Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor a luat act cu îngrijorare față de haosul creat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei cu privire la situația celor 6 milioane de români care s-au trezit peste noapte că sunt parte a unui serviciu universal în care costul energiei este cu 25% mai mare față de cel aferent lunii decembrie.
Singurii beneficiari ai liberalizării pieței energiei sunt furnizorii de ultimă instanță: ENEL, CEZ, Electrica, EON și TINMAR, care vor avea creșteri substanțiale a cifrei de afaceri, proporționale cu creșterea costului energiei electrice. Conducerea ANRE a avut grijă de furnizorii de ultimă instanță, nicidecum de consumatorii casnici, astfel că în ultimele zile a anului 2020 a pregătit un ordin prin intermediul căruia consumatorii casnici de energie electrică să rămână captivi la cei 5 furnizori de ultimă instanță, ingineria legislativă constând în acordarea unui discount egal cu diferența dintre prețul serviciului universal și cel de pe piața liberă consumatorilor care vor rămâne la furnizorii de ultimă instanță și vor semna un contract cu aceștia până la 31 martie 2021. Bineînțeles, că acest ordin este anticoncurențial, distorsionează concurența și-i dezavantajează pe ceilalți operatori de pe piața energiei electrice, iar Consiliul Concurenței ar trebui să penalizeze acest demers legislativ al ANRE!
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este o instituție a statului român cu un buget anual de 30 de miloane de euro, din care triada formată din președinte și cei doi vicepreședinți ridică în fiecare lună aproximativ 12.000 euro, și unde un director câștigă 4000 de euro pe lună. În privința obligației ANRE de a informa consumatorii prin intermediul unor campanii de informare cu privire la liberalizarea pieței energiei electrice de la 1 ianuarie 2021, această instituție nu a făcut mai nimic. Comparatorul de oferte tip de furnizare a energiei electrice de pe site-ul ANRE este o aplicație greoaie care folosește o terminologie de neînțeles pentru consumatori și nu oferă predictibilitate în ceea ce privește realitatea rezultatelor generate în urma completării acelor câmpuri de către un consumator. Acest lucru reiese foarte clar din textul afișat în partea de jos a aplicației, astfel: „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice are un caracter exclusiv informativ. Acurateţea rezultatelor căutării depinde de informaţiile introduse de furnizorii de energie electrica în baza de date a Comparatorului, corectitudinea lor fiind în exclusivitate responsabilitatea acestora.”
În concluzie, ANRE nu verifică corectitudinea informațiilor introduse de furnizorii de energie electrică în această aplicație!
„Constat cu amărăciune că instituțiile statului român care ar trebui să protejeze consumatorii de energie, cum ar fi Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, nu fac nimic în această direcție, ba mai mult favorizează marii operatori de pe piața energiei electrice prin inițiative legislative defavorabile consumatorilor. Această stare de fapt, ca și altele de acest gen existente pe alte piețe de consum arată că este nevoie mai mult ca oricând de o reformă instituțională în domeniul instituțiilor cu rol în apărarea drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, reformă care poate avea șanse de izbândă doar prin desființarea actualelor instituții și reclădirea altora noi, cu alți manageri care să aibă în structura lor responsabilitatea funcției ocupate și pregătirea corespunzătoare acesteia. Totodată, solicit convocarea în sesiune extraordinară de către Birourile permanente ale celor două camere a Parlamentului României pentru a demite actuala conducere a ANRE și a găsi o soluție juridică la haosul generat de ANRE pe piața consumatorilor casnici de energie electrică.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori