Bucharest PRIDE 2019: #loveforall între 14 și 24 iunie

Pe 14 iunie începe cea de-a 15 ediție Bucharest Pride, festivalul din România care sărbătorește an de an diversitatea și drepturile persoanelor LGBTQIA+.

Marșul Bucharest PRIDE are loc sâmbătă, 22 iunie, pe traseul Piața Victoriei – Piața Universității începând cu ora 17:00.

Bucharest Pride 2019, festival organizat de Asociația ACCEPT, a pregătit 10 zile pline de evenimente pentru comunitatea LGBTQIA+ și susținătorii ei.

Totul va culmina cu Marșul Bucharest Pride care, pentru al doilea an consecutiv, va avea loc pe Calea Victoriei. Sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 17:00, participanții se vor aduna în Piața Victoriei pentru a porni în marș pe traseul Piața Victoriei – Calea Victoriei – Piața Universității. Marșul se va încheia cu discursuri și muzică în Piața Universității.

40 de evenimente în 10 zile

Cu un program de peste 40 de evenimente, anul acesta Asociația ACCEPT împreună cu partenerii, care devin din ce în ce mai numeroși, au pregătit o ofertă culturală bogată care pune accent pe diversitate și incluziune.

Spectacole de teatru, petreceri, proiecții de filme cu tematică LGBTQIA+ și multe evenimente care își propun să prezinte viața și interesele culturale ale comunității din România.

În premieră, la ediție aniversară, Bucharest Pride include evenimente din cadrul Sezonului Cultural Franța România. DJ și trupe franceze, filme franceze cu tematică LGBTQIA+ și multe alte surprize au pregătit organizatorii la Marșul Bucharest Pride.

5 platforme cu DJ vor fi elemente centrale la Marșul de anul acesta, cu trei mai multe față de evenimentul de anul trecut. DJ renumiți vor mixa stiluri de muzică diferite pentru a acoperi preferințele participanților și pentru a anima atmosfera pe Calea Victoriei: Eugen Rădescu, DJ Reno, Lili Putana și DJ Little.

„Bucharest PRIDE 2019 este manifestul pentru vizibilitate și solidaritate al comunității LGBTQIA+. În momentul de față românii nu își dau seama că au măcar o persoană LGBTQIA+  în viața lor. Facem parte din familii, avem colegi de serviciu, suntem beneficiari ai serviciilor de sănătate și educație din România. Vizibilitatea comunității produce schimbare astfel că așteptăm la Marș, împreună cu părinții și prietenii lor, parteneri de viață, angajatori și colegi. Împreună credem în solidaritate și în drepturi egale pentru toți, ” a declarat Patrick Brăila, Co-Președinte, Asociația ACCEPT.

„Bucharest PRIDE rămâne pentru noi, ca organizatori ai evenimentului, un marș pentru egalitate: cuplurile din comunitate sunt în continuare lipsite de protecție juridică, în ciuda faptului că anul trecut Curtea Constituțională a României a confirmat dreptul lor la viață privată și de familie. Legiuitorii afirmă în mod fals, prin vocea Parlamentului sau a Guvernului, că nu există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil. Așteptăm în stradă miile de familii LGBTQIA+ din București și din țară, ca să cerem împreună drepturi egale!” a declarat Teodora Roseti, Directoare executivă, Asociația ACCEPT.

“La opt luni de la Referendumul pentru modificarea Constituției credem că e de datoria noastră să promovăm solidaritatea, atât în comunitatea noastră, cât și cu restul societății. Mișcarea LGBTQIA+ are în continuare nevoie de aliați vocali și puternici, de sprijinul și susținerea acestora, la fel cum noi, la MozaiQ, credem cu tărie că avem o datorie să sprijinim grupurile locale, noile Pride-uri care se întâmplă la Cluj și Timișoara. În același timp avem un angajament de a contribui anual la creșterea Bucharest Pride ca un semnal hotărât către clasa politică că drepturile LGBTQIA+ contează și că această comunitate are nevoie de protecție legală”, spune Robert Rațiu, președinte al organizației Mozai

