Universal Robots este o companie specializată în producția de roboți colaborativi sau coboți. Aceștia sunt concepuți special pentru a lucra alături de oameni și pot fi folosiți practic în orice industrie.

Roboții colaborativi își găsesc cea mai mare utilizare în industrii precum prelucrarea metalelor, agricultură, procesarea alimentelor, tâmplărie, farmacologie și, nu în ultimul rând, știință și cercetare. Mai presus de toate, datorită dimensiunilor reduse, pot fi folosiți și în fabrici de dimensiuni mai mici.

Roboții au fost utilizați până acum în industrie, în principal, pentru a crește productivitatea muncii și precizia producției. Totuși, roboții colaborativi sunt proiectați să aducă și bucurie pe lângă eficiență acolo unde sunt folosiți. De aceea, sunt dezvoltați pentru a lucra în siguranță alături de oameni, extinzându-și gama de capabilități pentru a sprijini implicarea colegilor umani în procese de lucru mai creative și mai satisfăcătoare pentru aceștia.

Caracteristicile care deosebesc coboții de roboții industriali mari convenționali includ flexibilitatea și funcționarea în siguranță. Dotați cu funcții speciale de siguranță, aceștia pot lucra alături de angajații existenți și îi pot elibera de munca obositoare. Companiile care îi achiziționează pentru producție își îmbunătățesc rapid eficiența proceselor de lucru, iar angajații lor devin mai fericiți într-un timp scurt.

Feedback-ul fiecărui utilizator de coboți este important pentru producătorul danez. Acest lucru este deosebit de important atunci când angajații interacționează pentru prima dată cu robotul la locul de muncă. Roboții prototip de la UR sunt testați mai întâi în operațiuni reale înainte de a fi lansați pe piață, pentru a verifica dacă angajații se simt confortabil să lucreze cu ei și îi pot opera cu ușurință.

Viitorul durabil al automatizării producției în companii este important pentru Răzvan Isac, membru al echipei UR de 4 ani. ”Ascult cu atenție companiile din multe sectoare de producție și încerc să le înțeleg nevoile, astfel încât robotica în companii să aibă sens și să adreseze nevoi imediate în primul rând,” spune Răzvan Isac, Area Sales Manager SEE.

Datorită utilizării lor practice, cu siguranță coboții vor fi prezenți într-o gamă tot mai largă de industrii în viitor. Cu toate acestea, îi putem privi deja ca parte a celei de-a cincea revoluții industriale, în cadrul căreia satisfacția angajaților la locul de muncă va avea prioritate față de presiunea de a maximiza volumul de producție.

Despre Universal Robots

Universal Robots își propune să împuternicească schimbarea în modul în care se desfășoară munca folosind platforma sa de robotică de ultimă generație.

De la introducerea primului robot colaborativ (cobot) comercial din lume în 2008, UR a dezvoltat un portofoliu de produse care include UR3e, UR5e, UR10e și UR16e, și reflectă o gamă largă de acoperiri și sarcini utile. Fiecare model este susținut de o selecție largă de efectori terminale, software, accesorii și kituri de aplicații din ecosistemul UR+. Acest lucru permite coboților să fie utilizați într-o gamă largă de industrii și înseamnă că pot fi redistribuiți în diverse sarcini.

Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca și are birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Cehia, România, Rusia, Turcia, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Mexic.

Universal Robots a instalat peste 50.000 de coboți în întreaga lume.