Societatea Energetica Electrica (EL), jucator-cheie pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice, va beneficia incepand cu data de 30 septembrie de serviciile de market making ale emitentului oferite de WOOD & Company Financial Services (Cehia), una dintre cele mai importante banci de investitii din Europa emergenta.

„Ne bucura faptul ca promovarea pietei de capital din Romania la statutul de Piata Emergenta a determinat un interes mai mare al companiilor pentru imbunatatirea lichiditatii actiunilor lor. Acest parteneriat intre Electrica si WOOD & Company Financial Services este de bun augur pentru ambele parti implicate, dar si pentru investitori. Atentia ridicata a companiei fata de imbunatatirea lichiditatii actiunilor sale ne incanta cu atat mai mult cu cat trebuie luat in calcul faptul ca Electrica este listata si la Bursa de la Londra, actiunile fiind impachetate sub forma de GDR-uri. Actiunea Electrica este deja una dintre cele mai lichide actiuni de la BVB, iar o lichiditate imbunatatita ii poate creste sansele sa fie inclusa in indicii FTSE Russell pentru piete emergente”, a declarat Radu Hanga, Presedinte CA, Bursa de Valori Bucuresti.

„Electrica este unul dintre pilonii economiei romanesti, este un grup strategic, format din companii solide atat din punct de vedere operational, cat si din punct de vedere financiar. Strategia Grupului Electrica este una de asigurare a echilibrului intre crearea de valoare pe termen lung si maximizarea profitului pentru investitori. In acest sens, prin incheierea contractului de servicii de market making cu WOOD, ne dorim sa asiguram cresterea lichiditatii actiunilor noastre si reducerea volatilitatii pretului, sa putem mentine un randament ridicat pentru investitori. Mai ales in contextul promovarii Romaniei la statutul de Piata Emergenta, consideram ca acest parteneriat poate aduce beneficii semnificative atat investitorilor existenti, dar reprezinta, totodata, o buna oportunitate de a atrage si alti actionari. Iar fiecare pas inainte in implementarea strategiei nu poate decat sa demonstreze consistenta, coerenta si implicarea noastra pentru o dezvoltare sustenabila, cu beneficii pentru toate partile interesate”, a afirmat Corina Popescu, CEO Electrica.

Activitatea de Market Maker al Emitentului va fi prestata de WOOD & Company Financial Services in baza unui contract semnat cu Electrica.

„WOOD & Company este incantata sa devina emitent Market Maker pentru Electrica. Aceasta este prima data cand vom fi prezentati pe piata pe doua niveluri. Speram ca aceasta configuratie va creste adancimea generala a pietei si va fi pozitiva pentru lichiditatea actiunilor si rulajul total”, a afirmat  Josef Kohout, Head of Trading Praga, WOOD & Company..

„O lichiditate imbunatatita a actiunilor este un plus pentru orice companie listata atunci cand vrea sa atraga noi investitori. Electrica este una dintre companiile foarte active in atragerea de noi investitori in actionariat si impreuna cu care BVB a participat la numeroase roadshow-uri externe pentru a promova piata romaneasca de capital in mediul investitorilor internationali. Deja avem cinci companii care utilizeaza acest serviciu de Market Maker al Emitentului, lansat de BVB in urma cu un an tocmai pentru imbunatatirea lichiditatii actiunilor companiilor listate”, a spus Adrian Tanase, Director General, Bursa de Valori Bucuresti.

Actiunile Electrica au inregistrat un rulaj de aproape 420 milioane lei in anul 2019 la BVB, respectiv o cota de piata de 4,3%, plasandu-se pe locul 6 in topul lichiditatii. Actiunile Electrica sunt incluse in aproape toti indicii BVB, respectiv in BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BETPlus, BET-NG, BET-BK si ROTX.

Market Makerul Emitentului (MME) este participantul la sistemul de tranzactionare al BVB care si-a asumat rolul de a sustine lichiditatea unui instrument financiar, in baza unui contract incheiat cu emitentul instrumentelor financiare respective, precum si cu BVB.

Parametrii specifici aplicabili activitatii de MME efectuata de WOOD & Company Financial Services pentru actiunile Electrica in cadrul BVB sunt disponibili aici https://www.bvb.ro/info/RO_Parametrii_MME_EL_WOOD.pdf.

Mai multe informatii cu privire la cadrul general aplicabil programului de MME pot fi consultate aici https://www.bvb.ro/info/Programul%20privind%20Market%20Maker-ul%20Emitentului.pdf.

Despre Electrica
Grupul Electrica este unul dintre principalii distribuitori si furnizori de energie electrica de pe piata din Romania. Principalele segmente de activitate ale Grupului constau in distributia de energie electrica utilizatorilor si furnizarea de energie electrica pentru consumatori casnici si non-casnici.
Segmentul de distributie al Electrica functioneaza prin filialele acesteia: Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord (“SDMN”), Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord (“SDTN”), Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud (“SDTS”) si Electrica Serv (“EL SERV”).
Electrica Serv furnizeaza servicii de mentenanta, reparatii si diverse servicii catre companiile din grup (inchiriere auto, inchiriere cladiri etc.), precum si reparatii si alte servicii conexe catre terti.
Segmentul de furnizare de energie electrica opereaza prin filiala Electrica Furnizare (“EFSA”), iar activitatea principala este furnizarea de energie electrica si gaze naturale clientilor finali, atat in calitate de furnizor de ultima instanta (in regiunile geografice in care opereaza segmentul de distributie al Grupului), cat si in calitate de furnizor pe piata concurentiala, pe tot cuprinsul Romaniei.
Electrica este singura companie romaneasca listata din domeniul distributiei si furnizarii energiei electrice din Romania. Listarea duala a Electrica pe bursele de la Bucuresti si Londra din iulie 2014 a fost cea mai de succes listare din istoria Romaniei, compania atragand 2 miliarde lei prin oferta publica initiala derulata.
Dividendele acordate de Electrica de la listare pana in prezent au oferit cel mai stabil randament dintre toate companiile din BET, cuprins intre 5,2% si 7,3%.
In primii ani dupa IPO, Electrica a distribuit catre actionarii sai dividende brute care au cumulat circa 1,53 miliarde lei sau 4,502 lei/ actiune, reprezentand un castig de 40,9% pentru actionarii care au cumparat actiuni in iunie 2014, in cadrul IPO.
Electrica are aproximativ 6.600 de actionari din peste 30 de tari, inclusiv din Kuwait, Israel, Australia sau Canada

Despre WOOD & Company Financial Services
WOOD & Company este una dintre cele mai importante banci de investitii din Europa emergenta. Fondata in 1991 si cu sediul central in Praga, compania este activa in regiune si este in contact cu investitorii din intreaga lume. WOOD & Company este activa pe bursele din Bucuresti, Varsovia, Budapesta, Praga si Viena.