Actiunile AROBS Transilvania Software (AROBS), cea mai mare companie romaneasca de tehnologie listata la Bursa de Valori Bucuresti, vor fi incluse din 18 martie 2024 in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente. Actiunile AROBS vor intra in structura indicilor FTSE Micro Cap, includerea fiind anuntata de furnizorul global de indici pe 16 februarie, in urma revizuirii trimestriale.

Astfel, Romania va avea din 18 martie un numar de 14 companii incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente (sapte in indicii in indicii FTSE Global All Cap si sapte in indicii FTSE Global Micro Cap).

Piata de capital din Romania primeste o reconfirmare internationala importanta cu privire la potentialul de dezvoltare prin cea mai recenta decizie a FTSE Russell de a include o noua companie in indicii bursieri dedicati pietelor emergente. Observam ca numarul companiilor romanesti prezente in indicii FTSE Russell continua sa creasca, ceea ce reprezinta un semnal pozitiv pentru investitorii de retail si institutionali si companiile listate sau care se pregatesc de listare. Odata cu includerea AROBS, de la 18 martie 2024, Romania va fi reprezentata in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente de 14 companii care activeaza in sectoare reprezentative pentru economia tarii”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Cresterea numarului de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti in indicii FTSE Russell reflecta dezvoltarea pietei de capital din Romania printr-un nivel crescut de interes si incredere din partea investitorilor internationali in companiile romanesti, mediul antreprenorial local si economia tarii in ansamblu. Continuam proiectele de dezvoltare a pietei de capital, precum implementarea Contrapartii Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, cresterea numarului de rapoarte de analiza publicate pe platforma BVBResearch.ro, atragerea de noi emitenti si investitori, si am convingerea ca alaturi de cele 14 companii prezente din martie in indicii FTSE vom stimula si mai mult interesul investitorilor”, a declarat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

AROBS este creatoare de solutii personalizate pentru parteneri internationali si produse software pentru este 11.000 clienti din Europa si Asia. Compania este prezenta in 11 locatii in Romania si opt in strainatate, iar cei peste 1200 de specialisti AROBS construiesc solutiile viitorului in Automotive, Embedded, Medical, Space, Marine, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech, Enterprise, si Automatizare inteligenta.

”Suntem incantati ca, odata cu includerea AROBS in FTSE Russell, expunerea companiilor antreprenoriale romanesti catre investitorii globali continua sa creasca. Anuntul de astazi respecta promisiunea pe care am facut-o investitorilor la momentul transferului pe Piata Principala a Bursei de Valori Bucuresti, privind includerea actiunilor AROBS in indicii de referinta globali. De asemenea, aceasta includere deschide noi oportunitati in legatura cu dezvoltarea si vizibilitatea companiei pe pietele globale, si prin urmare, cresterea lichiditatii si diversificarea actionariatului AROBS. Urmatorul obiectiv este includerea actiunilor AROBS in universul indicilor locali, BET, obiectiv la care lucram intens in prezent”, a declarat Voicu Oprean, fondator si CEO al AROBS.

Compania s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti la finalul anului 2021, ca urmare a celui mai mare plasament privat de actiuni realizat pe piata AeRO, in urma caruia a atras 74,2 milioane de lei (14,8 mil. euro) de la investitori. AROBS este prezenta pe piata principala a BVB din septembrie 2023.

Romania este reprezentata de actiunile a sapte companii in indicii FTSE Global All Cap, respectiv Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE) si Teraplast (TRP).

De asemenea, in indicii FTSE Global Micro mai sunt incluse actiunile a sase companii romanesti: Aquila (AQ), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), Purcari Wineries (WINE) si Sphera Franchise Group (SFG).

Promovarea Romaniei de catre FTSE Russell, in septembrie 2020, in randul Pietelor Emergente a deschis pentru piata de capital calea catre un univers investitional mult mai larg, iar odata cu cresterea numarului de investitori, este mai mare si cererea pentru activele romanesti, care se va traduce si printr-o evaluare mai buna a companiilor listate si, deci, printr-o crestere a capitalizarii pietei locale.

Despre Bursa de Valori Bucuresti

BVB, institutie fundamentala a pietei de capital, este singurul operator de piete de valori mobiliare din Romania. BVB, companie listata pe propria piata din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde si Depozitarul Central, institutia responsabila pentru operatiunile de registru si decontare in Romania, iar in octombrie 2019 a luat fiinta contrapartea centrala CCP.RO, institutie care va prelua functia de compensare a tranzactiilor cu valori mobiliare in Romania si care va contribui la relansarea pietei de produse derivate.

BVB administreaza doua piete distincte, Piata Reglementata si Sistemul Multilateral de Tranzactionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum actiuni, obligatiuni, unitati de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinta. La finalul anului 2023, pe ambele piete ale BVB erau listate 371 de companii cu o capitalizare care a depasit 300 de miliarde de lei, cel mai mare nivel din istorie. Indicele principal al pietei, BET, a incheiat anul 2023 cu un avans de aproape 32% si indicele BET-TR cu un avans de aproape 40% fata de inceputul lui 2023. Lichiditatea medie zilnica in anul 2023, pentru toate instrumentele financiare, a fost de 154 milioane de lei, o crestere cu 60% fata de anul precedent si o valoare record. O valoare record in anul 2023 a inregistrat si numarul investitorilor de retail care a ajuns la 179,000 la finalul anului. Dinamica ultimilor ani demonstreaza ca BVB poate sustine necesarul de capital pentru antreprenori si institutii ale statului. Eforturile BVB si ale stakeholderilor sai de modernizare si dezvoltare a pietei de capital din Romania au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piata Emergenta de catre furnizorul global de indici FTSE Russell, in anul 2020. La finalul lunii octombrie 2023, 13 companii romanesti erau incluse in indicii FTSE Russell dedicati pietelor emergente. Mai multe informatii pe www.bvb.ro.