Asociația Română de Balneologie consideră că Dezvoltarea Turismului și în mod particular a sectorului Balnear necesită existența unui Minister al Turismului care să gestioneze în mod corespunzător acest domeniu și care să fie un adevărat partener de dialog pentru structurile implicate în acest sens.

Formula unui Departament în cadrul Ministerului Economiei nu ajută în mod real la promovarea și la buna gestionare a problemelor, fapt demonstrat de starea de lucruri din perioada anterioara.

Din punctul nostru de vedere, ar fi un deziderat major un program – axa de finanțare dedicata Stațiunilor Balneare și Balneologiei, care sa vizeze o Promovare a României în acest sens, să permită utilizarea factorilor naturali terapeutici în siguranța în perioada post-pandemică și să creeze oportunitatea de a crește potențialul nostru turistic în acest domeniu printr-un know-how modern și în context socio-economic actualizat.

Numarul angajaților din turism și cei din domenii conexe ale acestui sector ne arata că este vorba de unul dintre cei mai mari angajatori din UE atât în domeniul asistenţei medicale balneare cât şi a turismului – în special în regiunile în care industria este mai puţin dezvoltatã.

România poate dezvolta un turism balnear de calitate, cu cele aproximativ 8.500 de izvoare minerale şi termale pe care le deţine. Patronatele din Turismul Balnear susţin că România este cea mai bogată ţară din Europa din punct de vedere al resursei balneare, deţinând circa o treime din izvoarele minerale şi termale ale Europei, însă numai 10% din izvoare sunt exploatate.

Asociația Română de Balneologie a organizat un grup de reflecție / lucru, invitând specialiști din toate stațiunile balneare să își conjuge eforturile pentru a susține demersul asociației prin care ne dorim să punem umărul la depășirea cu bine a crizei generate de infecția Covid 19, să putem împreună să gandim responsabil la schimbările sistemice pe care sectorul balnear le va avea de traversat.

În concluzie, transmitem principalele elemente pe care le credem argumentate prin activitatea gurpului de reflcție, având următoarele propuneri:

  1. Elaborarea unui program – axa de finanțare dedicata Stațiunilor Balneare prin care să urmărim ca scop dezvoltarea acestora, investiții adecvate, echipamente moderne, fundamentarea utilizării factorilor naturali prin cercetare științifică;
  2. Rebranduirea turismului balnear cu elemente de fundamentare generate de cercetarea științifică, integrând un know-how modern și țintind creșterea competitivității economice;
  3. Elaborarea unor norme și proceduri pentru a susține siguranța epidemiologică a utilizării factorilor naturali terapeutici;
  4. Promovarea în context socio-economico-politic a conceptului România Balneară ca Proiect de ȚARĂ pentru dezvoltarea Turismului Balnear, mai ales în conexiune cu conceptul de Healthy-Ageing, pentru care România este cunoscută pe plan internațional, mai ales prin brandul ANA ASLAN.
  5. Promovarea României ca destinație de turism balnear la manifestări interne și internaționale, workshopuri, congrese, seminarii, forumuri etc.

Pentru a atinge parametri de performanță pe care România se poate înscrie pe acest sector este absolut necesar ca în structura următorului Guvern al României să existe și un Minister al Turismului.

Cu deosebita considerație,
Dr. biol. Constantin Munteanu,
Președinte al Asociației Române de Balneologie