Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf, a analizat lista de ingrediente a mucenicilor comercializați în marile magazine, prilej cu care a identificat până la 14 E-uri într-un mucenic.

În afară de făină, apă, drojdie, sare, miere de albine şi miez de nucă măcinat, în „mucenicul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: uleiuri şi grăsimi vegetale de palmier, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, oţet, dextroză, făină de soia, enzime, zer pudră, gluten din grâu, aromă rom, zahăr, sirop de zahăr invertit, sirop de zahăr caramel, arome, aromă vanilie, acid citric (E330), acid sorbic (E200), sorbat de potasiu (E202), alfatocoferol (E307), caroteni (E160a), gumă guar (E412), carboximetilceluloză (E466), esteri de glicerină (E472e), fosfat de calciu (E341), acid ascorbic (E300), carbonat de calciu (E170), stearoil-2-lactilat (E481), mono şi digliceride ale acizilor graşi (E471), alfatocoferol (E307), L-cisteina (E920), amidon modificat (E1412), gumă tragacant (E413).

“Mucenicii industriali sunt produse care, în cele mai multe situații, nu mai au nimic din gustul și savoarea mucenicilor tradiționali. În compoziția lor există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: uleiul de palmier, făină de soia, zer pudră, oţet, arome la care se adaugă aditivi alimentari din belșug. Recomand consumatorilor să acorde atenţie etichetei şi să cumpere numai acei mucenici care respectă reţeta tradiţională: făină albă de grâu, apă, drojdie, sare, miere de albine şi miez de nucă măcinată.”Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Preşedinte Asociaţia Pro Consumatori