Evenimentele organizate în 2019 alături de peste 74 de sponsori și parteneri stau sub semnul solidarității. Marșul Bucharest Pride este dedicat anul acesta atât comunității LGBTQIA+ cât și aliaților care au susținut lupta împotriva referendumulului pentru redefinirea familiei în Constituție din 7-8 octormbrie 2018. Comunitatea LGBTQIA+ dorește să sublinieze importanța susținerii aliaților în lupta pentru drepturi egale și necesitatea implicării lor în susținerea comunității.

Până la acest moment au confirmat participarea la Marsul Bucharest Pride: Emil Rengle, Andreea Bălan, precum și ambasadori și personal diplomatic, reprezentanți ai unor companii, însă și figuri importante din societatea civilă.

Ediția din acest an nu ar fi fost la fel de efervescentă și colorată fără ajutorul partenerilor și sponsorilor din acest an. Bucharest PRIDE este o manifestare organizată în cadrul Sezonul Romania – Franta.

Sonsori: Google, Fundația Friedrich Naumann, Ekko, Microsoft, Dentons, Thor’s Hammer, Accenture, Genpact, 7th Heaven, Clinica Aliat.

Parteneri principali: Asociația MozaiQ LGBTI și Club Control.

Parteneri: Romanian Diveristy Chamber, IBM, Q Club, Eden, Apolo 111, J’AI BISTROT, Street Delivery, Declic, Karusello,  Macaz, Galeria Nicodim, Gaze on Tour, The Arts Council, Culture Ireland, Irish Film Institute, Ambasada Irlandei, Fabrica Gastropub, Cărturești Modul, Curtea Veche Publishing, Sex Work Call, Asociația Reciproca, Centrul Național al Dansului, Muzeul Național de Artă Contemporană, ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, InterLGBTI,  Transilvania Film, Asociația O2G, Cinema Union, One World Romania, ARAS, 2activePR, Cărturești, Zona Liberă Butic, Giuvlipen, Ropes and Happines, LP Makeup, Cineclub, Q Sports România, PRIDE România, Departamentul Rainbow Prahova, identity.education, eQuiVox Timișoara, Glia Queer, Manasia Hub, Electric Unicorns, The Ace, ArtHub

Parteneri Media: IQ Ads, Glamour, VICE, Decât o Revistă, Radio Deea, Munteanu

Program complet: www.bucharestpride.ro

Despre Asociația ACCEPT

Asociația ACCEPT a început povestea acestui festival în 2004, la numai trei ani după ce a reușit să încheie cu succes una dintre primele campanii de advocacy derulate în România post-Revoluție, la finalul căreia a obținut scoaterea homosexualității din Codul Penal.

Anul trecut negocierile Accept cu autoritățile au mutat marșul pe Calea Victoriei. Anul acesta, echipa ACCEPT a introdus Bucharest Pride în rețeaua pride-urilor europene, devenind organizație membră a EPOA – European Pride Organizers Association.

Asociaţia ACCEPT este prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apără şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional, considerând că orientarea sexuală şi identitatea de gen sunt simple caracteristici ale fiinţei umane. ACCEPT a contribuit la decriminalizarea homosexualităţii în Romania (2001) şi de atunci a organizat mai multe evenimente printre care şi primul GayPride din România (2005), în cadrul festivalului GayFest. În plus, ACCEPT se ocupă cu susţinerea unor workshop-uri adresate poliţiştilor, medicilor, psihologilor şi profesorilor. În ultimii 20 de ani, activităţile Asociaţiei ACCEPT s-au împărțit între advocacy, asistenţă juridică, cu precădere în cazurile de infracţiuni motivate de ură, capacitarea şi dezvoltarea comunităţii LGBT, activităţi culturale şi sociale care să promoveze incluziunea.