• Valoarea tranzactiilor cu actiuni si alte instrumente financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la 1,1 miliarde de euro la finalul primelor cinci luni ale anului, in crestere cu 19,6%.
 • Lichiditatea reflectata prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare a depasit 10 milioane de euro la nivelul perioadei ianuarie-mai, ceea ce corespunde unui plus de 17,9%.
 • Radu Hanga, Presedinte BVB:
  • Criza actuala a pus in evidenta importanta companiilor romanesti, iar Bursa de Valori Bucuresti este un pilon esential pentru finantarea dezvoltarii acestora si, implicit, a economiei locale. Investitorii au tranzactionat mult mai intens actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta perioada. Situatia generata de COVID-19 a creat o lichiditate mai buna in piata, iar bursa a beneficiat de pe urma acestei volatilitati.
  • Digitalizarea bursei a devenit mai necesara ca oricand, aspect evidentiat si mai mult de contextul actual. Imbunatatirea accesului clientilor de retail la piata si trecerea de la o economie bazata pe hartie la una digitala reprezinta una dintre preocuparile noastre majore pentru ca ne dorim sa acceleram procesul de digitalizare a pietei locale de capital.
 • Adrian Tanase, CEO BVB:
  • Investitorii au privit situatia cu mult mai mult calm fata de ceea ce se intampla in piata in 2008-2009, iar gradul de sofisticare al investitorilor locali, atat institutionali, cat si individuali, a crescut semnificativ. Am observat evolutii divergente ale actiunilor listate la bursa in aceasta perioada, ceea ce ne spune ca avem o comunitate de investitori locala ce se maturizeaza, comunitate care stie sa judece contextul specific al fiecarei companii listate, context care este diferit de la o companie la alta, chiar si conditiile actuale generate de pandemia COVID-19. In orice caz, investitiile recurente chiar si in perioade de volatilitate cum este aceasta ar trebui sa faca parte din strategia oricarui investitor care intentioneaza sa fie in piata intr-un orizont mai lung de timp.
  • Pe termen mediu si lung, la BVB urmam planurile pentru valorificarea potentialului pietei de capital prin toate proiectele pe care le avem. Proiectul principal este cel al Contrapartii Centrale, prin care vom aduce noi instrumente la cota bursei, in special instrumente derivate.

Valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare inregistrata pe Piata Reglementata la vedere a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 5,29 miliarde lei, echivalentul a 1,1 miliarde de euro la nivelul primelor cinci luni ale anului, in crestere cu 19,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2019. Un ritm de crestere sustinut a fost inregistrat si la nivelul lichiditatii, indicator reflectat prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, care a ajuns la 10,16 milioane de euro in perioada ianuarie-mai din acest an, in urcare cu 17,9% comparativ cu acelasi interval de timp al anului anterior.

„Criza actuala a pus in evidenta importanta companiilor romanesti, iar Bursa de Valori Bucuresti este un pilon esential pentru finantarea dezvoltarii acestora si, implicit, a economiei locale. Investitorii au tranzactionat mult mai intens actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta perioada. Situatia generata de COVID-19 a creat o lichiditate mai buna in piata, iar bursa a beneficiat de pe urma acestei volatilitati,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Investitorii au privit situatia cu mult mai mult calm fata de ceea ce se intampla in piata in 2008-2009, iar gradul de sofisticare al investitorilor locali, atat institutionali, cat si individuali, a crescut semnificativ. Am observat evolutii divergente ale actiunilor listate la bursa in aceasta perioada, ceea ce ne spune ca avem o comunitate de investitori locala ce se maturizeaza, comunitate care stie sa judece contextul specific al fiecarei companii listate, context care este diferit de la o companie la alta, chiar si conditiile actuale generate de pandemia COVID-19,” a afirmat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

„In orice caz, investitiile recurente chiar si in perioade de volatilitate cum este aceasta ar trebui sa faca parte din strategia oricarui investitor care intentioneaza sa fie in piata intr-un orizont mai lung de timp,” a precizat CEO-ul BVB.

La nivelul indicilor bursieri, piata de capital din Romania inregistreaza inca un nivel sub cel consemnat la finalul anului 2019, fiind puternic influentata de criza generata de COVID-19. Indicele BET-FI, care include cele 5 societati de investitii financiare si Fondul Proprietatea, a fost indicele care a consemnat cea mai mic declin dupa primele cinci luni, respectiv 7,8% in echivalent lei, ajungand la un nivel de 40.087 puncte in ultima sedinta de tranzactionare aferenta lunii mai.

Situatia fara precedent generata de pandemia de coronavirus care a condus la inchiderea voluntara si temporara a mai multor sectoare economice a readus in prim plan prioritatile legate de digitalizare si de implementarea de proiecte care pot genera lichiditate.

„Digitalizarea bursei a devenit mai necesara ca oricand, aspect evidentiat si mai mult de contextul actual. Imbunatatirea accesului clientilor de retail la piata si trecerea de la o economie bazata pe hartie la una digitala reprezinta una dintre preocuparile noastre majore pentru ca ne dorim sa acceleram procesul de digitalizare a pietei locale de capital,” a mai spus Radu Hanga.

La nivelul BVB, proiectul de referinta este cel privind Contrapartea Centrala. „Pe termen mediu si lung, la BVB urmam planurile pentru valorificarea potentialului pietei de capital prin toate proiectele pe care le avem. Proiectul principal este cel al Contrapartii Centrale, prin care vom aduce noi instrumente la cota bursei, in special instrumente derivate,” a precizat Adrian Tanase.

La finalul lunii mai, valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB era de circa 100 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 20 miliarde euro.