Asociația Pro Consumatori (APC): Un măr pe zi ţine doctorul departe, dar un măr ceruit?

  • Asociația Pro Consumatori (APC): Un măr pe zi ţine doctorul departe, dar un măr ceruit?

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, atrage atenţia cumpărătorilor, dar şi autorităţilor statului responsabile de protecţia consumatorilor (ANPC şi ANSVSA) de  existenţa la comercializare în magazinul Carrefour Orhideea din Bucureşti  a unui soi de mere Red Delicious la preţul de 9,99 lei/kg, cu următoarele date de identificare pe eticheta minusculă a ambalajului colectiv, ladă de 7 kg: ţara de origine Italia, calibrul 80-85 mm, calitatea I, Lot 5101, distribuitor Kaufof Impex SRL din Bucureşti. De asemenea, pe eticheta ambalajului colectiv s-a identificat menţiunea “produce ceruite”, fără a se menţiona tipul de ceară folosită. Prin răzuirea unui măr din lotul respectiv cu o lamă de cuţit s-a constatat existenţa ceruirii, fără a se putea identifica tipul de ceară, acest lucru fiind posibil doar printr-o analiză de laborator, operaţie care nu mai este posibilă în următoarele 5 zile. În lucrarea ştiinţifică „Aditivii alimentari, necesitate şi risc”, apărută la Editura AGIR, 2008, scrisă de prof. univ. dr. Elena Orănescu, lucrare recenzată de medic Octavian Popescu, doctor în ştiinte medicale, prof. dr. ing. Raluca Stan şi prof. dr. I. Schiketanz, sunt descrise 6 tipuri de ceruri folosite în industria alimentară, respectiv: ceara de albine albă şi galbenă (E 901), ceara candelilla (E902), ceară de carnauba (E903), Shellac (E904), ceară montană (E912) şi ceară de polietilenă oxidată (E914). În privinţa riscurilor pe care le prezintă aceste ceruri, la pagina 313 din lucrarea menţionată mai sus se precizează următoarele: ”Cerurile sunt substanţe care nu se digeră în organismul uman. Ceara Carnauba poate provoca alergii persoanelor sensibile. Unii autori, Gheorghe Mencinicopschi, o consideră chiar cancerigenă, ceara Shellac poate produce iritaţii ale pielii. În ceea ce priveşte ceara montană şi ceara de polietilenă oxidată, acestea sunt utilizate numai pentru tratamente superficiale aplicate fructelor citrice, legumelor şi altor fructe exotice. Testele efectuate pe animale au arătat că aditivii respectivi sunt nocivi pentru organismul uman”.

Având în vedere cele menţionate mai sus solicităm în mod public retragerea de la vânzare a lotului respectiv până la clarificare.

Nunta/Botez/Petrecere..? Hai la Targ!

Go to Top