migdale prăjite ambalate în pungi de 250 grame și 8 loturi de migdale prăjite măcinate ambalate în pungi de 200 grame.

Constatăm cu îngrijorare faptul că ANSVSA nu oferă informații suficiente consumatorilor cu privire la nivelul de substanță toxică din alimentele rechemate de la consumatori urmare a unor notificări făcute de alte state membre ale Uniunii Europene pe platforma SRAFF a Comisiei Europene. Sănătatea consumatorilor nu constituie o prioritate pentru echipa de decidenți din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, aspect ce reiese și din absența unui comunicat de presă din partea ANSVSA prin intermediul căruia să se ofere consumatorilor toate informațiile legate de acest eveniment comercial care a pus în pericol sănătatea și viața consumatorilor.

 “În urma cercetării realizate pe site-urile autorităților responsabile cu siguranța alimentară din țările în care au fost comercializate migdale cu conținut foarte ridicat de cianuri, am găsit informații oferite consumatorilor de respectivele autorități, din care reiese faptul că a fost vorba de o contrafacere ce a constat în amestecul de migdale amare (mult mai ieftine) și migdale dulci. Spre deosebire de migdalele dulci, migdalele amare au un gust amar neplăcut, clar perceptibil. După consumul de migdale amare, acidul cianhidric este eliberat în timpul digestiei. Acest lucru poate duce la dureri de cap, dureri gastrointestinale și alte simptome mult mai grave care apar la scurt timp după consum ce pot ajunge până la deces în funcție de cantitatea de migdale consumate, vârstă și starea de sănătate.” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori