Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor în România, organizație de utilitate publică din anul 2005, membră în Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) din anul 2005, cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, se arată îngrijorată de modul în care anumiți lideri politici și unii membri ai Guvernului României informează consumatorii cu privire la alimentele noi, din care fac parte și cele trei insecte (viermele galben de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă) autorizate recent ca alimente noi printr-un proces legislativ la baza căruia se află Regulamentul european nr. 2283/2015 privind alimentele noi. Un aliment nou este un aliment sau un ingredient alimentar rar consumat sau niciodată consumat în Uniunea Europeană înainte de 15 mai 1997 când a intrat în vigoare primul regulament european (285/1997) referitor la alimentele noi. În tot acest răstimp sute de alimente noi (semințe de chia, lapte tratat cu lumină UV, iaurt cu adaos de esteri de fitosterol etc), respectiv ingrediente alimentare realizate prin tehnologii inovative (fosfolipidele din gălbenușul de ou, proteinele coagulate de cartofi și hidrolizații acestora, proteine de rapiță etc.), aduse din afara Uniunii Europene sau realizate în țări membre ale Uniunii Europene au putut fi comercializate în spațiul Uniunii Europene doar după ce au fost autorizate în urma unor evaluări de studii și al legiferării accesului acestora pe piața Uniunii Europene, toate aceste lucruri fiind realizate în scopul protejării vieții și sănătății consumatorilor.
Nu se poate interzice printr-o lege votată în Parlamentul României producția, importul, publicitatea, respectiv comercializarea insectelor autorizate în urma unui proces de evaluare a studiilor de digestibilitate a proteinelor acestor insecte, de citotoxicitate și a altor dovezi furnizate de societățile comerciale care și-au exercitat dreptul de a comercializa astfel de insecte, documente analizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, insecte care au fost ulterior autorizate prin intermediul unor regulamente europene votate și de europarlamentarii români, respectiv Președintele României sau Prim-Ministrul României în calitatea lor de membri ai Consiliului Uniunii Europene. Un exemplu în acest sens este Regulamentul de punere în aplicare nr. 169/2022 de autorizare a introducerii pe piață a viermelui galben de făină sub formă congelată, uscată și de pudră ca aliment nou, regulament în vigoare de la 1 martie 2022.
Neaplicarea legislației Uniunii Europene de către o țară membră a Uniunii Europene, cade sub incidența procedurii de infringement care constă în plata unor amenzi de sute de mii de euro pentru fiecare zi de neaplicare a unui act normativ european, în cazul de față a unor regulamente europene.
Nicăieri în regulamentele de autorizare privind introducerea pe piață a acestor insecte ca alimente noi nu apare vreo cerință referitoare la obligativitatea consumării acestora de către cetățenii Uniunii Europene. Totodată, trebuie cunoscut faptul că societățile comerciale care vor produce, respectiv comercializa produse alimentare care conțin pudră/făinuri din aceste insecte au obligația informării consumatorilor prin intermediul etichetei despre existența acestora în produsele respective. Cine o să consume aceste insecte în România? Răspunsul la această întrebare retorică nu este greu de dat, sutele de mii de muncitori care lucrează în România și provin din țări în care se consumă în mod obișnuit astfel de insecte, precum și românii care nu or să citească eticheta produselor alimentare, așa cum au și făcut-o de mai bine de 15 ani prin consumul de alimente în compoziția cărora există aditivul E120.
De peste 7 ani Asociația Pro Consumatori prin studiile realizate asupra produselor alimentare atrage atenția consumatorilor cu privire la folosirea aditivului E120 obținut din insecta coșenilă în anumite mărci de parizer, de crenvurști cu carne de pui, de mușchi afumat, de conserve de carne, de iaurturi cu fructe, de cereale, de înghețată etc, iar acest lucru l-am făcut pentru a-i informa pe consumatori în legătură cu importanța înțelegerii etichetei și a alegerilor alimentare în cunoștință de cauză.
Asociația Pro Consumatori atrage atenția acelor parlamentari și acelor reprezentanți ai instituțiilor statului român care se implică în informarea consumatorilor cu privire la alimentele noi, folosind și resurse financiare publice pentru astfel de acțiuni, că au obligația morală și legală de a nu dezinforma consumatorii prin folosirea unor opinii care încalcă legislația aplicabilă în Uniunea Europeană cu privire la alimentele noi.