Băncile centrale și guvernele la nivel mondial au sarcina dificilă de a se plasa cu un pas înainte a ceea ce este acum o contaminare agresivă în toate piețele de active în urma unui discurs foarte slab al lui Donald Trump la două zile după izbucnirea epidemiei Covid 19. Estimăm apariția unor riscuri materiale ale vacanței din piețe dacă acestea nu pot să treacă de punctul critic înaintea sfârșitului de săptămână.

În primul rând, îmi cer scuze că vin cu noutățile așa de târziu – toată Danemarca se află, practic, în izolare, iar acest lucru generează o oarecare întrerupere a vieții noastre cotidiene de lucru, deoarece încercăm să trecem la munca de acasă, iar copiii nu merg la școală etc.

 Interesul de tranzacționare

Deocamdată dat la o parte – interesul în cumpărarea EURUSD în scădere, dar trebuie să vedem de unde vine susținerea și comportamentul după ședința BCE de azi.

Puteți să ascultați Saxo Market Call de ieri, în care discutăm discursul dezastruos de peste noapte al președintelui Trump, ceea ce poate indica faptul că el înțelege că mandatul său este unul ineficient, dar și ce alte riscuri importante estimăm în toate piețele – mai ales în cea a creditului corporativ american. Ascultați podcast-ul nostru în format mai lung pentru Ediția Specială, care oferă o analiză mai amplă, pe termen lung, despre încotro ne îndreptăm în ceea ce privește reacția politică recentă și perspectiva de inflație și pentru alte aspecte.

Piețele au scăzut și mai mult după discursul președintelui Trump cu privire la epidemia de „virus străin” Covid19, cum l-a numit. Discursul a fost monoton și fără emoție și indică faptul că poate chiar și el simte că șansele sale de a fi reales au dispărut din cauza gestionării defectuoase a crizei Covid 19. Semnele că democrații și Casa Albă nu sunt deloc pe aceeași lungime de undă cu privire la remediile politice necesare au generat o stare proastă și în piețe, la fel și realitatea tot mai clară a amplitudinii impactului Covid 19. Toate meciurile profesioniste de baschet au fost anulate în SUA, iar starul de la Hollywood, Tom Hanks, a anunțat că a fost testat pozitiv pentru Covid19. Contractele futures americane pentru capitaluri proprii au fost limitate în scădere la un punct și trebuie să luăm serios în considerare o declarație de intrare în vacanță a pieței timp de o săptămână sau mai mult – posibil până luni cel puțin, căci Fed și guvernul SUA trebuie să aducă artileria grea pentru a fi cu un pas înaintea contaminării agresive în toate clasele de active.

Mandatul la BCE al lui Christine Lagarde este abia la început, însă ea se confruntă deja, ieri, cu primul său moment de „facem tot ce este necesar”, căci piețele nu au mai fost sub atâta presiune de la momentele cele mai grele ale crizei financiare globale încoace. Băncile UE se află sub o presiune imensă, iar economia UE se închide cu totul – este nevoie să acționeze acum!


Până ieri, târziu, când era clar că totul se lichida (obligațiuni și capitaluri proprii), EURUSD părea să se tranzacționeze prin simpatie (corelație negativă) cu apetitul de risc, dar o parte din evoluția negativă de ieri încoace poate fi pusă pe seama temerilor legate de lichiditatea dolarului american și de anticiparea că BCE va scădea ratele dobânzilor din nou – în realitate, cea mai puțin eficientă și chiar contraproductivă măsură dintre opțiunile sale politice. Totuși, suspectăm că EURUSD a trecut de punctul critic și va căuta sursa, dacă va exista, de susținere. Primul nivel este zona de pivot evidentă de 1.1200 în cursul creșterii, urmată de zona 1.1100 a mediei mobile pe 200 de zile și apoi ultimele arii de suport ale retrasării de 61,8%, în scădere aproape de 1.1050 și, în cele din urmă, 1.1000 înaintea minimelor.

Analiza de John Hardy, Director strategie FX, Saxo Bank

Despre Saxo Bank

Saxo Bank Group (Saxo)  este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali.

Timp de peste 25 de ani, misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.

 În calitate de bancă complet licențiată și reglementată, Saxo permite clienților săi direcți să tranzacționeze clase multiple de active în piețele financiare globale cu ajutorul unui cont unic și de pe mai multe terminale. În plus, Saxo furnizează clienților instituționali cum sunt băncile sau brokerii execuție multi-active, servicii de brokeraj de prima mână și tehnologie de tranzacționare, susținând întregul lanț valoric, furnizând servicii bancare (Banking-as-a-Service – BaaS).
Platformele de tranzacționare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi și constituie baza tehnologică a peste 100 de instituții financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998, Saxo Bank a fost o companie Fintech chiar înainte ca termenul să se fi inventat. Cu sediul central la Copenhaga, Saxo Bank are astăzi peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai.