Asociația Română de Balneologie insistă asupra necesității unui Minister al Turismului în viitorul Guvern al României pentru a fi posibilă dezvoltarea domeniului.

Gestionarea acestui domeniu reclama existența unui minister – un adevărat partener de dialog pentru structurile implicate în turism.

Comunicatul anterior, primit de peste 1600 de persoane interesate de subiect, a furnizat un feedback consistent care ne determină să insistăm în această solicitare.

Formula unui Departament sau Direcție în cadrul Ministerului Economiei nu ajută în mod real la promovarea turismului și la buna gestionare a problemelor acestui domeniu, fapt demonstrat de starea de lucruri din perioada anterioara.

Din punctul nostru de vedere, este un deziderat major un program – axa de finanțare dedicata Stațiunilor Balneare și Balneologiei, care sa vizeze o Promovare a României în acest sens, să permită utilizarea factorilor naturali terapeutici în siguranța în perioada post-pandemică și să creeze oportunitatea de a crește potențialul nostru turistic în acest domeniu printr-un know-how modern și în context socio-economic actualizat.

Principalele propuneri ale Asociației Române de Balneologie:

  1. Elaborarea unui program – axa de finanțare dedicata Stațiunilor Balneare prin care să urmărim ca scop dezvoltarea acestora, investiții adecvate, echipamente moderne, fundamentarea utilizării factorilor naturali prin cercetare științifică;
  2. Rebranduirea turismului balnear cu elemente de fundamentare generate de cercetarea științifică, integrând un know-how modern și țintind creșterea competitivității economice;
  3. Elaborarea unor norme și proceduri pentru a susține siguranța epidemiologică a utilizării factorilor naturali terapeutici;
  4. Promovarea în context socio-economico-politic a conceptului România Balneară ca Proiect de ȚARĂ pentru dezvoltarea Turismului Balnear, mai ales în conexiune cu conceptul de Healthy-Ageing, pentru care România este cunoscută pe plan internațional, mai ales prin brandul ANA ASLAN.
  5. Promovarea României ca destinație de turism balnear la manifestări interne și internaționale, workshopuri, congrese, seminarii, forumuri etc.

Pentru a atinge parametri de performanță pe care România se poate înscrie pe acest sector este absolut necesar ca în structura următorului Guvern al României să existe și un Minister al Turismului.