Athenaeum Summer Festival este provocarea pe care Filarmonica ”George Enescu” o adresează publicului său de a-i vedea pe muzicienii săi altfel, în cinci ipostaze în care muzicienii orchestrei şi corului se prezintă în faţa publicului… în ţinută de vară..

Între 1 şi 5 iulie, Orchestra Filarmonicii, Corul Academic, Athenaeum String şi Athenaeum Wind Orchestra, dar şi solişti ai orchestrei Filarmonicii ”George Enescu” vă provoacă să îi descoperiţi sau redescoperiţi aşa cum nu i-aţi văzut până acum.

Prin acest festival ne dorim să deschidem noi punți de comunicare a muzicii către un public cât mai divers, cu  scopul de a-l apropia de instituția Filarmonicii George Enescu și de clădirea-simbol a României, Ateneul Român. Ansambluri simfonice, corale și camerale alcătuite din artiştii filarmonicii vor prezenta programe foarte atractive, ce vor conține atât lucrări celebre din creația clasică, cât și lucrări de divertisment și muzică de film. Un aspect aparte al acestui festival îl constituie şi faptul că la concertul special din 2 iulie, ora 12 care va fi prezentat în limba română și ucraineană, vor fi invitați refugiați din Ucraina”, a declarat Marin Cazacu, inițiator al acestui festival și director  general al Filarmonicii „George Enescu”.

Prima ediție a Athenaeum Summer Festival își deschide porțile pentru publicul iubitor de muzică clasică vineri, 1 iulie 2022, de la ora 19.00, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul bulgar Emil Tabakov, în Sala Mare a Ateneului Român. Programul serii este alcătuit din lucrările: Peer Gynt – Suita nr. 1, op. 46 de Edvard Grieg, Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, op. 47 de Jean Sibelius, cu violonistul italian Vikram Sedona  în calitate de solist, și  Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Sâmbată, 2 iulie, de la ora 12.00Athenaeum Summer Festival propune un concert pentru refugiații din Ucraina, cu soliști ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”: cvintetul de alamă, cvintetul de suflători de lemn  și  cvintetul de coarde. Violonista Natalia Pancec și pianista Adriana Toacsen  vor intrepreta Melodie de Myroslav Skoryk. „Athenaeum Summer Festival, inițiat de domnul Marin Cazacu, proaspătul nostru director, care iată vine cu un suflu artistic plin de forță și de inventivitate, este primul festival din istoria Filarmonicii George Enescu, organizat chiar de instituție, care are drept scop promovarea membrilor orchestrei, în special, și lansarea debutului stagiunii estivale. Eu voi apărea alături de Athenaeum Brass Quintet, într-un program de mare spectaculozitate, cu lucrări de Bach și de Mancini aranjate pentru formula de flaut solist și cvintet de alamă de către Ioan Dobrinescu. Momentul nostru face parte dintr-un concert în care vor mai apărea și alte formule camerale, concert dedicat copiilor, în mod special celor ucranieni. Va fi un show pe cinste”, a punctat solistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Corul Academic al Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de  Iosif Ion Prunner, alături de soliștii Celia Costea (soprană), Hector Lopez (tenor), Maria Bîldea (harpă) și Andrei Licareț, la pian, vor prezenta duminică, 3 iulie, de la ora 19.00, lucrări cunoscute semnate de Giuseppe Verdi, Alberto Ginastera,  Astor Piazzolla, Francis Poulenc, Ennio Morricone, Vangelis, Gabriel Fauré, Ariel Ramirez. „Concertul din 3 iulie va marca prezența unor compozitori de frunte din secolul XX care au o muzică  atractivă și bine ritmată. În acelaşi timp, continuăm colaborarea cu invitați de marcă alături de corul nostru”, a menționat dirijorul Iosif Ion Prunner.

Athenaeum String Orchestra, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, şi violonistul ceh Josef Špaček vor aduce în fața publicului  luni, 4 iulie, de la ora 19.00, celebrul ciclu, cu mare priză la public, Anotimpurile de Antonio Vivaldi, alături de nu mai puțin faimoasa Suita Carmen de Bizet/ Şcedrin.

„Anotimpurile  sunt, cu siguranță, cele mai faimoase concerte din creația lui Antonio Vivaldi, de aici și răspunderea foarte mare în privința interpretării: e un demers prin care, conștient fiind de așteptările publicului, eşti dator să păstrezi o dozare justă între autenticitate și spontaneitate”, a declarat dirijorul Tiberiu Soare, care se va afla la prima întâlnire cu violonistul Josef Špaček. „Suita Carmen pentru corzi și percuție a fost scrisă de Rodion Șcedrin special pentru balerina Maia Plisetkaya, care era și soția lui. Premiera a avut loc în Cuba,  de aici și componenta oarecum exotică a percuției: bongos, maracas, marimba. Problema centrală, ca și în cazul operei originare a lui Bizet, este cea a libertăţii individuale și a asumării propriului destin, cu toate urmările”, a precizat Tiberiu Soare.

Prima ediție a festivalului se încheie, marți, 5 iulieAthenaeum Wind Orchestra, dirijată de Adrian Petrescu, alături de Daniel Crespo – trompetă, propune lucrări de John Williams (arr. Jan Bosveld), Edward Elgar (arr. Paul Lavender),  Dmitri Șostakovici și  Alexander Arutiunian.

Marți, 5 iulie, Athenaeum Wind Orchestra are bucuria să evolueze pentru prima data în fața publicului. Programul cuprinde lucrări din repertoriul simfonic și al muzicii de film. Solistul concertului Daniel Crespo este Solo-Trompetist la Filarmonica del Teatro Colon, Buenos Aires din Argentina. Este fiul compozitorului Enrique Crespo, fondatorul celebrului  Ansamblu  German Brass. Suntem foarte recunoscători de existența acestui festival, care pune în valoare compartimentele Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Suntem foarte onorați că Athenaeum Wind Orchestra  va închide acest festival de mare ținută”, a conchis dirijorul Adrian Petrescu.

Clipul oficial de prezentare al evenimentului poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=DQVk-_28fK4

Biletele pentru evenimentele din cadrul Festivalului s-au pus în vânzare si se pot procura:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesand site-ul  www.fge.org.ro  – secțiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.