Răbdarea investitorilor în aur e din nou testată, după ce metalul prețios a avut cea mai mare scădere de o zi din ultimele trei săptămâni. Noi credem, touși, că există potențial pentru aur să crească și mai mult. Cele patru elemente care influențează acum prețul aurului sunt: dolarul SUA, obligațiunile, acțiunile și evoluțiile geopolitice.
Participația investitorilor a rămas ridicată săptămâna aceasta – marți, de exemplu, depozitele totale de aur pe piața ETF-urilor, la prețul de 1.535$/uncie, crescuseră cu 22,2 tone. Acum, volumul e cu doar 60 de tone sub cel record din 2012, de 2.572 de tone. Numărul de contracte futures tranzacționate la New York depășise, tot săptămâna aceasta, cifra de 659.000 de loturi.
În timp ce ne menținem ideea că aurul va crește, există și posibilitatea unei corecții de preț dacă va cădea piața, undeva între 1.500$ și 1.484$/uncie.
Situația de zilele acestea s-a datorat și posibilității procedurii de impeachment pentru președintele Trump, dar mai ales unui indice de încredere a consumatorilor mai mic decât era de așteptat. Combinația dolar puternic – acord comercial SUA-China a trimis aurul spre pragul de rezistență și spre un posibil preț record în septembrie.
Cea mai mare provocare pe termen scurt pentru aur și celelalte mărfuri este tăria dolarului. Asta după ce perechea EURUSD a atins o nouă valoare slabă, de 1.0943, zilele trecute.
Menținem o perspectivă bullish pentru aur, în contextul unei creșteri economice lente și obligațiuni în stagnare, context înrăutățit în piețele emergente de dolarul SUA puternic. Dolarul nu va rezista acolo, însă, așa că adevăratele provocări abia vin, mai ales că riscurile geopolitice rămân. După părerea noastră, dolarul va scădea, dar va urma o perioadă frenetică de tranzacționare pe aur, argint și platină.
Analiza de Ole Hansen
Director strategie mărfuri Saxo Bank
Despre Saxo Bank
Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.
Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.
În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.
Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.